Створюємо дієвий план для кар'єрного та особистісного розвитку.

Психологи та кар'єрні косультанти стверджують: люди якісніше та активніше працюють над тими завданнями, які їм до душі, які збігаються з їхніми особистими інтересами. Упевнені, ви теж це помічали. Наприклад, якщо вас цікавлять інтерактивні методи навчання, то ви, певно, із радістю переглянете тематичний вебінар. І можете зовсім без захвату відвідувати заходи, присвячені, наприклад, таємницям медіації. І це нормально, адже в усіх нас свої вподобання та запити. 

Так, на жаль, не завжди ми можемо робити тільки те, що нам до вподоби, інколи доводиться виконувати нудні та рутинні завдання. Утім, ми можемо спланувати свою роботу та кар'єрний розвиток (хоч вертикальний, хоч горизонтальний) так, аби нам було і цікаво, і корисно. Допомогти в цьому може один простий інструмент – індивідуальний план розвитку (ІПР).

Індивідуальний план розвитку є чудовим інструментом для зростання мотивації та підвищення ефективності роботи, путівник із розвитку, за допомогою якого ви зможете досягти бажаної мети. Фактично це – дорожня карта, покроковий план реалізації ваших цілей. 

Індивідуальні плани розвитку бувають корпоративними та особистими. У першому випадку їх складає для свого співробітника роботодавець. Для чого? Для того, аби допомогти людині розвивати конкретні компетенції, що допоможуть покращити загальні робочі процесі. Це дуже цікавий та дієвий інструмент, але поки що відносно новий, особливо для сфери освіти, але директорам шкіл варто було б його спробувати! 

А поки ІПР ще не запровадили в усіх закладах освіти, спробуйте самостійно його створити. Це не складно! Тим паче, що він стане вам у пригоді під час підвищення кваліфікації, для переходу на вищу позицію чи зміни роботи.

Цей план допоможе вчителю:

  • визначити зони власного зростання;
  • структурувати мету, якої хочеться досягти;
  • розбити велику мету на маленькі завдання, а також запланувати конкретні кроки для її досягнення;
  • поставити реальні терміни для виконання завдань;
  • проаналізувати свій кар’єрний розвиток;
  • оцінити розвиток, знайти ресурси для досягнення цілей.

Тобто завдяки ІПР ви зможете краще зрозуміти, які саме навички та компетенції варто розвивати для того, аби покращити освітній процес та результати учнів, а також підвищити кваліфікацію. Потім ви зможете чітко кроки, які допоможуть досягти мети у чітко встановлені терміни. Наприклад, упродовж місяця ви відвідуєте вебінари, присвячені інклюзивній освіті, отримуючи визначену законом кількість годин та нові знання. Це дозволяє вам упевненіше почуватися під час роботи з дітьми з ООП. 

Складаємо індивідуальний план розвитку

Насправді зробити це просто. План має складатися з:

  1. Глобальної мети. Тобто вершини, якої ви прагнете дістатися. 
  2. Короткострокових цілей, які мають наблизити вас до глобальної мети.
  3. Критеріїв досягнення кожної з цих цілей.
  4. Компетенцій та навичок, які ви прагнете розвивати. 
  5. Поточного рівня розвитку компетенцій та навичок (оцініть власний досвід та рівень знань від 1 до 10).
  6. Плану реалізації (перелік дій та завдань, які потрібно виконати).
  7. Термінів виконання.
  8. Статусу виконання та оцінки результату.

Корисні поради

Складати ІПР рекомендується на короткий період – від 3 до 6 місяців. Це допоможе уникнути спокуси відмовитися від досягнення мети. А ще на такому проміжку добре видно динаміку та результати, що неабияк мотивує. 

Не забувайте вносити до переліку робочих завдань пункти з індивідуального плану розвитку. Робота та ІПР мають бути міцно пов’язані, робити щось пріоритетним не варто, інакше досягти успіху не вдасться. Приділяйте завданням із плану щонайменше пару годин на тиждень та вже дуже скоро побачите прогрес. 

Працюйте як зручно: якщо вам подобається вести щоденник, то ведіть. А якщо зручніше працювати над ІПР за допомогою різноманітних додатків – так і робіть. Не існує єдиного правильного формату, адже головне – аби вам було комфортно. 

Звісно, результат зрештою залежить від самоконтролю та мотивації. Якщо ви розумієте, заради чого працюєте та якої мети прагнете досягти, то починайте складати ІПР просто зараз! Але варто розуміти, що він, як і будь-який інший інструмент, підходить не всім. А ще його завжди можна адаптувати під власні запити. Головне, аби вам було комфортно!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter