Добірка затишних ідей, які легко втілити власноруч.

Натхнення – порятунок від нудьги та буденності. Як надихнути дітей на творчість? Створити навколо них відповідну атмосферу! Творчо оформлені класи не лише гарно виглядають, але й заохочують до навчання. Це середовище, у якому діти генерують нові ідеї, думають нестандартно, вчаться швидко та ефективно!

Створіть місце для візуального мислення

Це може бути окрема стіна у класі, на якій діти малюватимуть маркерами, творчо фіксуватимуть свої знання, або ж просто висловлюватимуть своє ставлення до подій.

Заохочуйте до використання різних кольорів. Зробіть разом із учнями плакати для натхнення та розмістіть їх у класі, створіть тематичні кути. Дозволяйте дітям використовувати більше кольорів при конспектуванні. Яскраві стіни та записи у зошиті допоможуть швидше поглинати і запам'ятовувати нову інформацію.

Також можна повісити розмальовки на стіну – це майже безкоштовний спосіб заспокоєння та розвитку творчих здібностей учня. Заплануйте тематичні розмальовки до конкретного свята. 

 

  

 Приклади розмальовок:

 

Організуйте безпечний простір

Безпечний затишний куточок має бути трохи відокремленим від основного простору класу. Якщо є можливість – встановіть бар'єр. Найкраще «працюють» низькі книжкові полиці, оскільки дозволяють легко бачити за ними дітей. Учні ж відчувають, що вони на відстані від інших.

Якщо у класі мало місця – думайте творчо. Надайте дітям ілюзію самотності, нехай вони зможуть повернутися спиною до решти класу. Діти можуть сидіти у навушниках, що знижують шум навколо них. Сенс у тому, щоб знайти простір, де діти можуть налаштуватися та зосередитися на аналізі своїх почуттів.

 

 


Підготуйте доброзичливі інструкції

Організація безпечного простору для учнів – це чудова ініціатива, але дітям потрібна допомога для заспокоєння та орієнтації у робочому процесі. Використовуйте цікаві плакати та таблички, щоб направляти учнів. Підготуйте папірці, олівці чи магнітні дошки, за допомогою яких діти можуть зобразити свої емоції.

 

 

 

 

    

 

 

 

Пропонуйте цікаві книги 

Якщо у вас або учнів удома є книжки, якими дуже хочеться поділитися з іншими, запропонуйте влаштувати бібліотеку у класі. Створіть безпечну поличку для обміну книг між дітьми – організуйте класний буккроссінг. Також книжки можна використовувати для читання вголос на уроках чи поза ними. Тримайте книжки у своєму затишному куточку, щоб діти могли брати їх тоді, коли вони їм найбільше потрібні.  

 

 

 

   

Встановлюйте цілі та завдання з зазначенням термінів 

Цей пункт – про красу та мотивацію. Вигадайте «дошку самостійного планування», щоб кожен учень міг прописати для себе завдання, з якими хоче впоратися впродовж дня чи тижня. Використовуйте наліпки, а також не обмежуйте дитячу фантазію: діти можуть оформити свій блок самостійно. Ставити собі цілі і публічно заявляти про них – дієва мотиваційна практика. Але вони завжди мають бути чіткими та досяжними.

  

Мотивуйте за допомогою нагород

Визнання досягнень учня є важливою частиною процесу творчого навчання. Нехай діти отримують грамоти, сертифікати або медалі за навчальні та особисті досягнення. Зробіть «Дошку успіхів» у класі та розвішуйте на ній сертифікати, це подарує учням стимул та натхнення.

   

Гумор, гумор, гумор!

Додайте доброзичливий сміх у шкільну атмосферу, адже це важлива частина єднання та творчості у класі. Ви можете брати участь у створенні жартів і направляти фантазію учнів. Дозвольте школярам вигадувати жарти, пов'язані з пройденим матеріалом, допомагайте їм. Намалюйте плакати або надрукуйте постери кращих каламбурів класу. 

  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter