Українського учня в Америці чекає багато несподіванок, та чи всі вони будуть приємними? Ми представляємо вам перелік цікавих фактів про інакшу школу в малознайомій країні

Ніякого стресу, ніяких переживань!

Переїзд з однієї країни в іншу важкий не тільки для дорослих, а й для дітей. Це кардинальні зміни і способу життя, і всіх його аспектів. Ми ж серед усіх питань найбільшу увагу звертаємо на адаптацію дитини у новій школі.  Але саме в США за це можна буде не хвилюватися.

У кожному штаті і в кожній школі педагоги зроблять усе можливе, щоб не додавати переживань дитині. Тому на початковому етапі учень буде відчувати себе, як отой «сир в маслі», адже йому приділяється найбільше уваги від вчителів.

До речі, в деяких штатах батьків навіть можуть просити зайвий раз не турбувати дитину, саме так трапилось і з починаючою сценаристкою Лілією Кім, яка переїхала у Лос-Анджелес із Росії. Особливість країни в тому, що система освіти приділяє дуже багато уваги психологічному стану дитини.

Додаткові переваги

1. Якщо дитина погано знає англійську, то на уроках її може супроводжувати учитель-перекладач. Він може бути присутнім на хімії, літературі та інших уроках. Насправді, для учня це дуже добре, але наші діти таку підвищену увагу можуть сприймати як додатковий контроль.

2. Кожного ранку батьки або спеціальний шкільний транспорт привозять дітей до школи. Така невеличка подорож протягом усього навчального року однозначно сподобається тому, хто певний проміжок часу йшов до школи пішки вулицями одного з українських міст.

3. В Америці для дітей роблять багато, тому не треба дивуватися жодному факту. Так, наприклад, в штаті Массачусетс (перед початком уроків і після) на перехрестях стоять регулювальники, які зупиняють рух транспорту і тим самим гарантують максимальну безпеку дітям різного віку. А ще, в цей час неподалік від навчальних закладів чергує поліція, яка слідкує не лише за порядком, а й за тим, щоб у полі зору не з'явилися підозрілі особи.

Несподівані сюрпризи

В цій країні структурована система освіти, тому ваша дитина буде навчатися в тому класі, який відповідає віку. Нагадуємо: в США діти йдуть до школи з 5 років у kindergarten-клас. По суті, це дитячий садок, але відноситься він до elementary school (початкової школи), з нього і починається навчання. Якщо ж дитина йде навчатися у 6 років (що характерно для багатьох штатів), то вона просто пропускає перший рік. Американці намагаються все-таки раніше віддавати дітей на навчання, оскільки це має позитивний вплив на майбутнє дитини.  В elementary school навчаються 5 років (0 - 4 клас). Усі 4 роки (за виключенням канікул)  маленькі американські студенти відвідують уроки 5 днів на тиждень з 8.40 до 14.40.

Стосовно початкової школи варто знати, що вона подібна до української. Викладає у ній один вчитель і лише декілька педагогів з додаткових предметів.

Зверніть увагу!
Українській дитині в американській школі треба назавжди забути звичне для неї звертання до вчителів. Міс Смітт або місіс Хетчер - саме так треба буде звертатися до кожного вчителя.

Після 5 (інколи 6) років навчання розпочинається середня школа middle school (з 5 по 8 клас). Це період непростого вибору для батьків і дітей. Наряду з обов'язковими предметами треба визначитися із додатковими. Риторика та театральне мистецтво найбільше цікавлять дітей середнього віку,  але можна вибрати й журналістику.

Старша школа - high school - відповідальний період для студентів. Після кожного року навчання можна обрати для себе спеціальність і паралельно отримати важливі і необхідні знання для майбутнього.

Український учень може так само як і американський (після 8, 9, 10 класу) розпочати вивчати:

  • слюсарне ремесло;
  • основи електромеханіки;
  • ландшафтний дизайн та багато не менш цікавих дисциплін.

Зміна місця проживання не в усьому райдужна і прекрасна. Опинившись в американській школі, треба буде звикнути до багатьох особливостей.

1. Відома усім клятва американському прапору
Не всі діти з України швидко прилаштуються до того, що кожного ранку перед початком навчального процесу треба промовляти клятву американському прапору. В Міссурі її промовляють раз на тиждень, а в Техасі кожен день. В штаті Міссісіпі практикують цей ритуал раз на місяць.

2. Відсутність єдиної системи навчання
Якщо кожен рік переселятися в інший штат, то дитина одразу помітить відмінності.  І вони можуть стосуватися як правил поведінки в цілому, так й інших аспектів. Здебільшого різниця не суттєва, проте про неї важливо знати і батькам, і дитині.

3. Одна спортивна гра на цілий рік
Протягом усіх 170–186 днів уроки фізичного виховання будуть однотипними. Якщо в Україні за 45 хвилин можна було пограти в футбол і теніс, волейбол, баскетбол, то в Америці все інакше. Тільки одному виду спорту присвячуються усі навчальні години, і ним може бути:

  • американський футбол;
  • плавання;
  • атлетика;
  • баскетбол;
  • бейсбол.

4. "Сідай! Ти залишаєшся на другий рік!"
Однією із несподіванок може стати і те, що найстрашніші історії про другий рік навчання в одному класі саме в Америці можуть перетворитися на реальність. Ніякі досягнення у спорті або інші переваги не врятують учня, якщо він отримав низький середній бал.

Останній шанс відправити ситуацію – це ще три тижня додаткових занять. Якщо не покращив результат, то в наступному році учень повторить програму минулого року. В Україні вчителі намагаються обійти стороною таку ситуацію, тому і допомогають дітям будь-яким способом отримати найнижчий, але "перехідний" бал.

5. Багато тестів не буває
Систематичні тестування, які спрямовані на перевірку знань є ключовим аспектом навчання. А значить студент має навчатися якісно і доводити кожного разу свої знання. Саме це і виключає можливі списування, бо вони не приносять користі.

6. Безлюдні коридори американських шкіл
Можливості «гуляти» під час навчального процесу у американських дітей немає. В школах діє певна система контролю. Тільки вчитель може дозволити вийти з класу і тільки він видає картку-пропуск. Саме її учень має показати черговому вчителю, саме цей документ і свідчить про те, що дитина не прогулює урок.

7. В Америці навчать планувати бюджет!
Саме в цій країні в школах під час уроків трудового навчання українські діти зможуть навчитися:

  • ремонтувати побутову техніку;
  • планувати бюджет і складати список потрібних для дому товарів;
  • готувати та навіть прибрати.

8. Батьки можуть з'явитися на уроці несподівано
Вчителі і батьки в Америці взаємодіють між собою, тому для матусь і татусів двері школи завжди відкриті. В Україні подібне спостерігається або рідко, або зовсім ніколи. Америка в цьому плані більш відкрита для спілкування. Саме тут, якщо хтось з батьків виявить бажання побачити урок і побути з дитиною, то для нього не буде перешкод.

9. Ні дня без гамбургеру та нагетсів
Українська дитина може уявляти собі різне, проте разраховувати на те, що шкільна їдальня в новій країні - це McDonalds не варто. В більшості навчальних закладів студентам пропонується  finger food меню, в якому можуть бути рибні нагетси, фрукти. Молоко або какао є обов'язковою складовою шкільного меню. Для учнів старших класів система харчування дещо інша, вони можуть їсти навіть у кафе поряд зі школою.

Як ми бачимо, американська освітня система суттєво відрізняється. Вона інша і більш дієва. А тому варто звернути увагу на усі особливості і обов'язково повідомити про них своїх дітей.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter