Розбираємо інноваційну педагогічну технологію, що стане у пригоді кожному вчителю.

Час не стоїть на місці, а в освіті з'являється ще більше нових цікавих технологій, які варто спробувати! Серед них – метод Teachback, що прийшов до нас із... медицини. З його допомогою лікарі перевіряють, наскільки добре пацієнти зрозуміли схему лікування або користування тим чи іншим медичним обладнанням. Метод виявився настільки ефективним, що дуже скоро вийшов за межі лікарень та знайшов застосування у багатьох сферах життя. І в освіті також! 

За методом Teachback учні не просто сприймають інформацію, а й мають пояснити (своїми словами!), що саме вони вивчили та як можна використати отримані дані. Це чудовий спосіб визначити, чи добре ваші учні засвоїли матеріал, чи зможуть вони користуватися новими знаннями.

Зверніть увагу! Метод Teachback покликаний на просто перевірити знання школярів, а також визначити, як добре ви пояснили їм тему. Якщо діти зрозуміли все правильно, можна продовжувати роботу. Якщо ж ні – це сигнал для вчителя, що необхідно більш детально заглибитися в матеріал, повторити основні поняття.

Використання цього методу допоможе учням:

  • зрозуміти тему або проблему, переосмисливши її;
  • перевірити, чи правильно вони все зрозуміли.

Адже погодьтеся, що неправильне трактування навіть найпростішого поняття може призвести до викривлення розуміння теми загалом. 

Як працювати

Вивчили нову тему або поняття? Тож час перевірити, наскільки добре учні його зрозуміли. Але не варто запитувати просто щось на кшталт «Усе ясно?», адже відповідь буде очевидною. Хтось із учнів посоромиться зізнатися, що нічого не зрозумів, а хтось може бути впевненим у тому, що все розуміє правильно, хоча насправді це не так. 

Саме тому рекомендується ставити школярам наступні запитання:

  1. Аби я була певна, що ви все зрозуміли правильно, поясніть мені, будь ласка, як ви застосовуватимете закон Ома для розв'язання цієї задачі?
  2. Сьогодні ми торкнулися багатьох важливих питань. Скажіть, а що було найважливішим? Як ви гадаєте?
  3. Ви отримали інструкції для виконання цього проєкту (наприклад, створення вулкану). Будь ласка, розкажіть детально, як саме ви робитимете його вдома. Чому саме так?

Чудово, якщо діти можуть все легко пояснити! А якщо ні? Не засмучуйтеся, а просто повторіть інформацію, яку школярі мають запам'ятати, а потім знову поставте уточнювальні запитання. Звісно, краще їх перефразувати, так ви внесете елемент несподіванки. Подумайте: чому саме діти не зрозуміли тему? Можливо, варто спростити пояснення, а може потрібно використати додаткові методи. Наприклад, неабияк може допомогти навіть використання простих інтелект-карт чи проведення мозкового штурму.

На що варто звернути увагу

Попри те, що метод Teachback доволі простий, необхідно зважати на деякі нюанси. 

1. Підготуйтеся. Заздалегідь підготуйте перелік запитань, за допомогою яких перевірятимете рівень розуміння дітьми теми. Не варто вигадувати запитання «на ходу», вони можуть бути не надто ефективними. 

2. Розділіть інформацію на частини. Не обов'язково проводити опитування за методом Teachback лише наприкінці вивчення теми, адже може статися, що доведеться пояснювати все спочатку, а де взяти на це час? Тож краще поділити інформацію на частини та влаштовувати опитування, наприклад, наприкінці кожного уроку. Тоді ви матимете змогу розпочати наступний урок із повторення раніше вивченого.

3. Практикуйтеся. Спеціалісти не радять намагатися одразу опитати всіх школярів, для початку запитайте одного з учнів. А коли опануєте техніку, сміливо переходьте до більш масштабних опитувань.

4. Використовуйте роздатковий матеріал. Заздалегідь підготуйте картки чи чек-листи, які допоможуть учням запам'ятати найважливішу інформацію та працювати за нею вдома. Такі роздатки учні можуть використати і під час пояснення матеріалу, але переконайтеся, що вони не просто читають з аркуша, а переказують її своїми словами.

Зверніть увагу! Учням не потрібно дослівно запам'ятовувати те, що ви сказали, а потім просто переказувати. Вони мають пояснити явище чи проблему своїми словами. Це дозволить визначити, чи справді вони вас зрозуміли.

Що більше інноваційних технологій для освіти – то краще! Адже таким чином учителі отримують чудову можливість обрати найефективніші методи навчання. Бажаєте отримати багато цікавої та корисної інформації про інновації в освіті? Тоді чекаємо вас на Всеукраїнській інтернет-конференції «Інновації в освіті», що відбудеться 23 жовтня. Конференція буде наповнена низкою практичних матеріалів та зацікавить учителів різного профілю, адміністраторів, шкільних психологів та всіх, хто цікавиться станом освіти. Початок о 10:00, не пропустіть!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter