Нетипові лайфхаки, що стануть у пригоді вчителю.

Математика – неймовірно цікава, потрібна та перспективна наука. На жаль, не всі дітлахи розділяють цю думку. І нерідко причина в тому, що звичайних підручників та зошитів банально недостатньо для того, щоби зрозуміти, наскільки математика необхідна та захоплива! Тому у вчителів математики є важлива місія: розкрити дітям переваги вивчення математики. Як? За допомогою використання цікавих додаткових інструментів! 

Урок із застосунками щотижня

Цікавий факт: що складнішою стає навчальна програма з математики, то менше школярів від неї у захваті. Наприклад, у молодшій школі ледь не кожен учень називає математику серед своїх улюблених предметів. Але з роками ситуація змінюється. Чому? Навчальна програма ускладнюється, тоді як дітям хочеться чогось більш зрозумілого та цікавого. А ще для того, аби впоратися зі складними рівняннями та задачами, необхідно добре пам’ятати все-все вивчене раніше. І будь-які, на перший погляд незначні, прогалини у знаннях, перетворюються на справжню проблему.  

Тож варто допомогти дітям надолужити пропущене та одночасно зробити уроки захопливими. І тут на допомогу прийдуть різноманітні онлайн-сервіси та застосунки для смартфонів! Пропонуємо вам хоча б раз на тиждень вивчати нове або повторювати пройдене за допомогою наступних інтернет-сервісів. 

STEM-уроки щомісяця

STEM-уроки актуальні завжди! А ще вони неймовірно захопливі. STEM-підхід дозволить показати школярам іншу сторону математики, зацікавити наукою та розкрити потенціал кожного учня. Ми підготували для вас цікаві проєкти та кілька ідей, які можуть вас надихнути на створення незабутніх STEM-уроків. 

Пропоновані STEM-проєкти можна легко адаптувати до вашого уроку, теми, що вивчається, та інтересів юних математиків. І, звісно, спираючися на нних, ви можете вигадати власні. От побачите, учням точно сподобається! Адже саме STEM якнайраще розкриває практичну користь математики.

Регулярні тематичні кінопокази

Математика – це не просто цифри, підручник та задачі. Як продемонструвати це наочно? Тут на допомогу прийдуть... кінофільми! Так-так, не дивуйтеся. Саме завдяки ним школярі побачать, що математика справді цікава, що вона може змінювати долі та навіть світ. Фільми можна переглядати під час виховних годин або ж задавати в якості домашнього завдання. 

  1. «Розумник Вілл Гантінґ» (США, 1997). Геніальний математик Джордж Данціг наділений блискучою пам’яттю, що дозволяє йому робити великі відкриття в новітніх областях науки. Але при цьому хлопець працює простим прибиральником.
  2. «Приховані фігури» (США, 2017). Біографічний історичний фільм розповідає про групу афро-американок, яка допомагає НАСА запустити перші пілотовані космічні місії. І все за допомогою математичних обчислень! 
  3. «Гра в імітацію» (США, 2014). Стрічка розповідає про Алана Тюрінга, який допоміг Антигітлерівській коаліції перемогти у Другій світовій війні за допомогою розшифрування нацистського коду Енігми.
  4. «Обдарована» (США, 2017). Мері – обдарована племінниця Френка Адлера, який мріє про спокійне життя дівчинки. Втім, усе змінюється, коли про здібності Мері дізнається її бабуся.
  5. «Таємний знак» (США, 2010). Математика допомогла Моні Грей, учительці молодших класів, пережити смерть батька. Дівчина вигадує цікаві способи вивчення науки, завдяки яким допомагає одній зі своїх учениць пережити хворобу матері.

Головоломки щоуроку

Спробуйте знайти дитину, яка не в захваті від загадок, ребусів, кросвордів та квестів! Це цікаво та дуже пізнавально. Адже головоломки поєднують важливі прийоми запам’ятовування інформації: візуалізацію та гейміфікацію. Це не тільки сприяє кращому засвоєнню інформації дітьми, а й допомагає вчителям просто та доступно пояснити найскладніші теми. 

Які головоломки можна застосувати на уроці математики?

  • Кросворди

Створіть його власноруч або скористайтеся автоматичним генератором. Кросворд можна використовувати на початку або наприкінці уроку для перевірки теоретичних знань школярів. Також кросворди стануть чудовим рішенням для коротких перерв між розв'язанням задач.

  • Приховане слово

Створіть опитування, використовуючи Онлайн-тести «На Урок». Кількість запитань має відповідати кількості літер у прихованому слові. До кожного варіанту відповіді на запитання додавайте літеру. Наприклад, «37 (Б)». Якщо учень відповість на всі запитання правильно, по завершенню отримає приховане слово.

Наприклад, правильні відповіді: 37 (Б), 85 (О), 1 (Б), 80 (Е), 32 (Р). Тож приховане слово – бобер.

Хочете отримати більше порад для захопливих уроків математики та розвитку математичної компетентності дітей? Обов’язково завітайте на нашу Інтернет-конференцію «Формування математичної компетентності: поради для вчителів», яка відбудеться 25 листопада о 15:30. Долучайтеся!

А які лайфхаки використовуєте ви, щоби мотивувати учнів до вивчення математики?  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter