Новини

Освітній омбудсмен про заповнення класних журналів учителями, які працюють з-за кордону

Одним із невирішених питань зараз лишається робота вчителів з-за кордону. І якщо проблем із проведенням уроків онлайн зазвичай не виникає, то з веденням документації, зокрема класних журналів, усе не так просто. Як заповнити класний журнал педагогу, який вимушено перебуває за кордоном? Цю проблему прокоментував під час етеру «Година запитань» від проєкту DECIDE Освітній омбудсмен Сергій Горбачов. 

На жаль, наразі це питання остаточно не вирішено. Служба освітнього омбудсмена звернулася до МОН зі своїми пропозиціями щодо розв'язання цієї проблеми. Сергій Горбачов нагадав, що з одного боку право людини працювати дистанційно визначено ст. 60-2 Кодексу законів України про працю. А з іншого боку є Інструкція з ведення класних журналів, згідно з якою заповнювати класні журнали вчитель та класний керівник мають особисто.

«Я думаю, що це треба змінювати відповідно до сьогоднішніх умов. Бо, вибачте, виглядає геть сюрреалістично, коли людина, вчитель, перебуває за кордоном з дитиною, бо більшість учительок виїхало, аби врятувати дітей, а від них вимагають повертатися в область, де ведуться активні бойові дії. Ми знаємо такі випадки. Вибачте, це виглядає абсолютно незрозуміло і геть без поваги до вчителя та його життя». 

                                 Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Можливостей для ведення класного журналу в електронній формі в 5-11 класах не передбачено, хоча це цілком можливо у початкових класах (Методичні рекомендації щодо заповнення класного журналу учнів початкових класів НУШ).

Є поодинокі випадки, коли керівництво доручає заповнити журнал іншому вчителю, який є на місці, але це порушує Інструкцію з ведення класних журналів.

Тож Служба освітнього обмудсмена пропонує внести зміни до Інструкції з ведення класного журналу учнів 5-11 (12) класів та дозволити вести журнали в електронній формі. А також дозволити відтермінувати заповнення журналів, поки територія, де знаходиться заклад освіти та місце проживання педагога, не стануть безпечними, та військові адміністрації не дозволять повернутися громадянам на ці території. Також потрібно дозволити іншому педагогічному працівнику, з відповідною оплатою цієї праці, перенести записи з електронного журналу до паперового за дорученням керівника закладу та за згодою вчителя, який покинув своє місцеперебування.

Але остаточної відповіді на це запитання поки що, на жаль, немає. 

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter