Нерідко сучасні школярі вважають математику принаймні одним із найскладніших навчальних предметів. А деякі навіть бояться «царицю наук»! Навіть більше: покоління візуалів не може зрозуміти навіщо її вивчати, де взагалі знадобиться суха мова цифр, формул, графіків і рівнянь. Утім, захопити школярів фундаментальною наукою та налаштувати на успіх цілком реально! Про ефективні способи підвищення мотивації до вивчення математики, особливості проведення ЗНО та організацію дистанційного навчання ми говорили в межах Всеукраїнської інтернет-конференції «Формування математичної компетентності: поради для  вчителів».

10 аргументів  на користь вивчення математики

Звісно, фраза «математика знадобиться в майбутньому» аж ніяк не мотивує та не вражає сучасних школярів. А якщо в них запитати, чи існують професії, для опанування яких математика не знадобиться? Діти будуть здивовані, але такої професії просто немає! Бо саме математика є основою навичок XXІ століття та обов'язковою складовою повсякденного життя. Математичні шаблони допомагають засвоїти великі обсяги інформації, вивчати іноземні мови та виконувати будь-які щоденні справи. А ще математика:

  • розвиває мислення та уяву;
  • тренує пам'ять;
  • загартовує характер;
  • розвиває навички вирішення побутових задач;
  • допомагає вивчати гуманітарні науки;
  • допомагає торувати шлях у світ високих технологій і популярних спеціальностей;
  • допомагає креативити;
  • є універсальною мовою людства.

Як довести школярам важливість вивчення математики? Говоріть про «царицю наук» максимально просто та введіть правило текстового пояснення розрахунків. Наводьте якомога більше прикладів та заохочуйте школярів помічати, як вони використовують математику в побуті. Бажаєте дізнатися більше? Перегляньте виступ Олени Ярмош!

Мотивація – запорука ефективного вивчення математики в НУШ

Процес викладання математики в початковій школі – важливе та складне завдання. Адже перш ніж пояснити тему, вчителю потрібно довести школярам її важливість та практичну користь. Тож мотиваційний компонент є найважливішою складовою математичної компетентності.

Математична компетентність – уміння бачити та застосовувати математику в реальному житті, розуміти зміст і метод математичного моделювання, вміння будувати математичну модель, досліджувати її методами математики, інтерпретувати здобуті результати, обчислювати похибки обчислень.

Вивчати математичні формули чи робити обчислення в НУШ можна не лише під час уроку. Математику можна ефективно опановувати під час:

  • ранкових зустрічей. Наприклад, можна ставити математичні запитання під час привітання (скільки?), спостереження (якої форми?), побажання (порівняйте);
  • фізкультхвилинок. Завдання об'єднатися у певну кількість груп, виконати певну кількість рухів чи знайти визначену кількість предметів також закріплюють математичні знання;
  • перерви. Це ідеальний час для поєднання розваг і навчання! Можна використовувати мінімодель «перевернутого уроку», виконувати практичні завдання та грати в логічні й математичні ігри;
  • позаурочна діяльність та інтеграція навчальних предметів. Розв'язування прикладних задач – найефективніший спосіб продемонструвати практичне застосування математичних ідей у різних галузях та повсякденному житті. Але є одна умова – дані мають бути реальними та зрозумілими для школярів. 

Бажаєте дізнатися більше про тк, як формувати мотивацію до вивчення математики в учнів початкової школи? Неодмінно перегляньте виступ Інни Іванової!

Особливості ЗНО та ДПА в 2022 році

У 2022 році проведення зовнішнього незалежного оцінювання регламентовано наказом МОН від 05.05.2021 №498. Документом визначено, що основна сесія тестування триватиме з 23 травня по 15 липня. Випускники шкіл мають право самостійно обирати навчальні предмети ЗНО, які будуть зараховані під час вступу до закладу вищої освіти (максимальна кількість – 5). Проте обов'язковими предметами державної підсумкової атестації є:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України або іноземна мова;
  • один із навчальних предметів на вибір (історія України, біологія, географія, фізика, іноземна мова (англійська, французька, німецька, іспанська)).

 


У 2022 році ЗНО з математики значно відрізнятиметься від тестувань попередніх років. Головною новацією є скорочення часу на складання тестування та зменшення кількості завдань. Так, для профільного рівня школярі мають виконати роботу за 180 хвилин (34 завдання), для рівня стандарту – за 120 хвилин (26 завдань).

Успішне складання ЗНО з математики – мрія кожного випускника. Аби ця мрія здійснилася, потрібно розробити план підготовки, використовувати різноманітні навчальні ресурси та зберігати психоемоційний баланс. Бажаєте дізнатися більше про ЗНО-2022? Перегляньте виступ Ольги Берлін!

Дистанційне викладання математики: просто та цікаво

Питання переваг та недоліків дистанційного навчання неабияк хвилює українське суспільство. З одного боку це чудова можливість навчатися будь-де та будь-коли. З іншого – багато нюансів: необхідно мати сучасні гаджети та стабільний інтернет. До того ж відсутність особистого спілкування та контролю з боку вчителя знижують якість навчання. Також великим мінусом є настача фізичної активності та навантаження на зір школярів.

Наразі є безліч ресурсів і сервісів, які дозволяють ефективно організувати онлайн-навчання. Завдяки ним учителі можуть експериментувати та урізноманітнювати процес викладання математики, пояснювати найскладніші теми доступною мовою. Найбільш зручними у використанні є такі ресурси: 

  • Сlassroom. Цей багатофункціональний ресурс дозволяє створювати окремі курси та перевіряти знання учнів у тестовому форматі.
  • Zoom. Програма для організації відеоконференцій, що дозволяє не лише проводити групові зустрічі та заняття, а й організовувати спільну роботу з використанням різноманітних навчальними матеріалами. 
  • Освітній проєкт «На Урок». Це справжня скарбничка для вчителів математики! Бібліотека різноманітних розробок уроків, велика база тестів та можливість створювати власні освітні продукти дозволяє організувати унікальне освітнє середовище. І в цьому «математичному царстві» вашим учням буде зручно та цікаво!

Бажаєте отримати більше практичних порад? Перегляньте виступ Лариси Балуч! 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter