Яскраві осінні поробки різного рівня складності.

Осінь – ідеальна пора для творчості. Яскраві ягоди, різнобарвне листя, гілочки, шишки, урожай з городу, горіхи, жолуді... Усе цікаве, що тільки можна знайти у парку, в лісі та на дачі, підходить для створення виробів.

Осінні поробки з природних матеріалів мають широкий простір для фантазії. Ви точно помічали, що діти бачать світ інакше, ніж дорослі: у їхній уяві композиція з моху, каштанів, жолудів, осіннього листя та гілочок перетворюється на малесеньке казкове королівство! Ми підготували для вас добірку з 15 ідей осінніх поробок із природних матеріалів. 

1. Осінні ведмедики

Шишки – це той природний матеріал, працювати з яким одне задоволення. Так, за цим посиланням ви знайдете детальну інструкцію, за якою можна виготовити кумедних ведмедиків. Це дуже просто! Варто лише взяти одну/дві шишки та кілька клаптиків фетрової тканини. Потім вирізати з фетру деталі майбутнього виробу (голову, очі, ніс, лапки) та приклеїти їх до шишки. 

За бажанням діти можуть проявити фантазію та аналогічним шляхом виготовити іншу тваринку (білочку, єнота, лева, борсучка, лисичку тощо).

2. Їжачки із шишок

А як щодо виготовлення веселих їжачків? Учні можуть зробити одразу кілька поробок, які потім можна подарувати друзям чи родичам. 

Хід роботи:

  1. Візьміть шишку та розмалюйте різними кольорами кожну лусочку.
  2. Виріжте з кольорового паперу кружечок діаметром 7 см. Згорніть його у вигляді конуса та зафіксуйте фігуру клеєм.
  3. Намалюйте на конусі вушка, ротик та очі їжачка. На місці очей можна приклеїти іграшкові очі, що бігають.
  4. Приклейте конус до шишки так, як показано на малюнку вище. Готово! Тепер можна виготовити для їжачка пару. 

Примітка. Дайте учням можливість творити! Нехай вони прикрасять свого їжачка бантиком із кольорового паперу чи, наприклад, приклеять до голови квітку. 

3. Дарунок осені

Опале осіннє листя вражає різноманіттям форм і забарвлень, що дозволяє створювати аплікації та вироби на різну тематику. Це можуть бути фігурки птахів, звірів чи повноцінні картини на тему осінь. Усе залежить від фантазії та уяви. Запропонуйте своїм учням зробити аплікацію у вигляді вази з осіннім листям. 

Хід роботи:

Учні беруть аркуші паперу і малюють на них ескіз вази.
Далі діти нарізають кольоровий папір у вигляді квадратів, кружечків, сердечок чи ромбів. 
Учні покривають ескіз клеєм та викладають на ньому фігурки, не виходячи за контури. 
Школярі приклеюють до вази листя з різних дерев та різного кольору, формуючи яскравий осінній букет.

4. Білченя з осіннього листя

Мозаїкою з сухого листя можна доповнити малюнок. Так, для виготовлення цієї поробки діти можуть самостійно намалювати ескіз білочки, змалювати її за прикладом чи роздрукувати готовий шаблон: шаблон №1, шаблон №2.

Далі потрібно розмалювати тваринку. Наступний етап – діти приклеюють до лапок білочки розмальований жолудь, а хвостик прикрашають осіннім листям (приклад на малюнку, що вище). Ми радимо для цієї поробки обирати листя з одного дерева, а не компоновувати різні варіанти, адже так хвостик матиме більш естетичний вигляд.

5. Лисичка

Принцип виготовлення цієї поробки ідентичний попередньому варіанту. Пропонуємо вашій увазі шаблони для такої аплікації: шаблон №1, шаблон №2.

Якщо вашим учням сподобається подібний формат поробок, то можете скористатися бонусними шаблонами для креативних робіт: ескіз єнота, ескіз зайця, ескіз черепахи, ескіз кота, ескіз пінгвіна.

Примітка. Діти мають самостійно визначити, що можуть у бонусних шаблонах прикрасити осіннім листям (вушка, лапки, хвостик, панцир (черепахи) тощо), а що краще просто розмалювати кольоровими фарбами/олівцями. 

6. Осінній ліс

Над виготовленням цієї поробки можуть працювати одразу двоє чи навіть троє учнів. Це пов'язано з тим, що вона забирає чимало часу, а щоби учні за одне заняття встигли зробити красу, потрібно об'єднатися та зробити це разом.

 

Хід роботи:

  1. Учні створюють макет-основу для майбутньої поробки. Для цього потрібно на аркуші цупкого картону сформувати горбик із зім'ятого паперу. 
  2. Далі учні обклеюють горбик опалим осіннім листям так, щоби не було видно картону і паперу.
  3. Діти прикрашають горбик маленькими гілочками, засушеними ягодами, шишками, жолудями, каштанами. Усе це фіксується на площині пластиліном.
  4. Останній етап – учні роблять із пластиліну їжачків та грибочки. Голки у їжачка – насіння соняшника. Готові фігурки розміщують на горбику. Готово!

7. Осінні поробки

У цьому відео ви побачите техніки виконання п'яти яскравих осінніх поробок. Кожна з робіт проста у виконанні, тож учні можуть впоратися з цим завданням як у класі, так і вдома.

8. Їжачок із долоньок

У відеоролику показано, як можна створити їжачка, що має голочки у вигляді долонь. Отож, доки учні навчаються у молодших класах, вони можуть створити поробку, яка «закарбує у часі» розмір їхніх маленьких долоньок. Тільки уявіть, як учням у 10 чи 11 класі буде приємно згадати, як вони малесенькими долоньками створили справжню красу – милого їжачка. 

Примітка. Ви можете зберігати готові роботи учнів до того часу, доки вони не перейдуть до старшої школи. Старшокласники будуть приємно вражені тим, що ви зберегли їхні поробки.

9. Лисичка

Виготовлення панно з природних матеріалів – справжнє мистецтво. Робиться просто, а виглядає вишукано. Отож, що потрібно для панно з мордочкою лисички? 

Хід роботи: 

  1. Намалюйте ескіз лисиці або роздрукуйте готовий шаблон
  2. Із засушеного листя папороті або з маленького жовтого листя, наприклад, берези, викладіть на ескізі/шаблоні фігурку мордочки лисиці, намагаючися не виходити за контури. Не закривайте листям очі тваринки!
    Примітка. Ми радимо не приклеювати листя повністю: нехай верхівки рослин будуть вільними, щоби панно мало об'ємний вигляд.
  3. Виріжте з чорного кольорового паперу носик та ротик лисиці, після чого приклейте їх до мордочки. 
  4. Прикрасьте голову лисиці гербарієм або саморобними квітами з кольорового паперу. 
  5. За бажанням прикрасьте тло аркуша (наприклад, приклейте на нього виготовлених із листя метеликів). Мордочка лисиці готова!

10. Маски супергероїв

Що є найважливішим у виготовленні цієї поробки? Пошук великого кленового листя. До того ж воно має бути не надто сухим! У кожного учня має бути щонайменше 5 листків. Це про запас, якщо не вийде створити маску з першої спроби.

Хід роботи:

  1. Діти мають вирізати в листі дві щілинки для очей. 
  2. Далі обирають одного супергероя (чи вигадують власного) і фарбою малюють його образ на листі (приклади на фото, що вище).
  3. Готові маски можна прикрасити клеєм із блискітками або аплікаціями з кольорового паперу.
  4. Можна сфотографуватися з цими масками та запустити у соцмережах фотофлешмоб.

11. Осінній ведмедик

На прогулянці осіннім парком ваші учні назбирали гарний букет жовтого листя? Чудово, додайте до нього пластилін, каштани та шишку ‒ будемо робити симпатичного ведмедика!

Хід роботи:

  1. Склейте між собою два каштани (клеєм або пластиліном).
  2. Приклейте до голови ведмедика вушка та основу для носика – шапочки з жолудів.
  3. Зробіть для ведмедя носик із пластиліну або полімерної глини, бантик і лапки. Прикріпіть усі ці деталі до каштанів.
  4. Прикріпіть пластиліном до лапок ведмедя осінній листочок, шишку або мініатюрний букет із листочків. Готово!

12. Лев із листя

Трішки фантазії – і зібране на прогулянці сухе листя можна перетворити не лише у поробки для школи, а й на ефектну картину для декору інтер'єру. Пропонуємо вашій увазі портрет лева! 

Хід роботи:

  1. Намалюйте мордочку лева або роздрукуйте готовий шаблон.
  2. На місці вух та мордочки приклейте темно-жовте листя. На місці підборіддя – світло-жовте. На місці носика – смужку із червоного листя. Із чорного паперу виріжте лінії рота, вуса, ніздрі, кристалики очей і брови лева – все це приклейте до ескізу/шаблону. 
  3. На місці гриви приклейте якомога більше осінніх листочків червоного та помаранчевого кольору. Портрет лева готовий!

13. Кумедні звірята

Для цієї поробки вам знадобляться половинки горіхової шкаралупи, кольоровий папір та фарба. На виготовлення однієї тваринки йде мало часу, тож кожна дитина за один урок зможе зробити одразу кілька лісових мешканців, а потім помістити готові вироби на полянці (варіант оформлення дивіться нижче). 

Полянку можна прикрасити пластиліновими квітами, грибочками чи, наприклад, шматочками моху.

14. Декор для інтер'єру

Запропонуйте учням створити для кімнати яскравий декор. Таку гірлянду можна повісити на стіні або на дверях. Що для цього потрібно? Спершу учні мають вирізати з кольорового паперу силуети осіннього листя та жолудів. Далі зробити з паперу аплікації у вигляді тваринок. Насамкінець усі вирізані елементи у довільному порядку прикріпити до нитки або мотузки так, як це показано на малюнках нижче. 

Альтернативний варіант. До мотузки або нитки можна прикріпити справжнє осіннє листя, гілочки, маленькі шишки, жолуді та, наприклад, висушені цитруси (кільце лимону чи апельсину). 

15. Декоративний віночок із осіннього листя

Традиція декоративних вінків на двері прийшла до нас із заходу. Такий елемент декору популярний у період різдвяних свят, але за рівнем створення затишку осінні вінки нічим не поступаються зимовим. 

Отже, готуємо картонний каркас, клей, прикраси на свій смак, і багато-багато кольорового листя. Запропонуйте дітям за допомогою цих матеріалів зробити віночок і прикрасити його шишками, жолудями, гілочками тощо. Крім того, учні можуть намалювати на папері білочку, сову, мишку чи іншу тваринку та прикрасити віночок.

Бажаємо вам і вашим учням натхнення для створення осінніх поробок! Ми будемо раді, якщо ви поділитеся у коментарях до статті фотографіями учнівських робіт.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter