Новини

Освітній омбудсмен: Антибулінгове законодавство потребує змін

Проблема булінгу лишається актуальною для України. Про це свідчить судова статистика та кількість звернень до освітнього омбудсмена. Так, із січня 2019 року, коли набув чинності закон, який визначає булінг та його ознаки, по 2021 рік суди розглянули 978 справ про булінг – про це написав на своїй сторінці у Facabook освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

«Працюючи над зверненнями щодо цькування та аналізуючи судові справи з цієї проблеми, ми знайшли кілька, на наш погляд, суттєвих моментів у антибулінговому законодавстві для захисту ВСІХ учасників освітнього процесу від булінгу та щодо протидії повторному булінгу від одних і тих же кривдників».

                                                            Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Отже, необхідно:

  1. Розширити відповідальність педагогів та керівників, визнаних судом винними за вчинення ними булінгу.


    Необхідні більш рішучі дії для захисту учнів, які постраждали від булінгу. Бо зараз, як зауважує освітній омбудсмен, склалася доволі небезпечна ситуація, коли вчитель або керівник закладу освіти визнані винними у вчиненні булінгу, але продовжують працювати з тими ж дітьми. Також відомі факти щодо педагогів, яких суд визнав винними у вчиненні булінгу, і які звільнилися з закладу освіти, але влаштувалися на роботу в інший заклад (інколи з підвищенням у посаді). Наразі в законодавстві немає правових підстав забороняти керівнику закладу освіти або його заступнику, визнаних судом винними у булінгу, обіймати цю посаду, та не допускати брати участь у конкурсі на посаду керівника закладу освіти.

    «Геть сюрреалістично виглядає, коли вчитель, якого суд визнав винним у цькуванні, має звання "Вчитель вищої категорії", "Вчитель-методист" тощо або коли ці звання йому присвоюють вже після ухвали суду. Тому вважаю за потрібне визначити в законодавстві зобов’язання понижувати категорію, позбавляти педагогічних та почесних звань, надбавок та премій тих педагогів, яких суд визнав винними в булінгу».

                                                                Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

  2. Забезпечити юрідичний захист усіх здобувачів освіти.

    Захистити потрібно не лише неповнолітніх, але і повнолітніх здобувачів освіти. Бо зараз визначення булінгу обмежується словами «малолітній» та «неповнолітній», що позбавляє студентів закладів вищої освіти правового захисту від булінгу, оскільки більшість із них є повнолітніми. 

  3. Забезпечити захист педагогічних працівників від цькування та мобінгу.

    Педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають право на захист прав, повагу, гідність та захист. У разі вчинення булінгу з боку неповнолітнього здобувача освіти по відношенню до педагога, буде діяти законодавство про булінг, а якщо здобувач, який є булером, повнолітній, то ці випадки вже не підпадають під законодавство. Також педагоги практично не захищені від батьків здобувачів, які теж можуть їх цькувати.

    Також серйозною проблемою є мобінг із боку колег. Але поки що поняття мобінгу не внесено до Кодексу України про адміністративні правопорушення, не визначено міру покарання за нього.

«Я буду звертатися з пропозиціями щодо захисту від булінгу ВСІХ здобувачів освіти та посилення відповідальності для педагогів і керівників, які визнані судом винними у вчиненні булінгу з відповідним листом до Верховної Ради України».

                                                         Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

 

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter