Основні тези виступу Ганни Дудіч.

Онлайн-подорож разом із учнями – чудовий варіант для навчання на дистанційці. А ви вже мандрували віртуально? Про особливості такої мандрівки розказала під час свого виступу в межах інтернет-конференції «Сучасні інтернет-ресурси для організації ефективного навчання» Ганна Дудіч. Вона підготувала розповідь про корисні додатки, що допоможуть створити власний онлайн-тур або скористатись готовим.

Де використовувати віртуальні тури?

Карантинні обмеження зробили неможливими навчальні екскурсії та подорожі. Звісно, це не привід взагалі відмовитись від турів, адже онлайн-додатки дозволяють подорожувати просто з дому чи класу. 

Віртуальні  екскурсії будуть доречними на уроках:

  • Літератури (подорож шляхами головних героїв, дім-музей письменника). Скористайтеся «Google expeditions», яка пропонує подорожі за сюжетами найвідоміших літературних творів.
  • Історії (місця історичних подій). Як виглядав Берлін часів Другої Світової війни? Де відбувалися знамениті битви? Як виглядав стародавній Акрополь? Онлайн-екскурсія дасть відповіді на всі ці запитання.
  • Географії (країни та континенти). Прогулянка у тропічному лісі, підйом на пустельний бархан чи гігантський айсберг – використовуйте онлайн-тури, аби вивчати кліматичні зони та ареали проживання тварин.
  • Біології (тварини в природі, заповідники, музеї). Використовуйте онлайн-подорожі, аби показати дітям, як живуть дикі тварини.
  • Мистецтва (музеї декоративно-ужиткового мистецтва, музеї музичних інструментів, мистецькі галереї).

Чому корисно? Віртуальні екскурсії підвищують інтерес до предмета, надають можливість вийти за межі програми, поєднують навчальний матеріал із реальним життям, а також дозволяють подорожувати в часи карантинних обмежень.

Де знайти чи створити екскурсію?

1. Готові віртуальні екскурсії. Музейний портал МАН

Портал МАН – це колекція віртуальних турів музеями України та світу. Якщо світові музеї представлені тут лише кількома екскурсіями, то українських експозицій справді багато! Сайт регулярно поповнює бібліотеку новими турами (розділ «Новини»), а також має зручну пошукову систему, що дозволяє шукати за країною, назвою музею та навіть експозицією.

2. Віртуальний 3-d тур національним музеєм космонавтики ім. С.П. Корольова

Перейшовши за посиланням, школярі майже одразу потрапляють в онлайн-тур. Використовуючи мишку вони можуть без проблем роззиратися довкола та взаємодіяти з інтерактивними маркерами (при натисканні відкривається вікно з додатковою інформацією). Завдяки цій функції вчителі можуть створювати онлайн-квести, естафети, самостійні та групові роботи зі збору інформації в музеї.

3. Віртуальний екоквест

Унікальна пригода, організована Голосіївським національним парком. Суть екскурсії полягає в тому, що група дітей у реальному режимі спостерігає за групою співробітників парку. Перебуваючи вдома, учні слідкують за діями наукових працівників, які просто зараз  подорожують лісом та розказують школярам про: червону книгу України, значення лісів, заповідний фонд, екосистеми, поводження з відходами тощо. 

Екскурсія триває 40-50 хвилин та додатков має перевернутий варіант: діти подорожують лісом, а дорослі ведуть підтримку заходу віртуально.

4. Створюємо екскурсію у програмі Nearpod

Якщо не знайшли екскурсію, яка відповідає вашим потребам, створіть її самі! А допоможе в цьому конструктор уроків і презентацій Nearpod. Зареєструйтеся на сайті та обирайте з бібліотеки фото чи відео в режимі 360°. Розставте інтерактивні маркери та поєднайте їх із текстом, посиланнями, відео або аудіофайлами. Після створення макету ви отримуєте посилання та код доступу, які треба переслати учням.

5. Готові тури у Google Earth

Google Earth – це безкоштовна вільно-завантажувана програма компанії Google, фактично віртуальний глобус. У межах цього проєкту в мережу було викладено аерофотознімки більшої частини Землі. 

Сайт дозволяє як конструювати власні тури, так і обирати готові експедиції чи ігри. Наприклад – можна здійснити подорож маршрутом Джеймса Кука. А можна зіграти у гру, де потрібно вгадувати голоси тварин, а після того – відправляються у ту частину світу, де мешкає істота, яку щойно відгадали.

Аби отримати більше корисної інформації,   перегляньте виступ за посиланням.

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter