Основні тези виступу Марії Унтіної.

«Дітям з ООП потрібно допомагати розвивати критичне і логічне мислення, аби вони стали самостійною частиною суспільства»,  –  Марія Унтіна, мама дитини із синдромом Дауна, яка працює із дітьми з ООП, готуючи їх до подальшого навчання в умовах інклюзії.

Що дає розвиток різних типів мислення дітям з ООП?

  1. Самостійність. Це ж про математику! Дитина має навчитися готувати їжу за пропорціями, планувати бюджет, уміти вчасно зібратися до школи тощо.
  2. Безпеку. Критичне та логічне мислення допомагає школярам з ООП подивитися на світ ширше: замислитися про небезпеку на вулиці, неприйнятну поведінку оточення тощо.
  3. Міцне підґрунтя для опанування наук. Наприклад, конструювання Лего допомогло дитині із синдромом Дауна навчитися малювати.

Практичні прийоми

Насправді способів розвитку типів мислення для дітей з ООП безліч! Необхідно лише трохи часу та зусиль для того, щоб уважніше спостерігати за дитиною. Побачили її зацікавлений погляд? Почули уточнювальне запитання або зацікавлену інтонацію? Не оминайте це увагою, продовжіть розмову з учнем.

Ось кілька ідей, коли можна спонукати дитину до критичного мислення:

  • на вулиці – під час переходу дороги;
  • підтримка й обговорення ситуацій, які зацікавили дитину будь-де;
  • під час виконання завдань із мови, літератури;
  • додаткові завдання з розвитку мовлення й/або робота над розумінням прочитаного.

Вправа «Кола довіри»  –  особиста безпека

Обговоріть із дитиною, кому вона може довіритися. Наголосіть на тому, що є особиста інформація, якою не варто ділитися з широким колом. А є та, яку можна обговорювати із сім’єю, знайомими, вчителями. Запитайте дитину: якою інформацією можна ділитися з усіма? Це може бути улюблений колір, предмет у школі тощо. А чи є щось, чого не можна нікому розповідати? Наприклад, особиста адреса, паролі від соцмереж і т.ін. 

Вправа «Послідовність дій» – фізична безпека

Дітям з ООП важливо детально пояснювати навіть найпростіші речі, як-от правила дорожнього руху, особистої гігієни, спілкування з однолітками тощо. Так ми переконаємося у тому, що школярі засвоїли інформацію та поставили уточнювальні запитання, якщо щось залишилося незрозумілим.

Переглянути та завантаження

Аби побачити більше матеріалів за темою лекції, перегляньте виступ. Інтернет-конференція «Розвиток критичного, логічного та креативного мислення» відбулася 13-14 березня. У цей день були запропоновані дієві рішення, практичні прийоми та поради, які допоможуть розвинути різні типи мислення!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter