Деталі, про які не варто забувати під час планування роботи на рік.

Новий навчальний рік розпочнеться вже зовсім скоро, тож саме час починати готуватися! Необхідно врахувати безліч нюансів, підготувати план на випадок раптових змін (наприклад, оголошення карантину) тощо. Про які моменти важливопам’ятати під час підготовки, аби підготуватися до будь-яких несподіванок, зменшити стрес та зробити уроки сучасними? Розгляньмо кілька варіантів!

1. Додайте нові інгрідієнти до перевіреного рецепта

Кожен учитель має свої напрацювання та конспекти, створені впродовж попередніх років. І це чудово та дуже зручно! Вони значно полегшують роботу, але вони ж неабияк спокушають використовувати лише знайомий матеріал, без внесення оновлень. Навіщо чіпати те, що працює? Але такий підхід може значно ускладнити роботу, наприклад,
в умовах змішаного навчання.

Конспекти і сценарії не мають лишатися незмінними. Перегляньте їх та додайте нові елементи. Цікаві проєкти чудово замінять типові завдання та вправи, розбір кейсів – стандартні поясння нової теми, YouTube-відео або подкасти – лекції та читання підручника. А ще діти можуть самостійно знаходити цікаві ресурси та ділитися ними з класом. Спробуйте не просто розписати дітям весь шлях, а надати їм дорожню карту, дозвольте самостійно обирати матеріали та напрями.

2. Оновіть педагогічний арсенал

Перевірте свій арсенал засобів навчання, які допоможуть зробити уроки цікавими та сучасними. Якими платформами для онлайн-зв’язку ви користуєтеся? Можливо, варто оновити програми чи взагалі пошукати нові та більш зручні? Також є сенс пошукати нові аналоги ресурсів та додатків, якими ви користуєтеся під час уроку, які використовуєте для домашніх завдань та спілкування з дітьми. Нові цікаві застосунки з’являються чи не щодня, тож чому б ними не скористатися? Наприклад, презентації можна створювати не лише у PowerPoint, є багато інших зручних програм. А ще можна навчитися створювати інтерактивні плакати чи короткі навчальні відео. А можна взагалі створити бот у Telegram!

3. Проаналізуйте минулий рік

Щороку педагоги підбивають підсумки та роблять висновки, аби зрозуміти, чи вдалося зробити все залановане. Щось вийшло просто блискуче, ці ідеї варто використовувати в майбутньому та модернізувати. А от якісь вправи та ідеї показали себе недостатньо ефективними, тож, можливо, від них варто відмовитись чи доповнити. Аби проаналізувати успіхи та поразки минулого навчального року, поставте собі кілька запитань:

  • Що я хотів(-ла) змінити минулого року?
  • Що з запланованого вдалося?
  • Яким був мій найбільший провал? У чому його причини?
  • Що викликало найбільшу паніку, роздратування, внутрішній спротив? Чому?

Приділіть увагу відповідями на ці запитання просто зараз, адже потім, у вересні, може банально не вистачати часу. 

4. Подумайте про себе

Повернення до школи однозначно впливає на настрій та самопочуття. З одного боку на вчителів чекає підвищення рівня дофаміну, гормону радості. А з іншого – різкий стрибок рівня кортизолу, що відповідає за стрес. Тому варто підготуватися до вересня заздалегідь, мінімізувавши потенційні стресові фактори. 

А ще до початку нового навчального року варто владнати всі побутові справи. Так ви зможете сконцентруватися на роботі, не відволікатися і не нервувати. Попросіть рідних допомогти: зрештою, разом ви впораєтеся швидше! 

5. Не прагніть усього й одразу

Можливо, влітку ви почали читати цікаві блоги педагогів та дивуєтеся продуктивності їхніх авторів. Як вони встигають виступати на конференціях, планувати чудові уроки та впроваджувати нові методики? Напевне, всі так зможуть, якщо не лінуватимуться, чи не так? 

Стоп. Якщо у вас з’явились подібні думки, це не дуже добре! Читання блогів «успішних людей» часто змушує нас відчувати власну неповноцінність та неуспішність. Ще б пак, адже вони все встигають, а ми – ні. Звісно, завжди варто прагнути успіху та брати нові висоти, але це не означає, що потрібно ставити нереалістичну мету. 

Припиніть порівнювати себе з іншими та оберіть щось одне, що прагнете зробити цього року. Наприклад, ваша мета – освоїти нову методику викладання. Спочатку дізнайтеся про неї все, що тільки можливо: читайте тематичну літературу, перегляньте блоги, вивчіть досвід колег, а потім спробуйте ввести цю методику до своєї практики. Лише після того, як ви її опануєте та пропрацюєте з учнями, можна переходити до чогось іншого. Не варто поспішати та запатися за декілька справ одночасно. Будуйте освітній процес своєї мрії поступово!

6. Поставте перед дітьми мету

Дітям не вистачає мотивації? Таке часто буває на початку нового навчального року, коли всі думки зайняті канікулами, а не необхідністю знову вчитися. Тоді їм потрібна мета, що надихатиме! Цікавий проєкт із благоустрою школи, захоплива подорож усім класом, підготовка до свята – все це неабияк мотивує та об’єднує. Подумайте над тим, яка мета об'єднаяє ваших учнів, просто зараз, поки є час покреативити!

Але варто пам’ятати: шлях до мети не має бути ані занадто легким, ані заскладним. І ще, подаруйте учням свободу дій: нехай самі розпланують час і визначать кроки, необхідні для досягнення мети, а потім щотижня звіряються з графіком. Також можна призначати групи, відповідальні за виконання певної частини завдання протягом поточного місяця або тижня.

Початок навчального року – час великих можливостей, коли ви можете легко відкинути старе та задати нові тренди. Спробуйте стратегію невеликих кроків та переконайтеся, що навіть невелика зміна курсу може принести неймовірні результати!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter