Корисне

Навчальні ігри. Розвиваємо креативність: добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок»

Матеріали, що допоможуть ефективно розвивати креативність ваших учнів.

Одним із важливих завдань сучасної школи є формування креативності учнів як здатності до творчого пошуку, формулювання нових ідей і бачення нових підходів.

Під час вивчення будь-яких шкільних дисциплін дуже важливо не тільки передати знання з певного предмету, необхідно навчити дітей застосовувати їх у повсякденному житті: вирішувати професійні завдання, досягати поставлених цілей. Які інструменти для цього застосувати? Спробуйте використати навчальні ігри. Редакція «На Урок» зробила для вас добірку розробок, представлених у бібліотеці проекту вчителями-новаторами.

Про матеріал: Матеріал можна використати для проведення уроків-квестів, уроків-змагань, різноманітних позакласних заходів, предметного тижня. Або як унаочнення (стенди, картки) для розпізнавання омонімів у мовленні. Віднайти омоніми, визначити їхнє значення (робота у парах, групі, команді). «Омонімічна лихоманка», «Знайди зайве» («Знайди НЕ омоніми»).
Про матеріал: Пропонований матеріал допоможе збагатити словниковий запас учнів. Учасники гри «Знайди пару» мають знайти тлумачення слова, увівши його у речення (вправа передбачає роботу в команді на швидкість).
Про матеріал: Проведення такого заходу створить умови для прояву творчої активності, спрямування зусиль учнів на досягнення мети. Гра привчатиме до узгоджених дій, до відповідальності перед її учасниками. Пропоновані завдання підвищать рівень знань вихованців з інформатики; розвиватимуть їхні творчі й інтелектуальні здібності, самостійність та наполегливість, формуватимуть уміння працювати у команді та почуття відповідальності.
Про матеріал: У ході уроку, побудованого у формі гри, використано такі ігрові прийоми: навчальні ігри («Шукачі», «Уважний читач», «Три слова»), розгадування кросворда, визначення відповідей на запитання вікторини.
Про матеріал: Креативність сучасного вчителя виявляється у прагненні й умінні перетворити навчальну працю на свято особистих досягнень і радісних відкриттів кожного школяра, у здатності йти в ногу з часом, відхилятися від традиційних схем викладання, не боятися спробовувати використати новітні технології. У пропонованій презентації авторка представляє найефективніші, на її думку, сервіси і навчальні матеріали, які сприятимуть розвитку мислення учнів: інтерактивні дошки, карти пам’яті, різноманітні інтерактивні вправи.
Про матеріал: Використання дидактичних ігор на уроках історії України сприятиме розвитку в учнів логічного мислення. Пропоновані матеріали дають змогу в ігровій формі перевірити знання, вміння та навички учнів з теми «Українські землі в складі Російської імперії наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ ст.».
Про матеріал: Пропонований матеріал містить ігри та ігрові вправи до курсу зарубіжної літератури (8 кл., за новою програмою). Ігровий матеріал може бути використаний для формування читацьких компетентностей, розширення читацького простору учнів, активізації пізнавальних інтересів.
Про матеріал: Ця збірка містить перелік дидактичних ігор та вправ, які можна використати під час вивчення теми «Розв'язування вправ на всі дії з раціональними числами».
Про матеріал: Дидактичні ігри, ігрові заняття і прийоми підвищують ефективність сприймання учнями навчального матеріалу, урізноманітнюють їхню навчальну діяльність, вносять у неї елемент цікавості та підвищують рівень успішності учнів. У пропонованій розробці розглянуто особливості використання дидактичних ігор на уроках хімії і представлено зразки вправ, які можна використати під час вивчення різноманітних тем.
Про матеріал: Ця розробка допоможе вчителеві цікаво і наочно ввести новий лексичний матеріал та відпрацювати його у ході різноманітних дидактичних ігор, які розвивають в учнів увагу, пам’ять та лексичну здогадку.
Автор: Лех Ольга
Про матеріал: Презентація містить різноманітні дидактичні ігри, спрямовані на формування у дитини потреби в знаннях, активного інтересу до того, що може стати їхнім новим джерелом: «Назви ці літери», «Спіймай звук», «Які літери пропущено?», «Назви слово» та ін.
Про матеріал: Представлена гра складена на основі тестових завдань. У ході гри учасники мають знайти відповіді на 12 тестових завдань кожного з трьох турів. Щоб узяти участь, слід пройти відбірковий етап. За кожну правильну відповідь гравець отримує один бал. Той, хто відповість на всі запитання правильно, отримає 12 балів. На слайдах презентації розміщені завдання з чотирма варіантами відповідей, а також із правильними відповідями. Матеріал можна використовувати в готовому вигляді або змінювати.

А які навчальні ігри ви використовуєте на уроках? Які секрети розвитку креативності учнів маєте?
 
Додавайте власні розробки до Бібліотеки «На Урок», діліться досвідом з колегами, поповнюйте скарбничку педагогічних ідей!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter