Корисні поради для тих, хто користується онлайн-дошками (або бажає спробувати).

Давайте чесно: за яким предметом зі свого класу ви сумуєте під час онлайн-навчання найбільше? Упевнені, ви одразу подумали про дошку! Адже вона справді універсальний помічник, особливо у всьому, що стосується унаочнення матеріалу. Без неї проводити заняття складніше і взагалі не так цікаво. Що ж робити? Спробуйте додати інтерактиву за допомогою онлайн-дошки! 

Чи складно працювати з онлайн-дошкою? Зовсім ні! А щоб було ще простіше, ось декілька лайфхаків, що допоможуть перетворити навчання на цікавий мальовничий квест.  

Лайфхак: просто про складне

Як пояснити складні навчальні теми та підвести підсумки? Спільно з учнями створити візуалізацію! А варіантів такої візуалізації справді безліч. 

«Павучі» діаграми

Діаграма павука – чудовий інструмент для структурування інформації (навіть із дуже складної теми!). А все завдяки просторовій структурі, кольоровому кодуванню та додатковим зображенням. Перевага такого «павучка» в тому, що його можна дуже легко та швидко намалювати на онлайн-дошці. А ще такі діаграми допомогають запам’ятовувати новий матеріал.

 

Діаграма Венна

Діаграма Венна – потужний спосіб виявити подібності та відмінності між предметами. І немає значення, скільки предметів порівнюємо! Запропонуйте учням самостійно намалювати на онлайн-дошці, а потім і заповнити діаграму Венна. Наприклад, можна внести до неї терміни з різних тем (чи навіть предметів) та визначити, чи є в них щось спільне. Це сприятиме розвитку практичного мислення та логіки.

 

 

Розкадрування

Це найцікавіший метод навчання! Якщо говорити максимально просто, то розкадровка складається з картинок та коротких пояснень до кожного зображення. Виділіть основні моменти уроку, додайте примітки і ваші учні неодмінно все запам’ятають! Адже вони так люблять комікси! Робіть розкадроку простою та нещадно видаляйте зайвий текст.

 

Лайфхак для створення та реалізації кращих ідей

А як задіяти творчі здібності, увімкнути уяву та одночасно розвивати навички співпраці? Звичайно, провести мозковий штурм! Онлайн-дошка допоможе просувати новаторські ідеї та проявляти креативний підхід до вирішення проблем. Створіть дошку, спілкуйтеся зі своїми учнями та разом працюйте над одним проєктом! 

Концептуальні карти

Як пов'язати нові знання з уже відомими учням фактами? Спробуйте концептуальні карти! Адже тут використовується подвійне кодування: вузли представляють ідеї, а лінії поєднання – взаємини. Тут задіяні два формати: текстовий та візуальний, що дозволяє зробити вивчення матеріалу ефективнішим. 

 

Інтелектуальні карти

Як допомогти учням краще запам'ятовувати новий матеріал? А як стимулювати їхні творчі здібності? Спробуйте інтелект-карти!   Короткі нотатки та візуалізація тексту допоможуть учням швидше згадати потрібну інформацію. А використання ключових слів замість довгих фраз і кольорове кодування сприятиме кращому запам'ятовуванню.

 

Карти процесів із блок-схемами

Будь-який складний процес можна пояснити за допомогою блок-схем, оскільки вони дозволяють проілюструвати кожен його крок. Запропонуйте учням створити блок-схему на основі вивченого матеріалу. Або ж самостійно підготуйте блок-схему, до якої школярі можуть звернутися у будь-який зручний час. Наприклад, коли захочуть повторити складну тему, або перед контрольною.

 

Діаграма Fishbone

Цей інструмент для всебічного аналізу інформації просто створений для розвитку навичок вирішення проблем та виявлення причин тих чи інших подій. Під час уроку ви можете створювати діаграми Fishbone, щоби глибше вивчити фактори, що сприяють виникненню проблеми.

 

А ще онлайн-дошки можна використовувати і під час організації мережевих проєктів. На дошці кожен учасник зможе публікувати результат своєї роботи. Це дуже зручно!

Лайфхак для домашніх завдань

Онлайн-дошка може перетворитися на справжній «електронний зошит», у якому учень виконуватиме домашнє завдання. Запишіть ваші пропозиції, зверніть увагу на найважливіші моменти та надайте додаткову інформацію. Коли учні виконають завдання, перегляньте їх, залишить відгук чи коментар. Такий формат роботи сприятиме формуванню свідомої мотивації до навчання, самоорганізації та саморозвитку учнів.

Лайфхак для спілкування з батьками

Онлайн-дошка допоможе подолати бар’єри у стосунках із батьками учнів вашого класу. Заохочуйте батьків проявляти активність, заповнюючи фотозвіти на онлайн-дошках: «Моя дитина вдома», «Наше хоббі» тощо. Та публікуйте ваші фотозвіти проведених уроків чи позакласних заходів. Це цікаво! Такий формат спілкування сприятиме зміцненню зв'язків із класним колективом.

Ідей для використання онлайн-дошок безліч! Хочете дізнатися більше про ці захопливі сервіси та навчитися з ними працювати? Приходьте 25 лютого о 18:00 на вебінар Олени Павлюк. Буде цікаво!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter