Новини

Сергій Шкарлет: відмова від 12-річної школи – фейк

Відмова від 12-річної шкільної освіти – це абсолютний фейк. Про це написав на своєму Telegram-каналі т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет. Він зазначив, що дискусія з приводу тривалості навчання, яка не перший рік триває в освітянській спільноті, не означає, що ми можемо повернутися до десятирічки. 

«Для мене є абсолютно зрозумілим, чому саме 12-річна система. Це загальноєвропейська тенденція. Наприклад, у Німеччині, в деяких федеральних землях, дитина не зможе вступити до магістратури, якщо в неї попередньо немає 15,5 років навчання: 12 років школи і 3,5 роки бакалаврату».

                           т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет

Також він зауважив необхідність розпочати активний діалог із батьками, які, на відміну від педагогів, мають багато запитань щодо 12-річної школи. Зокрема, деякі батькі обурені тим фактом, що діти завершуватимуть навчання у 18-19 років.

Утім, ми маємо багато вагомих аргументів на користь 12-річної школи. Саме тому це питання, на думку т.в.о. Міністра освіти і науки, має залишатися відкритим для подальшої фахової дискусії. Необхідно працювати над створенням умов, за яких 12-річна школа буде справді дієвим, зручним та ефективним рішенням для всіх учасників освітнього процесу. 

«У деяких країнах ЄС навчання розпочинають із 5 років і закінчують у 17. Звучала така пропозиція і на сьогоднішній нараді в МОН із керівниками облуправлінь. Це варто обдумати, враховуючи стандарти Нової української школи, та обговорити на педрадах, в інститутах підвищення кваліфікації, з батьками. МОН розглядає всі пропозиції "за" і "проти"».

                           т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет

Сергій Шкарлет наголосив на тому, що дискусія відкрита, але МОН не ухвалить жодного рішення доти, доки не будут напрацьовані необхідні оптимальні варіанти.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter