Рівень англійської мови після закінчення школи не завжди високий. Чому? Почасти це зумовлено тим, що діти сприймають іноземну як щось статичне, шкільний предмет, що далекий від реального життя. Чи спілкуються українські учні з носіями англійської? Як часто середньостатистична дитина бачить англійськомовний контент у власній стрічці соцмереж? 

Тому англійську треба «наближати» до дітей, робити її дотепною, динамічною, живою. Так малоцікаві правила та лексика заграють новими барвами! І що важливо – легко і надовго запам’ятаються. Про це ми поговоримо у межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Викладання англійської мови».     

Також ми дібрали для вас 4 дієві, цікаві для дітей мнемонічні техніки, за допомогою яких можна раз і назавжди запам’ятати правила та лексику англійської мови. 

Ритмічний реп

Поціновувачів цього жанру музики немало серед сучасних школярів. Але важливо інше: не дивлячись на музичні вподобання, ритмічний речитатив надовго відкладеться у пам’яті кожного, хто бодай раз його почує. Тож за допомогою нього можна опанувати навіть найскладніші теми.


Реп для запам’ятовування неправильних дієслів:


I LEAD (led, led) so I can FEED (fed, fed)
the knowledge you need, straight to your head.
When I BRING (brought, brought) it, you CATCH (caught, caught) it.
Sit back, relax. Don’t FIGHT (fought, fought) it.


Реп для запам’ятовування фразових дієслів:


Wake up! Get up! And your hands?
Put them up! Raise them up! Hold them up!
And the volume? You've got to turn it up!

Дотепні меми

До викладання іноземної мови варто підключати важку артилерію – гумор. Наприклад, повторюючи правила наводьте кумедні та зрозумілі приклади на кожен час. Особливо ті речення, що  безпосередньо пов’язані зі школою.

«Застосовуйте Present Simple, якщо мова йде про типову дію, що відбувається на постійній основі та не прив’язана до моменту мовлення. Наприклад, я проводжу так багато часу у школі, що можна впевнено сказати: I live at school. Тобто живу тут постійно та завжди, а не конкретно у цю мить».

Знайомі цитати

Як гадаєте, що діти краще запам’ятають: нове правило, написане формальною мовою, або правило, ілюстроване знайомим висловленням? Звісно друге, адже у цьому випадку спрацює асоціативне мислення. Причому варто залучати те, що до смаку школярам. Наприклад, молодші учні добре знайомі з персонажами мультфільмів Дісней, а старші – з детективними серіалами та комп’ютерними іграми. Прикладом для учнів старшої школи може слугувати речення, пов’язане з популярним серіалом «Гра престолів»:

«Present Continuous використовуємо, коли говоримо про дію, що відбувається у цей момент. Як у тому серіалі, the winter is coming – от прямо зараз, готуємося до війни королівств!»

Прості схеми

Кожну секунду мозок отримує та опрацьовує безліч інформації. І у сучасному світі лише щось незвичне та графічно оформлене здатне привернути нашу увагу! На уроках англійської мови це – схематичні зображення правил. Вони дозволяють швидко опрацювати великий пласт інформації і запам’ятати його за допомогою яскравих та змістовних ілюстрацій.

  • Прийменники місцезнаходження: at, in, on

 

  • Правило вживання «would»

 

  • Артиклі «a» та «the» перед іменником

Більше ілюстрацій за посиланням.

А ще є скоромовки для покращення вимови, мнемонічні речення для запам’ятовування частин мови, правил пунктуації тощо. Ці техніки ми оформили у бонус, який ми додали до комплекту матеріалів учасника Всеукраїнської інтернет-конференції «Викладання англійської мови». Долучайтеся до ефіру, це мастхев для учителів іноземної!

Поширюйте серед колег та зберігайте статтю, щоби не загубити!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter