Новини

Освітній омбудсмен: Скасування ДПА може призвести до ще більших освітніх втрат

На свой сторінці у Facebook освітній омбудсмен Сергій Горбачов повідомив, що 10 лютого до Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій було направлено на розгляд проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Цим проєктом пропонується скасувати проведення державної підсумкової атестації (ДПА) у загальноосвітніх школах. Причина та сама, що й минулого року – COVID-19. Зазначається, що ті школярі, які завершують у 2022 році здобуття повної загальної середньої освіти, можуть пройти ДПА за власним бажанням.

«У 2020-2021 роках скасування ДПА для здобувачів освіти було вимушеним кроком у зв’язку з епідемічною ситуацією. Скасовувати третій рік поспіль цей важливий інструмент оцінювань навчальних результатів учнів базової та старшої школи, на мою думку, означає поглибити незнання щодо якості української освіти, яка від початку пандемії й так зазнала суттєвих втрат».

                                                     Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Сергій Горбачов також зауважив, що цьогорічні випускники на початку пандемії вчилися у 9 класі, а отже теж не складали ДПА (того року атестацію відмінили). Це означає, що їхні освітні результати на рівні базової та середньої школи так і не було оцінено. Таким чином, ані школи, ані держава не мають можливості порівняти рівень їхніх знань до та під час пандемії, проаналізувати освітні втрати, виробити певну стратегію. Україна втрачає інформацію про освіту цілого покоління. 

Наразі невідомо, скільки триватиме пандемія, тож якщо скасовувати ДПА щороку, про можливість об'єктивної оцінки знань учнів годі й говорити. 

Освітній омбудсмен зазначив, що хтось із одинадцятикласників складає ЗНО лише з тих предметів, до яких активно готуються, а хтось не складає його взагалі, бо не планує встпати до ЗВО, або ж збирається вчитися в іншій країні. 

«Для системи освіти важливо після кожного рівня освіти чітко знати, чому саме навчилися наші діти, де у знаннях є прогалини, щоб розуміти, що змінювати в освітній системі, змісті освіти, методиках. ДПА і є тим інструментом, який дозволяє оцінити результати, котрі ми отримали за певний період шкільного навчання».

                                                     Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Сергій Горбачов закликав народних депутатів та МОН ще раз ретельно зважити всі «за» та «проти» і не скасовувати державну підсумкову атестацію в 2022 році.

Більше про важливість освітніх вимірювань можна прочитати за посиланням.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter