Добірка видовищних хімічних експериментів.

Уроки хімії можуть стати для школярів справжнім святом навіть під час карантину! Ми підготували добірку цікавих трюків, які переконають учнів у тому, що хімія – королева магії. Ознайомте юних хіміків із деякими принципами дії хімічних реакцій, просто показавши ці цікаві відео та додатков пояснивши, що на них відбувається. Це буде не лише весело, а й пізнавально!

Golden rain

Скажемо відразу: золота у цьому експерименті немає. Тож у чому секрет «золотого дощу»? Як його можна зробити? Увесь секрет в особливій хімічній реакції!

Для початку готують водний розчин йодиду калію. Потім до нього додають нітрат свінцю: в результаті утворюється жовтий осад плюмбум ІІ йодиду. Потім до розчину додають трішки дистильованої води. Якщо водний розчин нагріти, осад повністю розчиниться. А якщо охолодити – плюмбум ІІ йодиду кристалізується: тобто це і є той самий золотий дощ. 

Хамелеон

Тут знову немає ніякої магії! У розчин гідроксиду натрію (NaOH; 1 г на 80 мл води) додають 2 г рідкого гліцерину (С3Р5(ОН3)), або трішки цукру (C6H12O6). Усю цю суміш вливають у розчин перманганату калію (KMnO4). 

Спочатку розчин має фіолетовий колір, але потім він починає інтенсивно змінюватися. Що більше додано гліцерину чи цукру, то швидше відбувається реакція і змінюється колір: від лілового до блакитного, а потім до зеленуватого і жовтого наприкінці. Через кілька годин частинки осядуть на дно, а розчин стане повністю прозорим. 

Сніговик Ельзи

Покажіть дітям, що трюк Ельзи з мультфільму «Крижане серце» цілком реальний: дотиком пальця заморозьте воду та створіть із суперохолодженої води сніговика. Це доволі просто! Ба більше, такий експеримент діти можуть провести вдома разом із батьками!

Знадобляться: подрібнений лід, дві пляшки з водою, тарілка з невеликою кількістю води, та склянка.

Хід роботи:

  1. Покладіть пляшки з водою у морозильну камеру (на 2 год 15 хв). Протягом цього часу краще не відкривати морозильну камеру, щоб не розпочався процес кристалізації.
  2. Поставте у морозильну камеру тарілку з водою та дочекайтеся, поки рідина замерзне.
  3. Дістаньте з морозильної камери пляшки з водою та повільно налийте воду у склянку.
  4. На кілька секунд опустіть кінчик пальця у подрібнений лід так, щоб на ньому залишився принаймні один малесенький шматочок льоду. 
  5. Обережно торкніться пальцем зі шматочком льоду поверхні води у склянці. Вода миттєво кристалізується!

Із охолодженої води можна створити сніговика. Інструкція у відеоролику!

Вирощування кристалу

А ще хімія дозволяє створити справжню кристалічну красу! Для експерименту використовують толуол (метилбензол C₇H₈) і кристалічну сірку (сульфур (S)). 

Хід роботи:

  1. У конічну колбу засипають 10 г подрібненої сірки. 
  2. У колбу заливають 100 мл толуолу і нагрівають суміш. При 95 °С сірка повністю розчиняється у толуолі. 
  3. Суміш має охолонути. 
  4. Коли температура суміші досягне 55 °С, жовті голкоподібні кристалики сірки осідатимуть у колбі. 
  5. Якщо суміш знові нагріти, кристали повністю розчиняться і експеримент можна повторити знову.

Експеримент із густиною речовин

Цей експеримент варто показати дітям, щоб вони побачили, як поводять себе рідини та об'єкти з різною густиною. Три речовини (сироп, вода та олія) мають різну густину, завдяки чому у склянці формуються три шари, відділені чіткою лінією. Коли ми опускаємо предмети з різною щільністю, спостерігаємо за тим, які із рідин мають більшу густину, ніж предмети. 

Хід роботи:

  1. Спершу у склянку наливають воду. Для краси експерименту інколи додають харчовий барвник. 
  2. Потім у цю ж склянку наливають сироп та олію і чекають 15 хвилин.
  3. Сироп поступово осідає на дно. Вода має меншу густину, тому опиняється зверху шару сиропу. Олія має найменшу густину, тож піднімається у склянці найвище.
  4. Якщо помістити у склянку металеву гайку, то вона опуститься на самісеньке дно, бо має найбільшу щільність серед обраних для експерименту предметів. 
  5. Виноград у склянці пройде шар олії та опиниться на поверхні сиропу. 
  6. Кришка затримається на поверхні води, а шматок поролону не пройде навіть шар олії – залишится на її поверхні. Усе це пов'язано зі щільністю предметів.

Експерименти з водою

Із цього відеоролику можна взяти ідеї для проведення на уроках 21 видовищного експерименту з водою: танцююча харчова фарба, активний виноград і хімічний світлофор! І це ще не все! Жоден із них не залишить байдужими ваших вихованців. 

Не розкривайте відразу всі секрети експериментів. Спершу просто покажіть це відео школярам: яскраві трюки зацікавлять дітей, а після цього можна розкрити таємниці цих експериментів.

10 хімічних наукових експериментів

Автори цього відео пропонують десять простих наукових експериментів, що пояснюють деякі з хімічних процесів. Ви дізнаєтеся про те, як із абсорбента «виростити» штучний сніг, як можна оригінально задути свічи чи які продукти здатні лопунти повітряну кульку та багато іншого. 

Кожен експеримент яскравий та ефектний!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter