Новини

О панно Інно: в УЦОЯО пояснили, що за вірш було використано на ЗНО

Після ЗНО з української мови та літератури спільноту сколихнуло запитання: що за вірш було використано у якості одного з завдань в частині 2 «Українська література»? Мова йде про вірш «О панно Інно! Липень. Спека», що охоплює завдання № 49–52. Одразу було зрозуміло, що цей вірш – алюзія на відому поезію Павла Тичини, але у шкільній програмі такого твору немає, та й педагоги не змогли визначити його автора. 

В УЦОЯО надали роз'яснення щодо використання незнайомого для тестованих позапрограмового поетичного твору:

«Практика використання кластерних тестових завдань до незнайомих текстів не нова в тестах ЗНО з української мови та літератури. Так, традиційно в частині 1 «Українська мова» сертифікаційної роботи пропонуються тестові завдання, під час виконання яких учасникам тестування необхідно працювати з незнайомим текстом, тим самим засвідчуючи як свої знання з лінгвістики тексту, так і вміння читати й аналізувати тексти різної тематики, композиційної, жанрової й стильової природи».

Ці ж завдання були покликані перевірити не теоретичні, а практичні знання учнів, що відповідає програмі ЗНО та поставленим нею вимогам:

  • визначати тему, ідею, проблематику літературних творів;
  • характеризувати героїв, коментувати їхні вчинки;
  • знаходити художні засоби й визначати їхню роль;
  • знати такі літературні поняття як лірика, її тематичні різновиди й жанри.

Як пояснюють в УЦОЯО, завдання № 49–52 дають можливість:

«...виокремити сильних учасників ЗНО за їхньою здатністю застосовувати знання в нових, нестандартних умовах, умінням зіставляти факти, робити висновки, складати уривки в цілісну картину. Відповідні якості молодої людини є надзвичайно актуальними, бо це вимога не лише освітньої галузі, а й сучасного життя».

Цікаво, що позапрограмові твори використовують у тестуваннях із літератури у багатьох країнах: Польщі, Македонії, Фінляндії тощо, тоді як у нас ця традиція тільки започатковується. 

Запропонований у ЗНО вірш «О панно Інно! Липень. Спека…» дійсно є алюзією на програмовий твір Павла Тичини «О панно Інно…». Крім того, він цілком відповідає вимогам для перевірки вміння аналізувати ліричні твори. Оскільки згаданий вірш до тесту включено як позапрограмовий, укладачі тестового зошита свідомо не зазначали автора. Але наразі відомо, що двтором відібраного до включення в тест 2020 року вірша є відома сучасна письменниця Надія Гуменюк.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter