Новини

Освітній омбудсмен: Відмова підвищити категорію сертифікованому вчителю є незаконною

На своїй сторінці у Facebook Освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, що до нього звертаються педагогічні працівники зі скаргами щодо порушення їхнього права на підвищення кваліфікаційної категорії або педагогічного звання на підставі успішного проходження сертифікації. 

Як виявилося, керівники закладів освіти та атестаційні комісії відмовляються брати до уваги сертифікат педагога про успішну сертифікацію (таким чином порушуються норми, встановлені ст. 49 Закону України «Про повну загальну середню освіту»). Натомість учителі мають брати участь у різноманітних додаткових заходах із вивчення їхньої педагогічної діяльності. Зокрема вони мають проводити відкриті уроки та складати звіти про свою роботу.

«Такі рішення ухвалюються, зокрема, через правову необізнаність керівників закладів освіти, які не знають або не хочуть знати, що у випадку розбіжностей у нормативно-правовій базі безумовний пріоритет має саме закон – як такий, що має безумовно вищу юридичну силу. Є й інший неприємний аспект цих ситуацій. Бо іноді складається враження, що керівники, які відмовляються визнати сертифікат учителя, шукають будь-яких приводів, аби лишень позбавити активного вчителя права на гідну винагороду його зусиль. Такі дії, на мою думку, є не лише незаконними, але й вкрай неетичними, бо знецінюють складну і відповідальну вчительську працю. Простіше кажучи: схоже на те, що деякі керівники таким чином вирішують "помститися" вчителю, який, на їхню думку, "занадто себе цінує"».

                                          Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

Сергій Горачов також наголосив на тому, що кожен учитель має цінувати себе і свою роботу. А ті вчителі, які наважилися взяти участь у сертифікації, заслуговують щирої поваги та підтримки. Адже вони пройшли кілька складних та насичених етапів сертифікації, отримали неупереджену оцінку своїх умінь, а вже на фініші зіткнулися із проблемами. 

«Цьому треба покласти край – і найнадійнішим способом для цього є термінове затвердження Положення про атестацію, де будуть усунені розбіжності із Законом і яке позбавить некомпетентних та/або недоброчесних керівників будь-якої можливості маніпулятивного тиску на вчителів».

                                          Освітній омбудсмен Сергій Горбачов

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter