Поговоримо про те, як підготуватися до першої зустрічі з новими учнями.

Знайомство з новим класом – це відповідальний та сповнений неабияких хвилювань момент для вчителя. Адже саме тоді закладається фундамент майбутніх відносин, які впливатимуть на подальше навчання. Як спланувати та провести захопливу й результативну першу зустріч? Що допоможе створити атмосферу взаєморозуміння, довіри та поваги? Пропонуємо прості лайфхаки та ідеї для проведення незабутнього першого дня знайомства! 

Підготовка до зустрічі

Познайомтеся заочно. Перегляньте особові справи учнів, складіть список класу з усіма даними та постарайтеся уявити собі образ класу в цілому. Дізнайтеся від колег про традиції, специфіку та особливості учнівського колективу. 

Підготуйте візитки. Зазвичай у перший день занять не вистачає часу для знайомства персонально з кожним учнем. Що робити? Підготуйте картки з цупкого паперу, на яких школярі мають записати свої імена та прізвища. Це значно полегшить спілкування та допоможе запам'ятати учнів. І не забудьте про власну візитку!  

Створіть сприятливу атмосферу. Дітям, які переступають поріг нового класу та очікують на незнайомого вчителя, дійсно може бути страшно. Якщо ж перед самим уроком ви включите тиху та приємну музику, це допоможе зняти напругу й розрядити обстановку.

Перетворіть класну кімнату на затишний острівець. Прикрасьте аудиторію постерами, надихаючими цитатами, смішними картинками – всім, що може бути цікавим та корисним вашим учням. Будьте впевнені, вони з неабияким інтересом будуть розглядати та обговорювати ці плакати!

Підготуйте лист батькам школярів. Це один із перших ефективних кроків до встановлення довірливих взаємин із сім'ями учнів. Що написати у листі?

  • Вступ. Розпочніть із розповіді про себе. Розкажіть про свою освіту, стаж роботи та основні принципи викладання. 
  • Правила. Розкажіть батькам про основні правила, встановлені у школі. Наприклад, правила поведінки учнів, порядок повідомлення про відсутність дітей у школі. Також надайте перелік необхідного шкільного приладдя, додатковий одяг тощо.
  • Розклади. Підготуйте тижневий розклад занять. І не забудьте представити інших учителів, які працюватимуть у класі. 
  • Система оцінювання. Стисло опишіть, за якими критеріями відбувається оцінювання учнів.
  • Структура навчального року. Повідомте батькам про терміни семестрів та канікул. У разі проведення державної підсумкової атестації – надайте орієнтований перелік предметів, з яких складатимуть іспити, та їхні терміни.
  • Форми зворотного зв'язку. Розкажіть, як батьки можуть зв’язатися з вами. Наприклад, номер телефону, месенджери, електронна пошта. Також вкажіть контакти адміністрації, шкільну пошту та веб-сайт. 

Перша зустріч

Впорайтеся з хвилюванням. Нервувати в перший день знайомства з новим класом – це природно! Навіть якщо у вас великий досвід викладання. Аби відчувати себе впевненіше, треба добре виспатися, вранці зробити дихальні вправи, послухати улюблені пісні та прогулятися.

Привітайтеся та розкажіть про себе. Як представитися учням? Цікаво! Замість фрази «Запишіть у щоденниках мої прізвище, ім'я, по батькові» набагато краще сказати «Давайте познайомимося!». Що далі? Використайте в якості вступного слова цікаву цитату – це дозволить із самого початку привернути увагу школярів. А ще можна додати трохи гумору! Головне бути позитивними і оптимістичними. 

Намалюйте зірку. Аби дізнатися більше про своїх учнів, заздалегідь підготуйте невеликі аркуші з намальованою на ній зіркою. Попросіть школярів написати в центрі своє ім'я. Біля кожного промінчика зірки учні мають написати цікавий, незвичайний або смішний факт про себе. Виконайте це завдання разом із вашими учнями – їм буде приємно дізнатися що-небудь про їхнього вчителя. 

Розробіть правила роботи в класі. Чи мають діти підняти руку, щоб поставити запитання? Чи є у вас сигнал для встановлення тиші в класі? Задайте тон на весь рік, встановивши правила, які ви розробите разом із учнями. Об’єднайте школярів у групи, дайте кожній ватман та олівці. Запропонуйте їм придумати та записати взаємні обов'язки та цілі, яких вони б хотіли досягти. Потім попросіть школярів презентувати свої роботи перед однокласниками, після чого узагальніть усе сказане. Безпосередня участь у розробці правил спонукатиме дотримуватися правил дисципліни та покращить поведінку. 

Наприкінці заняття обов'язково подякуйте вашим учням за активність, похваліть їх, уточніть, чи є у них запитання тощо. І не забудьте також похвалити за чудово проведений перший урок і себе! Успішного та приємного початку року!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter