Погодьтеся, у житті кожного з нас траплялися ситуації, коли ми говорили собі: «За що мені все це?», «Я не зможу!», «Іншим пощастило, а мені – ні». Але є люди, чиї проблеми значно серйозніші: їх іноді просто неможливо вирішити. Це люди з інвалідністю.

Є тисячі прикладів, коли люди з інвалідністю досягали таких вершин, які навіть і не снилися іншим, чи то в спорті, чи в науці, чи в особистісному розвитку. Такі історії мотивують, спонукають нас рухатись вперед – до своєї мрії.

Ми підготували сім історій успіху людей з інвалідністю. Вони допоможуть мотивувати не лише учнів з особливими освітніми потребами, а і кожну дитину. Ваші школярі дізнаються про те, що неможливого немає.

Стівен Гокінг

Стівен Гокінг – один із найвідоміших фізиків-теоретиків та популяризаторів науки у ХХІ столітті. Його вважають основоположником квантової космології, одним із найкращих фахівців у галузі дослідження чорних дір. Гокінг допускав існування паралельних світів. Пишучи книги, він прагнув простою і зрозумілою мовою пояснити, що наука дійсно цікава та що вона неодмінно допоможе людству успішно розвиватися.

Зважаючи на такі видатні досягнення, важко повірити, що вже з 21 року у Стівена почалися серйозні проблеми зі здоров’ям. Досить швидко він втратив можливість рухатися, а у 1985 році (після запалення легень) – перестав говорити. Зрештою єдиною рухомою частиною тіла Стівена став мімічний м’яз щоки. Гокінг міг говорити лише за допомогою спеціального комп’ютерного обладнання. Але такі складні проблеми не стали на заваді цікавому життю та успішній праці видатного науковця.  

Нік Вуйчич

Нік народився без рук та ніг. Він має лише частину лівої стопи. Але попри це чоловік навчився ходити, писати, плавати та їздити на скейті.

У дитинстві Нік багато страждав через свою інвалідність. Та завдяки підтримці батьків, розповідям про людей з інвалідністю, які продовжували жити яскравим життям, хлопець почав позитивно дивитися на світ і на своє місце у ньому.

Нік швидко став кращим учнем у школі, здобув дві вищі освіти. Зрештою він почав на професійному рівні мотивувати інших людей жити активно, розвиватися та не зупинятися на труднощах, якими б серйозними вони не здавалися.

Ніку лише 36 років, але він уже встиг об’їхати всю планету. Він є президентом благодійної організації, створив мотиваційну компанію Attitude Is Altitude. Вуйчич одружений і має двох дітей.

Ерік Вайхенмайер

Ерік Вайхенмайер входить до переліку 150 людей, які підкорили 7 найвищих гірських вершин світу. Він єдиний незрячий із них! Втративши зір у дитинстві, він попри це зміг піднятися на найвищу гору світу – Еверест.

Ерік живе активно: займається дайвінгом, парапланеризмом та лижним спортом. У 2014 році він разом із Лонні Бідвеллом, також незрячим, проплив річкою Колорадо відстань близько 500 кілометрів.

Марлі Матлін

Це єдина акторка, яка не чує, що змогла отримати премію «Оскар» за кращу жіночу роль. Марлі – одна з чотирьох жінок, які здобули цю нагороду за свою дебютну роль. Вона лауреатка багатьох кіно- та телепремій. Завдяки своєму таланту і надзвичайній працьовитості, Матлін удостоєна власної зірки на Алеї Слави в Голлівуді.

Марлі згадує, що в дитинстві саме акторська гра та можливість перевтілюватися у різних людей допомагали їй усвідомити, що глухота не обмежує.

Зараз Марлі продовжує активно зніматися у фільмах та серіалах, заміжня та має чотирьох дітей.

Стіві Вандер

Стіві Вандер – це один із найвідоміших музикантів сучасності. Той факт, що він ще в дитинстві втратив зір, не завадив йому стати успішним композитором, продюсером та мультиінструменталістом. Вандер 25 разів ставав лауреатом музичної премії «Греммі».

Уже в 11 років він записав свій перший хіт, а у 12 – випустив перший альбом. 2003 року одразу два альбоми Вандера увійшли до рейтингу 500 найвеличніших музичних композицій усіх часів (посіли 384 та 90 місця).

Олена Акопян

Видатна українська спортсменка-параолімпійка, яка з 14 років пересувається за допомогою інвалідного візка. Олена Акопян – чемпіонка та багаторазова призерка літніх Паралімпійських ігор із плавання. Двічі спортсменка здобувала бронзові нагороди зимових Паралімпійських ігор із біатлону та лижних гонок. Загалом Олена брала участь у п’ятьох Паралімпійських іграх, у чотирьох з них посідала призові місця. Вона встановила понад 10 світових рекордів.

Олена – заслужена майстриня спорту України. Має багато державних нагород. Заміжня, виховує двох дітей.

Іван та Надія Сіваки

Іван та Надія Сіваки – подружжя з Рівненщини, яке вже 5 разів здобувало золоті нагороди Чемпіонату світу зі спортивних танців. Чоловік та дружина пересуваються за допомогою інвалідних візків, але це не заважає їм підкорювати танцювальні майданчики та прославляти Україну.

У 2015 році в Римі Сіваки стали кращими серед 150 учасників із 25 країн світу.

Наведені приклади демонструють, що жодна проблема не може стати на перешкоді здійсненню мрії. Варто лише щиро повірити у свій успіх, сумлінно працювати та мати приклад для наслідування. Сподіваємося, згадані історії чудово мотивуватимуть не лише дітей з особливими освітніми потребами, але і кожного з нас.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter