Повертаємося до шкільного життя без проблем.

Знову розпочинається новий навчальний рік, знову вчителі та учні зустрічаються у школі. Але чи радіють цьому діти? Початок року часто часто пов'язаний із переживаннями і стресами. Першачки опиняються в новому колективі, мають призвичаїтися до навчання і нового розпорядку. П'ятикласники повинні звикати до нових правил і відносин, що відрізняються від того, що вони бачили в початковій школі. Старшокласники вже готуються до ЗНО та розмірковують над майбутньою професією.

Як допомогти учням легко розпочати новий навчальний рік? Тут допоможуть три важливі складники навчання: безпека, друзі та цікавість. По-перше, для того, щоб діти охоче вчилися, їм потрібно відчувати, що вони захищені, потрібно знати, що вони можуть помилятися, виправляти ці помилки та бути собою, розраховувати на допомогу дорослих, які поруч. По-друге, опановувати нове їм зручно та легко разом із друзями, адже з ними хочеться ділити і радощі, і труднощі. По-третє, саме цікавість веде нас до нових знань і відкриттів! Діти візьмуться до справи тоді, коли в них є бажання відшукати відповідь. 

Як можна полегшити адаптацію учнів та вчасно зрозуміти, які проблеми заважають дітям радіти шкільному життю? Поговоримо про це.

Не вимагайте одразу забагато

На початку навчального року іноді з'ясовується, що за літо багато що забулося. Коли ви почнете урок, не намагайтеся одразу пригадати з дітьми все, що проходили. У перші дні навчання все одно необхідно повторити вже вивчений матеріал. Але робити це приємно у дружньому колективі, тож можна швидко згадати, які спільні інтереси є в дітей. Але робити це приємно у дружньому колективі, тому, щоб створити атмосферу єдності, згадайте, які справи було зроблено минулого року, які труднощі подолано разом, які цікаві заходи проведено.

Така рефлексія допоможе знайти нову точку старту для кожної дитини. Нехай учні розкажуть, які уроки були улюбленими минулого року, які їхні мрії здійснилися, чого їм вдалося навчитися та які складнощі подолати. А може, хтось захоче поділитися не лише власними досягненнями, але й смішними випадками зі шкільного життя? У будь-якому разі, спільні спогади та уподобання зближують, отже, розпочинати навчання у привітній невимушеній атмосфері набагато приємніше!  

Налаштуйте дітей позитивно

Навчання захоплює, проте вивчати нове буває важко: потрібно аналізувати, запам'ятовувати, розбирати теми, які іноді спершу здаються незрозумілими. Діти можуть боятися припуститися помилки та заздалегідь казати, що в них не вийде, бо не вистачає здібностей та ін. Налаштуйте їх на те, що помилки додають досвіду, а  додатково докладені зусилля роблять людей сильнішими. Тому, навіть погоджуючись із тим, що учню щось не вдалося, краще додавати «поки що», адже у майбутньому все ще може змінитися.

На початку нового навчального року запропонуйте учням командну роботу. Разом створіть плакат, на якому кожен школяр знайде для себе підказку, як вийти із неприємної ситуації: забув щось вдома, посварився із кимось, запізнився на урок та ін. Фотографуйте та робіть колажі зі знімків найбільших дитячих досягнень протягом року – це допоможе школярам підтримувати самооцінку, навчить відслідковувати власні успіхи та відчувати, що навчання приносить гарні результати!

Додайте учням мотивації

Ранні підйоми, великі обсяги домашніх завдань, стреси від оцінювання –  не кожній дитині легко дається шкільне життя. Але ви можете допомогти знайти у ньому переваги: цікаві предмети, улюблені вчителі, щире спілкування з однолітками. Повертатися завжди хочеться туди, де тобі добре! 

Саме у школі можна знайти класне хобі – зайнятися спортом чи проявити мистецькі таланти. Тож нехай позакласна робота з перших днів  виявить, які саме мрії мають ваші учні, чим можуть похвалитися або поділитися. Цікаві ідеї мотивації учнів шукайте тут.

Підтримуйте цікавість до предмету

Сьогодні в освіті головним є не обсяг здобутих знань, а вміння виділяти потрібне та використовувати його на практиці. Діти легше навчаються тоді, коли роблять це із задоволенням, а також частіше мають гарний настрій. Тож одразу приверніть увагу до свого предмету: здивуйте дітей цікавими відомостями з теми під час ваших уроків, додайте гумору, підготуйте матеріал із помилками та запропонуйте їх виправити. Найбільш уважним учням можна видавати мотивувальні наліпки або значки. 

Знайдіть разом елемент новизни

Можливо, у кабінеті зробили ремонт, тож тепер його не впізнати. А може, ви нарешті вирішили скористатися новим навчальним прийомом, наприклад, створити з дітьми дослідницькі кейси. У будь-якому випадку новий навчальний рік розпочинається зі змін. Обговоріть це зі школярами, нехай кожен помітить щось нове та розкаже про це іншим. 

Збалансуйте фізичну та інтелектуальну діяльність учнів

Після активного літа годинами сидіти за партою, утримуючи увагу, школярам надто важко. Та й взагалі обмеження руху позначається на дитячих організмах не дуже добре. Учні краще розвиватимуться, якщо бігатимуть, стрибатимуть, розминатимуться. Особливо це стосується розвитку скелета.

Тож ставтеся з розумінням до дитячої непосидючості. Доки дозволяє погода, проведіть з учнями квест – розшукайте скарб, врятуйте вкраденого вченого, розшифруйте листа іноземною мовою. З учнями молодшої школи не забувайте про руханки серед уроку. 

Подивіться на умови навчання очима дітей

Проаналізуйте обстановку в класі: чи зручно розставлені столи та стільці, чи достатньо кожному з учнів місця, чи не забагато навколо яскравих кольорів, які збуджують нервову систему та розсіюють увагу. Коли щось порушує дитячий комфорт, зосередитися на знаннях не вийде, тож підготовка робочого місця для плідної роботи протягом року – важливе завдання вчителя. 

А що ви робите для того, щоб учні натхненно розпочали навчальний рік?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter