Новини

Освітній омбудсмен розповів про оплату праці педагогів на самоізоляції

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у Facebook розповів про особливості оплати праці педагогів на самоізоляції та під час дистанційної роботи. 

Для запобігання виникненню та поширенню COVID-19 до переліків страхових випадків на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності було додано самоізоляцію (пункт 5-1 статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»). Згідно з ним, працівникам закладів освіти, які знаходяться на самоізоляції, видається листок з тимчасової непрацездатності строком 14 днів.

При цьому частиною 2 статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності не залежить від страхового стажу і виплачується особам, які перебувають у закладах охорони здоров'я, на самоізоляції під медичним наглядом у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, в розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу). 

Зверніть увагу: одночасна оплата самоізоляції та дистанційної роботи неможлива. 

Але, як зазначає Сергій Горбачов, частина освітян хояа і перебуває на самоізоляції, при цьому проводить навчання учнів у дистанційному форматі. Також продовжують працюівати дистанційно деякі вчителі, які переносять хворобу в легкій формі. 

Є й інша проблема: частина керівників закладів освіти змушує вчителів здійснювати навчання учнів у дистанційному форматі під час самоізоляції, коли вчитель має листок тимчасової непрацездатності і, відповідно, не повинен працювати. Водночас, щоб забезпечити право учнів на освіту, потрібно одночасно замінювати одразу декількох вчителів, які хворіють на COVID-19 та/або перебувають на самоізоляції.

Таким чином педагогічним працівникам, які виявили свідомість та пішли на самоізоляцію, оформивши листок із тимчасової непрацездатності, та продовжують здійснювати свої посадові обов'язки, виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності в розмірі 50%. Такий підхід позбавляє педагогічних працівників половини заробітної плати.

«Це порушує права вчителів на отримання винагороди за виконану ними роботу, відповідно до встановлених норм праці, часу та посадових обов’язків у повному обсязі. Адже здійснення одночасної оплати лікарняного листа по самоізоляції та дистанційної роботи законодавством не передбачене».

                                                   Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Якщо ж говорити про дистанційну форму роботи, то варто зазначити, що згідно зі статтею 60 Кодексу законів про працю України, на час загрози поширення епідемії, пандемії та/або… умова про дистанційну (надомну) роботу та гнучкий режим робочого часу може встановлюватися у наказі (розпорядженні) власника або уповноваженого ним органу без обов’язкового укладення у письмовій формі трудового договору про дистанційну (надомну) роботу.

Отже, якщо педагогічний працівник має змогу працювати дистанційно під час самоізоляції, за погодженням з керівництвом закладу освіти, він може здійснювати її і не оформлювати листок із тимчасової непрацездатності для самоізоляції. У цьому випадку оплата праці буде здійснюватися у повному обсязі.

Але, у разі прояву ознак хвороби, працівник повинен повідомити про це своєму лікарю та оформити листок непрацездатності по хворобі, про що обов'язково повідомити керівника закладу освіти.

«Поширення коронавірусу набуло у нашій країні катастрофічних масштабів. Одним із запобіжників розповсюдження інфекції є свідоме уникнення контактів людиною, яка близько контактувала з особами, що захворіли на COVID-19, або з підозрою на інфікування чи підтвердженим діагнозом COVID-19. Строк самоізоляції повинен тривати не менше 14 днів із дати початку випадку, який став причиною самоізоляції. У випадку хвороби, лікар визначає строк самоізоляції особи на підставі галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я хворого на COVID-19. Саме тому я звертаюся до всіх учасників освітнього процесу із проханням і закликом до розсудливого, свідомого та поважливого ставлення до власного здоров’я і здоров’я інших. Лише уважне дотримання правил із власної безпеки і безпеки оточення може допомогти нашій країні подолати епідемію коронавірусу і повернутися до якісної і безпечної роботи освітнього процесу».

                                                   Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter