Чи актуальні питання секс-просвіти для українських школярів? Думки вчителів та експертів стосовно цього, а також добірка корисних освітніх відеоматеріалів, які кожен вчитель може використати на уроках чи виховних годинах.

Сексуальна сфера. Про це не прийнято відкрито говорити в українському суспільстві. Щодо сексуальної просвіти дитини – на жаль, цих питань взагалі воліють не торкатися ані більшість батьків, ані вчителів в Україні.

Сухий програмний матеріал у підручнику з біології за темою «Розмноження і розвиток людини» – і той переважно викликає збентеження у вчителів під час викладання! Хіба ні в кого з нас не було вчителя біології, який, червоніючи та біліючи, проводив аналогії з маточками та тичинками та намагався розказати про будову статевих органів дев'ятикласникам? Якщо у вас було не так – вважайте, вам пощастило!

Це, звісно, не означає, що треба якнайскоріше переймати просвітницький досвід Норвегії, але і так точно не варто. Хоча нам є що запозичити з міжнародної практики сексуального виховання, яку запроваджують у школах інших країн (цьому питанню ми присвятили окрему статтю).

Секс-обізнанність: наскільки це важливо для підлітка

Цьогоріч українська просвітницька організація Sex Education UA провела соціологічне опитування, щодо того, чи потрібна сексуальна освіта в нашій країні, та дослідила обізнаність українців в цій сфері:


Тож, для більшості дорослих це незручна тема, при обговоренні якої вони переважно бентежаться. Хоча дивно, процес природній, а сфера життя – важлива! Адже статевий інстинкт закладений на рівні з іншими у генетичному коді людини.

Секспросвіта – це не пропаганда, а роз'яснення, що відбувається із власним організмом, і виховання відповідного ставлення до інтимної близькості. Адже повноцінні статеві стосунки у відповідному віці – запорука фізичного та психо-фізичного здоров'я.

Чи обходить секс школярів? Соціологи з університету Огайо з'ясували, що підлітки в середньому думають про секс 19 разів на день. Це не означає, що всі тінейджери ведуть активне статеве життя, а лише те, що їх думки сфокусовані саме на цій сфері.

А якщо про це говорити вдома та в школі зась, де школярі можуть отримати доступну і не хибну інформацію у відповідь на запитання, які їх дійсно турбують?

Чи ви й досі вважаєте, що результати дослідників стосуються виключно американців і не мають жодного відношення до українських школярів?

Факти про статеве життя українських підлітків

За даними всеукраїнських ЗМІ, українські підлітки починають вести статеве життя вже з 13 років. Українки вважаються одними з наймолодших породіль у світі, це підтверджує і МОЗ України (найбільш юною була харків'янка Ліза Пантуєва, вона народила у 6 років, випадок зареєстрований у 1934 році).

Згідно з результатами розслідування однієї з латвійських ЗМІ, у порівнянні з іншими європейськими країнами, саме Україна посідає перше місце за віком початку інтимних стосунків.

За даними офіційних ЗМІ, за минулий рік породіллями стали 118 дівчат віком до 14 років та 5,7 тис. – віком 15-17 років. 

Як повідомляє УНІАН, протягом 2017 року понад 4,5 тис. дітей в Україні стали жертвами сексуального насильства. 

Факти говорять самі за себе, а ми й досі сперечаємось, чи не зарано про «це» говорити у школі…

На щастя, існують більш прогресивні думки з цього приводу серед спеціалістів освітньої сфери!

Ставлення українських спеціалістів щодо необхідності сексуальної просвіти у школі

* * *

Ольга Волченко (Євтушок), вчитель охорони здоров'я, ХССМШІ

— Чи варто говорити по секс та стосунки на уроках у школі? Якщо так, то як? Якщо ні, то чому?

— Звичайно потрібно. Секс – частина життя і досить важлива. Це не тільки фізична, а й емоційна близькість. Посереднє інтимне життя або його відсутність – одна з основних причин подружніх зрад і розлучень. Сексуальна безграмотність призводить до формування маси комплексів і заниженої самооцінки. Не можна не говорити й про проблеми з фізичним здоров'ям! На уроках анатомії, основ здоров'я обов'язково потрібно торкатися цієї теми. Перш за все, сам учитель повинен бути теоретично і практично підкований, давати інформацію впевнено, без сорому і тремтіння у голосі. Секс – це запорука фізичного і психічного здоров'я, а не тільки спосіб репродукції.

— Чи доцільно в межах шкільної програми вводити окрему навчальну дисципліну, присвячену цим питанням?

— Не думаю, що це можливо. Але, як варіант, можна включити цю тему в план виховної роботи, запрошувати фахівця, який правильно підбере форму проведення заняття відповідно до віку аудиторії (щоб не перетворити все на фарс). Ми ж пам'ятаємо, хлопчики дорослішають пізніше, тому доцільно проводити заняття для паралелей – дівчатка окремо, хлопчики окремо.

* * *

Альона Карпенко, психолог у центрі Boiko Family, тренер-психолог у ІТ школі для дітей та підлітків GeekSchool

— Чи потрібно впроваджувати сексуальну освіту у школі?

— Сексуальна просвіта є необхідною, бо взаємини статей, інтимна близькість, народження дітей – важливі невід'ємні аспекти нашого життя. Відповідно, ця просвіта повинна включати теми не тільки фізіологічних відмінностей, але й особливостей розвитку хлопчиків і дівчаток, питання гігієни, захворювань, контрацепції, сексуального насильства, взаємин статей тощо.

Далеко не завжди дитина може задати питання на цю тему батькам, і батьки часто губляться або ж можуть агресивно реагувати на подібні речі. І тоді дитина йде за інформацією до таких же однолітків, які мало що розуміють у цьому питанні, або в інтернет без цензури…

Розібратися, зрозуміти та виробити правильну позицію з цих питань дитина не завжди може самостійно - і тоді виникають страхи, проблеми взаємодії з однолітками, комплекси, проблеми статево-рольової самоідентифікації та гендерної приналежності.

Сексуальне виховання – це не лише просвіта у відповідній сфері, а й виховання, а це вже більш тривалий системний процес, який під силу або батькам, або спеціалістам школи, психолог же в цьому плані може допомогти вирішити виключно локальну індивідуальну проблему.

* * *

Юлія Ярмоленко, секс-педагог, автор програм з сексуальної освіти для дорослих та підлітків

— Чи варто говорити про секс і відносини саме у школі? Якщо так, то з учнями якого саме віку, якщо ні, то чому?

— Якщо відповідати на запитання «Чи потрібна сексуальна освіта нашим дітям?», то, безумовно, відповідь «Так!». Якщо ж говорити щодо наших шкіл, то у мене в такому випадку виникає маса питань: а хто буде проводити ці заняття, якщо вчителі самі втрачають свідомість від слів «секс», «мастурбація», «пеніс», «вульва»? Хто готуватиме цих фахівців? За якою програмою? Тому в умовах сучасних реалій я за те, щоб нормалізувати тему сексуальності для батьків та спеціалістів. А там вже і з дітьми можна буде починати працювати. З якого віку? З будь-якого. Просто інформацію потрібно подавати по-різному і про різне.

У молодшому шкільному віці потрібно багато говорити про гігієну, фізіологію, попередження насильства, про уміння говорити «ні», про стосунки, взаємоповагу, про правила безпеки та про те, як діяти в небезпечних ситуаціях, як і у кого просити допомоги. У середніх класах – про зміни, що відбуваються в тілі, про менструацію, полюцію, мастурбацію, будову статевих органів, ЗПСШ/ВІЛ, вагітність. У старших – про статевий акт, контрацепцію, згоду на секс, розпізнання маніпулятивних стосунків, про міфи, які призводять до негативних наслідків та про відповідальність. Маса тем, які важливо обговорювати з дітьми у різному віці. Адже сексуальна освіта вирішує дві найважливіші задачі: збереження здоров'я і забезпечення безпеки.

* * *

Олександр Макагон, кандидат педагогічних наук, директор приватного закладу «Авторська школа Бойко»

— Чи варто говорити про секс і відносини у школі? Якщо так, то з якого віку, якщо ні, то чому? Як здійснюється сексуальна просвіта у Вашій школі?

— Звичайно варто, але класу з 10-го, років з 16. В нашій школі ми говоримо про цю сферу не в площині статевих стосунків, а в площині контрацепції, венеричних захворювань та небезпеки СНІДу.

Я вважаю, що в силу доступності будь-якої інформації через інтернет, немає сенсу розповідати підліткам про прописні істини, вони і самі здатні знайти інформацію, що їх цікавить. Завдання школи – систематизувати вже існуючі знання з цієї області і пояснити з науково обґрунтованої точки зору, що правда, а що маячня та розповісти про практичні прийоми, які навряд чи будуть показувати і розказувати батьки.

Тому ми запрошуємо практикуючого лікаря-гінеколога, який проводить заняття, розповідаючи про засоби контрацепції. В ході них учні практикують надягання презервативів на реальні фалоімітатори. Цей досвід практичних занять був запозичений нами у приватних школах Англії. А діти дійсно вдячні за такі заняття.

Чому доцільно говорити про контрацепцію саме з цього віку? За відчуттями. В нашій школі працює штат психологів, я і сам спілкуюсь з учнями, стає зрозумілим, чим вони живуть і що їх бентежить. Тому здається, що 10 клас – саме той вік, коли знання такого роду є найбільш необхідними. Але в інших школах мабуть по-різному.


Те, що ця тема актуальна, а відсутність певних знань з цієї сфери може привести до болючих наслідків – не виникає питань.

Щодо сексуальної просвіти в школі – про це варто говорити, а ось у який спосіб і в якій саме площині – відповідальність цілком покладена на спеціаліста. Адже в такому випадку перед педагогом, психологом чи лікарем стоїть комплекс задач: сформувати адекватне сприйняття дійсності, виховати відповідне ставлення до статевих стосунків та закласти розуміння наслідків за певних дій.

Обов'язково перед тим, як проводити будь-які бесіди на цю тему, доречно підібрати саме той формат, яка буде відповідати фізичному та психо-емоційному розвитку школярів.

Матеріали, які можна використовувати на виховних годинах для відповідних вікових груп учнів

Молодша школа:

Середня школа:

Старша школа:

  • YouTube-канал «Цікава наука» (серії про тести на вагітність, як і чому відбуваються менструації, чому важко вилікувати ВІЛ/СНІД, чому хлопчиків більше, ніж дівчат тощо);
  • YouTube-канал «Научпок» (навіщо люди змінюють стать, наукове обгрунтування гомосексуальності, перший статевий досвід, навіщо жінкам потрібні місячні, як виникає почуття закоханності, навіщо люди цілуються, чому люди зраджують, як дібрати контрацептиви тощо).

Впроваджуючи сексуальну просвіту на уроках, мабуть, є сенс говорити про статеві стосунки також у площині емоційної близькості. Тому радимо добірку короткометражних мультфільмів, присвячених темі закоханості, яку варто подивитися з учнями на виховних годинах.

Мультиплікаційні короткометражки про кохання, які ймовірніше сподобаються школярам середніх та старших класів:

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter