Корисні матеріали, присвячені розвитку логічного, критичного та креативного мислення.

Що важливіше: логіка, критичний підхід чи креатив? Тут, звісно, можна довго сперечатися, але насправді відповідь проста: розвинена особистість має вміти мислити логічно, креативно та критично. Чи можна цього навчитися? Цілком! А коли починати? Ніколи не пізно, але варто ще зі школи! 

Так, на вчителів покладається важливе завдання: виховати логічних, критичних та креативних дітей. Чи реально це? Звісно! а щоб вам було простіше, ми зібрали найцікавіші тематичні розробки з нашої Бібліотеки. користуйтеся та надихайтеся!


Тема: Позакласний захiд для 5-6 класiв «Турнір веселих та кмітливих математиків»
Автор: Заблоцька Тетяна Кузьмiвна
Про матеріал: Згуртувати колектив можна за допомогою вправ на логічне мислення! Авторка підготувала матеріал до уроку математики для учнів 5-6 класів. Ця розробка містить творчий сценарій математичного заходу, завдяки якому школярі закріплять здобуті знання та розвиватимуть навичку логічного мислення.


Тема: Урок з елементами STEM-освіти «Розв'язування прямокутних трикутників»
Автор: Горик Руслана Миколаївна
Про матеріал: Авторка пропонує розвинути допитливість школярів, провівши урок із елементами STEM-освіти. Ця розробка уроку геометрії для 8 класу містить кілька креативних вправ різного рівня складності.  Вони навчать восьмикласників систематизувати та узагальнювати набуті знання.


Тема: Прийоми формування логічного мислення на уроках біології
Автор: Фролова Ніна Миколаївна 
Про матеріал: Авторка систематизувала навчальну інформацію про прийоми словесно-логічного мислення. Ознайомившись із цією презентацією, учителі поповнять свою професійну скарбничку кількома цікавими прийомами.


Тема: Презентація 20 логічних задач
Автор: Богданець Максим Іванович
Про матеріал: Розробка містить 20 вправ на логіку, які стануть чудовим доповненням до будь-якого уроку. Кожна вправа містить одне запитання та кілька варіантів відповіді, а школярі повинні вгадати, яка ж із них правильна. Для виконання однієї вправи потрібно не більше п’яти хвилин!


Тема: Цікаві задачі для розвитку інтелектуальної культури та логічного мислення молодшого школяра
Автор: Волинець Оксана Вадимівна
Про матеріал: Запропонуйте молодшим та старшим школярам виконати подані вправи для розвитку інтелектуальної культури та логічного мислення. Це – логічні задачі, які містять запитання та кілька геометричних фігур. Авторка розробки наголошує, що задачі будуть особливо корисними для четвертокласників.


Тема: Спільні збори батьківського і учнівського колективів 2 класу «Розвиваємо логічне мислення і пам'ять»
Автор: Бура Лідія Максимівна
Про матеріал: Благополуччя та розвиток дітей багато у чому залежать від батьків. Батьки мають пам'ятати, що для дитини важливо те, що вони роблять для неї, а ще важливіше те, що вони роблять разом з нею. Дана розробка рекомендує показ фрагментів уроків з поясненням та елементами інтелектуально-розвивальної гри для батьків і дітей.


Тема: Логічне мислення учнів на уроках фізики
Автор: Моргун Руслана Юхимівна
Про матеріал: У пропонованій розробці наведено методичні рекомендації , способи навчити учня мислити, вибудовувати логічну послідовність розв'язування задач. Наведено конкретні приклади логічних роздумів, що сприяють глибокому оволодінню навчальним матеріалом.


Тема: Презентація «Логічне мислення»
Автор: Панський Володимир Анатолійович
Про матеріал: Презентація створена для виступу на НМК вчителів математики з метою ознайомлення з теоритичними матеріалами та прикладами застосування вправ розвитку логічного мислення на практиці.


Тема: Виступ на тему: «Продуктивні шляхи розвитку логічного мислення, памяті, уваги у дітей з ООП»
Автор: Кошмата Юлія Сергіївна
Про матеріал: Завдання для роботи із дітьми з РАС щодо розвитку пам'яті, уваги та логічного мислення. У розробці наведено конкретні ігрові прийоми, які можна використати під час уроку. Також авторка надає корисні поради щодо організації роботи.


Тема: Шляхи успішного формування логічного мислення здобувачів початкової освіти (приклади завдань для 3-4 класів)
Автор: Куц Раїса Костянтинівна
Про матеріал: У роботі розкриваються шляхи розвитку вербально-логічного мислення здобувачів початкової освіти. Надано конкретні рекомендації та приклади завдань щодо реалізації розвитку логічного мислення під час освітнього процесу. 


Тема: Стаття «Формування логічного мислення в дітей молодшого шкільного віку за допомогою кругів Ейлера для розвитку позитивної мотивації навчальної діяльності»
Автор: Домбровська Анастасія Геннадіївна
Про матеріал: У матеріалі розглянуто можливості використання кргів Ейлера для розвитку логічного мислення дітей. Також наведено конкретні приклади, які дозволять організувати роботу з учнями та допомогти їм опанувати логіку.


Тема: Вправи з розвитку логічного мислення для учнів початкових класів
Автор: Зуєва Вікторія Леонідівна
Про матеріал: Однією з головних умов ефективності роботи над розвитком логічного мислення учнів є забезпечення вчителів різноманітними завданнями, задачами, вправами. ПЗапропонований збірник містить нестандартні завдання для учнів 3-4 класів з математики, української мови, російської мови. Завдання можна використовувати під час проведення додаткових занять, позаурочних заходів.


Тема: Методичка «Творчі вправи з розділу «Лексикологія» на уроках української мови, як засіб розвитку логічного мислення учнів з особливими освітніми потребами»
Автор: Гапощенко Олена Іванівна
Про матеріал: Поданий дидактичний матеріал використовується на уроках української мови (на допомогу вчителям української мови, логопедам. У розробці наведено цікаві вправи, які можна використати під час занять.


Тема: Цікаві задачі на розвиток логічного мислення
Автор: Волинець Оксана Вадимівна
Про матеріал: Пропоновані завдання частково дублюють можливі життєві чи побутові ситуації. Це сприяє формуванні у школярів уміння уявити зміст задачі, оперуватиз величинами, які знаходяться у взаємопов'язаних математичних відношеннях, утримувати їх у пам'яті та знаходити раціональний шлях розв'язання.


Тема: Майстер-клас «Застосування комп’ютерних технологій як засобу розвитку логічного мислення молодших школярів»
Автор: Завадська Світлана Олександрівна
Про матеріал: Пропонований майстер-клас допоможе розкрити можливості комп'ютера у формуванні логічного мислення молодшого школяра, обґрунтувати використання інформаційних технологій в початковій школі та визначення практичної корисності комп'ютера у навчанні та вихованні. До майстер-класу додається презентація.


Тема: Математичні посиденьки
Автор: Бородій Ольга
Про матеріал: Авторка пропонує здивувати дев’ятикласників творчим уроком математики. Розробка містить детальний план уроку: творчі завдання, захопливі факти з історії науки та цікаві приклади! Також матеріал можна використати як орієнтовний план для проведення уроку з точної науки у будь-якому класу.


Тема: Тема досвіду: «Розвиток креативного мислення молодших школярів»
Автор: Сидорук Людмила Василівна
Про матеріал: Авторка поділилася власним педагогічним досвідом застосування методів для розвитку творчого мислення молодших учнів. Розробка містить опис інструментів для розвитку креативності дітей: інтуїтивний метод, метод синектики, евристики тощо. Також авторка окреслила основні прийоми та технології розвитку творчих здібностей: проблемне викладання, нестандартні уроки і тощо.


Тема: Розробка тренінгового заняття «Розвиток творчих здібностей, креативного мислення. Прийняття рішень» (9-11 класи)
Автор: Шишова Інна Володимирівна
Про матеріал: Розробка є універсальною та може застосовуватися для розвитку креативних умінь школярів будь-якого віку! Тренінгове заняття триватиме 45 хвилин та складатиметься з п’яти групових завдань: вправа «сплячі леви», «протилежності», «перетягни мотузку» тощо.


Тема: Вправи для розвитку творчого мислення
Автор: Конон Тетяна Володимирівна
Про матеріал: Розробка орієнтована для проведення творчого уроку української мови та літератури для п’ятикласників та шестикласників із порушеннями зору. Матеріал дозволяє дітям з особливими освітніми потребами адаптуватися до навчання та досягти поставленої корекційної мети.


Тема: Презентація: «Розвиток творчого мислення, уяви»
Автор: Федчишина Галина 
Про матеріал: Активізувати пізнавальну діяльність молодших школярів можна за допомогою творчих вправ! Запропоновані авторкою прийоми не тільки урізноманітнять уроки, але й розвинуть креативні здібності школярів. Цю розробку можна застосовувати на уроках української мови 1-4 класів.


Тема: Технології та інструменти розвитку креативного мислення
Автор: Дмитренко Алла Віталіївна
Про матеріал: Креативність – важлива навичка, яку треба розвивати, а потім – постійно підтримувати. Тримати у тонусі так само, як і м’язи. Якщо хочете навчити своїх учнів креативно мислити, то вам також слід самовдосконалюватися та підтримувати свій рівень творчості.


Тема: «Формування креативного мислення на уроках географії»
Автор: Оганесян Лариса
Про матеріал: Креативність – важлива навичка, і розвивати її необхідно з самого дитинства. І на будь-якому уроці: у тому числі і під час занять із географії! У матеріалі пропонуються цікаві рішення та прийоми, які допоможуть розвивати креативність ваших учнів. До матеріалу додається презентація.


Тема: Майстер-клас «Розвиток креативного мислення на уроках української літератури»
Автор: Шпак Ірина
Про матеріал: У розробці подаються у практичній формі прийоми і методи, за допомогою яких сучасний педагог може сформувати креативне мислення в учнів, що сприятиме успішній інтеграції школяра в суспільне життя, його гнучкості та мобільності, можливості досягти успіху.


Тема: Розвиток креативного мислення на уроках зарубіжної літератури
Автор: Курмаз Олена Олександрівна
Про матеріал: У пропонованій розробці вчителька ділиться власним досвідом, розповідає про можливості розвитку креативного мислення під час вивчення зарубіжної літератури, різноманітні види занять і стратегії роботи з учнями.


Тема: Підвищення зацікавленості та розвиток креативного мислення учнів на уроках фізики
Автор: Серьогіна Лілія Володимирівна
Про матеріал: У пропонованій розробці авторка говорить про важливість розвитку креативності під час вивчення будь-якого предмету, а також наводить приклади методів та вправ, які може взяти на озброєння вчитель фізики. 


Тема: Дидактичні ігри на розвиток креативного мислення та уяви відповідно змісту тематичного тижня
Автор: Купріянова Катерина Вікторівна
Про матеріал: Дидактичні ігри розроблено відповідно до тематичних тижнів НУШ, 1 клас. Ігри спрямовані на розвиток уяви, креативного мислення, комунікативних навичок молодших школярів.


Тема: Розвиток креативного мислення учнів засобами інноваційних технологій на уроках біології
Автор: Сєрік Ольга Вадимівна
Про матеріал: Креативна людина придумує і фантазує, роблячи життя яскравіше, цікавіше, перетворюючи все у щось нове, неповторне. І адже не даремно сучасні педагоги вимагають від своїх учнів творчого підходу, винахідливості, різнобічності, оригінальності, іншими словами креативності. Тому розвиток креативного мислення учнів засобами інноваційних технологій на уроках біології є актуальною. Умовою для розвитку креативного мислення постає упровадження в навчальний процес інноваційних технологій.


Тема: Майстер-клас «Кроссенс як прийом розвитку креативного мислення»
Автор: Гавриш Світлана Петрівна
Про матеріал: Мета пропонованого майстер-класу: продемонструвати використання методу «Кроссенс» на уроках як засобу розвитку мотивації, логічного і неординарного творчого мислення учнів.


Тема: Розвиток креативного мислення на уроках математики
Автор: Дударєва Наталія Миколаївна
Про матеріал: пропоновані прийоми і методи дають можливість діагностувати рівень творчості, шляхи і механізми формування творчої особистості. Такий підхід сприяє підготовці здібних дітей до участі у шкільних та міських олімпіадах з математики, дає можливість гуманізувати навчально-виховний процес, розвинути творчі здібності учнів, допомагає кожній дитині відчути власну гідність, повірити у свої сили.


Тема: Розвиток креативного мислення молодших школярів
Автор: Соклакова Ольга Олександрівна
Про матеріал: Мета розробки – за допомогою творчих завдань в ігровій формі розвивати креативність учнів, їх потенціал; залучати дітей до пошукових дій, проявів фантазії та оригінальності; успішного засвоєння під час гри програмового матеріалу. У даному ресурсі запропоновані творчі вправи та завдання, дидактичні ігри, спрямовані на створення сприятливих умов для самореалізації, розвитку творчої активності учнів молодшого шкільного віку.


Тема: Впровадження технологій критичного мислення в НУШ на уроках української мови
Автор: Дячко Лариса Іванівна
Про матеріал: Авторка запропонувала цікаві вправи для розвитку критичного мислення на уроках української мови в НУШ. Розробка містить практичні поради для розвитку творчих здібностей школярів, а також теоретичну інформацію про критичне мислення. До речі, матеріал можна пристосувати до будь-якого уроку!


Тема: Майстер-клас «Розвиток творчих здібностей учнів та формування критичного мислення на уроках української мови та літератури засобами інноваційних технологій»
Автор: Чебан Олеся Валентинівна
Про матеріал: Авторка пропонує вчителям літератури ознайомитися з інноваційними методами та прийомами, які дозволяють організувати креативну діяльність учнів та розвинути їхні творчі здібності та критичне мислення. Застосуйте запропоновану каліграму, «літературний рюкзачок» та «лист подяки» на наступному уроці і ви здивуєтеся результатам!


Тема: Основні прийоми критичного мислення
Автор: Дрешпан Галина Федорівна
Про матеріал: Розробка містить текстовий матеріал із вичерпною інформацією про суть технології критичного мислення, етапи та поради для застосування. Окрім цього, авторка пропонує ознайомитися із презентацією, що містить багато методик, стратегій та вправ для розвитку аналітичних здібностей учнів.


Тема: Презентація творчого досвіду вчителя «Використання освітніх інновацій як шлях до формування компетентностей учнів та розвитку креативності учасників освітнього процесу
Автор: Сторожева Вікторія
Про матеріал: Ця презентація містить технології для розвитку креативного та критичного мислення школярів на уроках української мови. У процесі виконання запропонованих вправ, школярі знаходитимуть зв’язки між несхожими поняттями та виокремлюватимуть найголовніше з великого обсягу інформації.


Тема: Збірка творчих та інтелектуальних ігрових занять у 1 класі для розвитку критичного мислення
Автор: Язвенюк Наталія Миколаївна
Про матеріал: Матеріал містить творчі ігри для вивчення граматики та української мови у першому класі. Вправи навчають асоціативного мислення, синтезу основних ознак предметів, зв’язного мовлення тощо. 


Тема: Розвиток критичного мислення на уроці української літератури
Автор: Чернік Ірина Петрівна
Про матеріал: Однією з інноваційних технологій, що допомагає учню не тільки засвоїти певний обсяг знань, а й сприяє розвитку його особистісних якостей, є технологія формування та розвитку критичного мислення. У поданому фрагменті наведені завдання для розвитку критичного мислення.


Тема: Тренінг «Прийоми розвитку критичного мислення в учнів початкових класів»
Автор: Логвиненко Юлія
Про матеріал: У розробці наведено прийоми розвитку критичного мислення як «Вірні та невірні твердження», «Кошик ідей», «Фішбоун», «Припущення на основі запропонованих слів\термінів», які вчителі можуть використовувати для розвитку критичного мислення школярів під час занять.


Тема: Етапи уроку критичного мислення
Автор: Федорова Марія Юріївна
Про матеріал: Добірка завдань, які можна використати на різних етапах уроків математики під час роботи з учнями різного віку. Такі завдання стануть стимулом для учня критично мислити, розвиватимуть математичну логіку, цікавість до предмета.


Тема: Вправи для розвитку критичного мислення на уроках мистецтва (10 клас)
Автор: Бабінцева Ірина Володимирівна
Про матеріал: Провпоновані вправи розроблено для того, щоб ефективніше розвивати критичне мислення в учнів. Діти вчитимуться аналізувати, інтерпретувати твори різних видів мистецтва, а також критично підходити до сприйняття інформації.


Тема: Майстер-клас «Застосування технології критичного мислення на уроках історії, як інноваційного підходу у сучасній освіті»
Автор: Четвертак Світлана Михайлівна
Про матеріал: Як навчити дітей критично мислити, які вправи використати, як саме їх застосувати? Роповісти про це – ключова мета пропонованого матеріалу. У розробці представлені конкретні прийоми, які допоможуть учителю ефективно організувати роботу з учнями. До матеріалу додається презентація.


Тема: Презентація «Стратегії критичного мислення»
Автор: Шель Надія Володимирівна
Про матеріал: Використання стратегій критичного мислення на уроках в початкових класах дає можливість вчителю організувати навчальний процес таким чином, щоб учні в ході самостійного пошуку ідей та їх обговорення навчали один одного, допомагає створити атмосферу підтримки, взаєморозуміння, вміння працювати в команді.


Тема: Презентація «Значення критичного мислення у хімічній освіті»
Автор: Соколенко Світлана Олександрівна
Про матеріал: У презентації наведено інформацію про критичне мислення, його значенння в навчальному процесі. Розглянуто новітні технології, які можна використати під час викладання хімії. Стане у пригоді вчителю для розвитку навичок критичного мислення учнів при вивченні хімії.


Тема: Методична розробка «Методи творчого й критичного мислення в проектній технології»
Автор: Пасічник Олена Володимирівна
Про матеріал: У пропонованій розробці викладено характеристику методів творчого й критичного мислення у проектній технології, галузь їх застосування. Наведено конкретні методи, які стануть у пригоді вчителю під час викладання.


Тема: Презентація «Методи та прийоми формування критичного мислення на роках біології»
Автор: Романчук Любов Андріївна
Про матеріал: Критичне мислення – це особливий вид діяльності, який дозволяє учневі скласти власну думку про запропоновану йому проблему. Це мислення, яке розвивається шляхом накладання нової інформації на особистий, життєвий досвід.


Тема: Методичні рекомендації щодо впровадження елементів розвитку критичного мислення
Автор: Ляшук Тетяна Василівна
Про матеріал: Розвиток мислення – завдання, яке стоїть переді мною на кожному уроці. З цією метою я впроваджую дані методики і прийоми критичного мислення. Такі вправи у поєднанні з вправами з підручника допомагають здійснювати диференційоване навчання, організувати колективні форми роботи, перетворювати нові знання учнів (2-4 класів) на власні.


Упевнені, у вас також є цікаві матеріали, якими варто поділитися. Додавайте розробки до Бібліотеки «На Урок», обмінюйтеся досвідом із іншими педагогами!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter