Корисне

Добірка матеріалів із протидії булінгу в школі

Добірка розробок із протидії булінгу в закладах освіти.

Дітям про булінг

18 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла закон про протидію булінгу. З цього часу українці несуть відповідальність не лише за вчинення булінгу, а й за приховування випадків цькування. 

Так, згідно закону, булер має сплатити штраф від 850 до 1 700 гривень (або громадські роботи – від 20 до 40 годин). За повторне вчинення булінгу сума штрафу піднімається до 3 400 гривень, або ж агресору призначають громадські роботи від 40 до 60 годин. 

Якщо педагоги або керівники закладу освіти приховують випадки булінгу (не повідомляють працівникам Національної поліції України), вони несуть за це адміністративну відповідальність та мають сплатити від 850 до 1 700 грн штрафу (або виправні роботи протягом місяця з відрахуванням до 20% заробітку). 

Варто пам'ятати, що булінг ніколи не припиняється сам по собі, тож потерпілому мають допомагати педагоги, батьки з обох сторін булінгу, поліція, психолог і свідки (якщо є).

Як запобігти булінгу (згідно закону про протидію булінгу)?

  • Керівник закладу освіти має розробити, затвердити та оприлюднити план заходів стосовно запобігання та протидії булінгу. Далі він повинен систематично контролювати виконання плану заходів: учителі мають проводити бесіди з педагогічним колективом і батьками учнів, виховні години/тренінги зі школярами.
  • Керівник закладу має забезпечувати психолого-педагогічні послуги жертвам цькування, булерам та спостерігачам.
  • Заклади освіти на своїх веб-сайтах мають надати відкритий доступ до правил для учнів та планів заходів щодо запобігання і протидії булінгу. Крім того, на сайті має бути інформація про конфіденційне подання заяви стосовно булінгу.

Булінг – це не природній етап дорослішання дитини. Дорослим варто втручатися у процес вирішення і віднестися до цієї проблеми відповідально, адже цькування/залякування може перерости у більш небезпечні дії з боку агресора: погіршення фізичного чи психічного стану жертви, що у гіршому випадку може призвести до спроб суїциду. Учителі мають проводити профілактичні заходи, щоб не допустити такого результату! 

Що варто знати про булінг?

  • Наявні сторони булінгу: булер (агресор), потерпілий та спостерігачі. 
  • Сили булера та жертви нерівні.
  • Цькування несе серйозну загрозу для фізичного та психічного здоров'я жертви.
  • Як правило, жертва соціально ізолюється, підпорядковується інтересам агресора, стає тривожною та має низьку самооцінку.
  • Агресор не має докорів сумління за свою поведінку та звинувачує інших у власних діях.
  • Форми булінгу: фізичний (стусани, підніжки, бійки), психологічний (поширення чуток, образлива міміка чи жести, ігнорування, домінування, маніпуляція, шантаж), економічний (вимагання грошей, крадіжки, пошкодження особистих речей жертви), сексуальне насильство (сексуальні погрози чи образи сексуального характеру) та кібербулінг (приниження у мережі Інтернет).

Добірка корисних матеріалів із Бібліотеки для вчителів щодо протидії булінгу (цькуванню) в школі:

Тема: «Протидія булінгу в учнівському колективі»
Автор: Чалова Марина
Про матеріал: Ця розробка розвиватиме в учнів співчутливе ставлення до жертв насилля та допоможе дітям опанувати навички надання і отримання допомоги.


Тема: «Протидія булінгу»
Автор: Головльова Юлія
Про матеріал: Авторська розробка ознайомить дітей із поняттям «булінг», а також його видами та проявами. Розвиває в учнів навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій та толерантного спілкування. Формує негативне ставлення до булінгу.


Тема: «Протидія булінгу в школі»
Автор: Мартинюк Мирослава
Про матеріал: У буклеті міститься інформація про види булінгу, поради батькам та статистичні дані про дітей, які страждають від булінгу. Також розміщено інформацію щодо штрафів проти булінгу.


Тема: «План заходів щодо протидії булінгу (цькуванню) на 2019–2020 навчальний рік»
Автор: Батрак Алла
Про матеріал: Ця розробка містить заходи для профілактичної роботи в освітньому середовищі: бесіди, тренінг із протидії булінгу, а також роботу з батьками та педагогічним колективом.


Тема: Виховна година «Профілактика булінгу в учнівському середовищі»
Автор: Каламбет Юлія
Про матеріал: Авторська розробка ознайомить учнів із поняттям «булінг», його формами та структурою. Виховує почуття емпатії та переживання до дитини, яка страждає від насильства та розвиває в учнів вміння шукати шляхи виходу зі складної ситуації. 


Тема: «Протидія булінгу в умовах спеціального навчального закладу»
Автор: Назаренко Софія
Про матеріал: Авторка пропонує розробку, яка ознайомить учнів із поняттям та видами булінгу. Матеріал містить рекомендації для вчителів, які допоможуть якомога раніше виявляти ознаки булінгу у класі.


Тема: «План заходів протидії булінгу в школі (цькування)»
Автор: Лесько Руслана
Про матеріал: Ця розробка допоможе вчителям провести успішну профілактичну роботу з педагогічним колективом, щоб навчити виявляти булінг/агресію та запобігати розповсюдженню цього явища.


Тема: «Анкета для вчителів: попередження булінгу»
Автор: Циган Iлля
Про матеріал: Ця авторська розробка буде корисною для практичних психологів та адміністрації школи. Вона дає змогу виявити прояви булінгу в класах.


Тема: «Булінг. Протидія цькуванню»
Автор: Куришева Олена
Про матеріал: Авторська розробка допоможе розібратися учням у понятті, видах та ознаках булінгу. Навчить дітей розв'язувати конфліктні ситуації без застосування фізичного і психологічного насилля.


Тема: «Протидія булінгу в підлітковому віці та закладах освіти»
Автор: Шенаєва Крістіна
Про матеріал: У цій розробці проаналізовано соціально-педагогічну та психологічну проблему сучасності. Розкрито ознаки, основні причини, причини булінгу та основні його риси. Крім того, проаналізовано механізми розвитку булінгу та наслідки для всіх учасників його прояву (для жертв, булерів (хуліганів/агресорів) і спостерігачів).


Тема: «Протидія булінгу в дитячому середовищі»
Автор: Маріонда Галина
Про матеріал: Ця розробка ознайомлює учнів із поняттям «булінг», його видами та проявами. Розвиває навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій і толерантного спілкування. Покращує знання учнів із правил безпечної поведінки в мережі інтернет.


Ще матеріали для протидії булінгу за посиланням.

Ми усвідомлюємо масштабність проблеми булінгу у закладах освіти, тому висвітлюємо її у журналі «На Урок». Радимо вам переглянути нашу авторську статтю «Особисті кордони як протидія булінгу серед учнів та вчительському вигоранню», у якій є добірка корисних вправ, що допоможуть педагогам і учням визначити межі дозволеного.

Ми впевнені, що вам також є чим поділитися з колегами! Тож додавайте матеріали до нашої Бібліотеки! І обов'язково підписуйтеся на наш канал у Telegram, ви будете у курсі всіх новин! 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter