А які з них ваші?

Учитель – не просто професія, це справжнє покликання. Навряд хоча б хтось сперечатиметься із цим твердженням, чи не так? А ще складно не погодитися з тим, що вчителем бути непросто. Ба більше, інколи це неабияк психологічно виснажує! Але є кілька корисних звичок, які допоможуть вам завжди бути на коні. Утім, упевнені, ви нерідко про них забуваєте. Тож ми вирішити нагадати вам про ці прості та корисні звички, що зроблять ваше життя яскравішим.

Вигадайте власні традиції, які об'єднають клас

Скільки учнів у вашому класі? І всі вони дуже різні! Кожен має свої вподобання, цілі та таємниці. Але всіх їх потрібно об'єднати у спільноту, в якій діти почуватимуть себе максимально комфортно та безпечно. А це позитивно впливатиме на освітній процес та оцінки. І, звісно ж, просто покращуватиме настрій школярів! Нічого не забули? А про себе?

Насправді вчителі, на жаль, часто забувають про себе, дбаючи лише про учнів. Але саме час попіклуватися про власний психологічний добробут! Запровадження класних традицій допоможе стати ближче до учнів, краще зрозуміти їх, прийняти нарешті деякі особливості поведінки молодого покоління та почуватися спокійніше. Якими ж можуть бути ці традиції? Насамперед – цікавими і вам, і учням! Це можуть бути нестандартні виховні години, тематичні дні, особливі дні народження, походи до театру... (до речі, більше про цікаві традиції, що допоможуть об'єднати класний колектив, можна прочитати в нашій тематичний статті).

Помічайте все хороше, що роблять ваші учні

Дуже шкода, але люди влаштовані так, що до прикрості рідко помічають усе хороше, що відбувається навколо. Це особливості роботи нашого мозку: передусім ми помічаємо негатив. Тож мистецтву бачити прекрасне в наколишній дійсності доведеться повчитися! Так, це складно, адже стільки уроків, зошитів і звітів. А ще на ваш клас скаржився вчитель математики, та й із біологією в них не все гаразд, а що вже казати про поведінку!

Стоп! Але ж це ті ж самі учні, які допомагають вам в усьому! Ніколи не забувайте, що вдячність – потужний інструмент для розвитку взаємоповаги та взаєморозуміння. Тому частіше дякуйте учням, коли вони на те заслуговують! Утім, не припускайтеся помилки та не не додавайте до подяки цю загрозливу частку «але», здатну все зіпсувати. «Дякую, що допомогли прибрати у класі, але навіщо ви поставили книжки на цю полицю» – не годиться. «Дякую, що допомогли підготувати загальношкільне свято» – чудово!

Не бійтеся звертатися по допомогу до колег

У нашому суспільстві прийнято вважати, що звертатися по допомогу – соромно. Не впорався із чимось? Ти слабкий, тобі немає місяця серед інших. Найцікавіше, що так можемо вважати ми, тоді як наше оточення насправді завжди готове прийти на допомогу! Є й інша крайність: коли ми впевнені, що всі навколо чудово розуміють, як нам складно та чому саме, але чомусь не допомагають... І в обох випадках рішення одне: просто звернутися до оточення із проханням допомогти.

Не встигаєте скласти КТП чи не знаєте, як підступитися до нової програми? Не можете вигадати анічогісінько нового для проведення цікавого позакласного заходу? Немає необхідних для підготовки до уроку матеріалів? Хтось із ваших колег точно може допомогти! Головне – не соромтеся! І, звісно, теж допомагайте, коли до вас звертатимуться.

Створюйте чек-листи

Або ведіть щоденник. Це анітрохи не старомодно, а навпаки – модно та зручно. До того ж дослідження доводять, що ми неабияк переоцінюємо властивості нашої пам'яті: втримати в ній усі справи та завдання ну дуже складно! Особливо коли справ стільки, скільки у вчителів. До того ж складання чек-листів допоможе правильно оцінити масштаб робіт і не пропустити нічого важливого. 

До того ж чек-листи можуть стати непоганою розвагою та можливістю відволіктися від буденности. А щоденники – чудовим інструментом психологічного розвантаження. Ви здивуєтеся, але такі прості інструменти нерідко дозволяють знайти ресурс для прийняття важливих рішень, а також стимул для виконання щоденних рутинних завдань.

Періодично дозволяйте собі нічого не робити

Уміння нічого не робити та просто відпочивати надзвичайно важливе у сучасному стрімкому світі. Дозвольте собі залишити роботу на роботі (так, навіть зошити і незаповнений журнал!), вимкніть телефон (або хоча б тимчасово заархівуйте робочі чати), та перестаньте нарешті постійно читати професійну літературу (краще художньої все одно ніхто нічого ще не вигадав)! 

Гадаєте, ви не можете собі дозволити жодної вільної хвилинки? Помиляєтеся. Учні спокійно виконають домашнє завдання, а їхні батьки поставлять свої запитання завтра. А відповідати в неробочий час на робочі звернення адміністрації взагалі моветон. І от побачите, у вас з'явиться час на «перезарядку», що так необхідна, аби ви могли і надалі працювати плідно та натхненно. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter