Новини

«На Урок» організував зустріч у прямому етері з полярником зі станції «Академік Вернадський»

Вітання з найвіддаленішої точки України – станції «Академік Вернадський» на острові Галіндез! 

На найпівденнішому краї Землі знаходиться неймовірний крижаний континент, на якому живуть галасливі пінгвіни, – Антарктида. Цей найбільш ізольований материк, оточений водами трьох океанів, продовжує притягувати дослідників із усього світу. Тим паче, що Антарктида – справжній скарб для науковців! Так, учені зі всього світу проводять тут численні дослідження, покликані допомогти людству краще зрозуміти навколишній світ. 

І саме дослідженнями займаються співробітники станції «Академік Вернадський»: завдяки проведенню різноманітних експериментів ми отримуємо шанс краще зрозуміти природні процеси, вирахувати ступінь впливу людства на біосферу Землі та спрогнозувати його наслідки. 

Звучить цікаво, чи не так? Але трохи абстрактно. Тож для того, аби школярі могли більше дізнатися про шостий континент, розібратися, як працює українська науково-дослідницька станція, та, звісно, побачити пінгвінів, 19 січня Освітній проєкт «На Урок» провів неймовірно цікавий та пізнавальний онлайн-захід – «Погляд зі станції «Академік Вернадський»: зустріч з полярником Сергієм Глотовим». Трансляція велася на ютуб-каналі Онлайн-школи «На Урок».

Ця зустріч стала логічним продовженням конкурсу «Яскрава Антарктика: погляд зі станції «Академік Вернадський» та здійснювалась за підтримки Національного антарктичного наукового центру. 

Як полярники живуть і працюють в Антарктиді? Що вони досліджують? Які вони мають традиції? Чи не холодно їм? Хто, крім пінгвінів, живе на крижаному континенті? І, зрештою, як туди можна потрапити? Запитань від школярів до полярника було чимало (і, впевнені, деякі з них були від майбутніх науковців-полярників). Етер викликав неабиякий ажіотаж: до нього долучилися понад 1800 глядачів. А наразі трансляція вже має понад 8000 переглядів. 

Сергій Глотов розповів про те, чи складно стати полярником, що потрібно для цього знати й уміти, яких співробітників потребує станція, які дослідження проводять наші та світові науковці. Він також пояснив, що насправді адаптуватися до життя на найвіддаленішому континенті не так складно, як може здатися на перший погляд, оскільки кожен учасник експедиції чітко знає, для чого він тут і що має робити. Крім того, типовий робочий день полярників надзвичайно насичений. А ще, як виявилося, тут не так холодно, як ми собі уявляли. 

«У нас тут температури зимою були -11, навіть -19. А зараз у нас літо і температура плюсова… У нас немає критично низьких температур». 

Сергій Глотов

Завдяки спілкуванню діти отримали багато цікавої інформації, яку зазвичай не так просто дізнатися. Наприклад, виявилося, що до Антарктиди не можна привозити ані домашніх тварин, ані навіть кімнатні рослини! А ще тут в обовʼязковому порядку сортують сміття. До речі, погладити пінгвіна чи морського леопарда не вдасться – це заборонено міжнародним законодавством. 

Також Сергій Глотов показав учням приміщення станції «Академік Вернадський» і, звісно, пінгвінів, які будують гнізда просто довкола станції! Глядачі в прямому етері дізналися цікаві факти про пінгвінів, зокрема, про те, як дорослі птахи захищають дітлахів від хижаків, а також побачили пташенят і змогли розпитати полярника, як цим кумедним тваринам живеться по-сусідству із людьми.

Але це лише частинка цікавинок, про які говорили під час трансляції. Тож, аби дізнатися більше, перегляньте її за посиланням

Трасляція зібрала чимало позитивних відгуків.

«Я ще у школі – у 9 класі – прийшов на зустріч із полярником. І там я дізнався про станцію «Академік Вернадський», про Антарктику, про те, чим вони займаються на станції і як вона дісталася України. І яподумав, що обовʼязково спробую податися, коли виросту». 

Сергій Глотов

Звучить просто, чи не так? Хоча насправді це, звісно, складніше, але все ж, як ми почули від Сергія Глотова, цілком реально! Звісно, якщо ваші учні хочуть спробувати повторити його шлях та отримати можливість уже самостійно фотографувати пінгвінів, їм потрібно до цього як слід підготуватися. Наприклад, для початку взяти участь у нашому пізнавальному конкурсі (до речі, там є неймовірні фото!) «Яскрава Антарктика: погляд зі станції «Академік Вернадський» – він триватиме до 1 лютого. 

Зверніть увагу: конкурс також отримав своє практичне продовження з подарунками від На Урок для учасників. А от детальні умови їх отримання учні дізнаються, виконавши тестові завдання.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter