Новини

Урок пам’яті Чорнобиля буде оновлено до 35-х роковин трагедії

Урок пам’яті Чорнобиля оновлюють до 35-х роковин трагедії. Оновлення стосуються як змісту (у зв’язку з появою нової інформації з розсекречених документів КДБ), так і формату – уроки будуть представлені сучасними відеороликами для учнів 1-11 класів на YouTube. Над оновленням працюють педагоги-практики за підтримки Українського культурного фонду, в партнерстві з Національним музеєм «Чорнобиль» та Європейським інститутом Чорнобиля.

Наразі завершується розробка методичного матеріалу, при цьому враховується рівень знань учнів 1-11 класів. Усі матеріали проходять затвердження в Раді експертів проєкту, серед яких представники музею, вчені, ліквідатори і працівники ЧАЕС та Чорнобильської зони відчуження. 

Наступний етап – підготовка історичних матеріалів та робота з продакшену відеороликів, а також вибір історичної хроніки, адже уроки будуть представлені в цікавому сучасному відеоформаті на YouTube (всі вони будуть у вільному доступі). Кожен учитель із будь-якої школи України 26 квітня на 35 роковини Чорнобиля зможе просто запустити експертний урок, який точно зацікавить учнів. 

Матеріал уроку варіюватиметься в залежності від віку учнів. Так, учні старших класів розглянуть політичні передумови та вплив трагедії на становлення незалежної України. Особливу увагу буде приділено її інформаційній складовій – пропаганді, фейкам та маніпуляціям із боку влади Радянського Союзу, які напряму вплинули на кількість жертв трагедії. Сьогодні інформаційна трагедія Чорнобиля повинна стати наочним прикладом у підручниках з інформаційної безпеки та кейсом для вивчення можливих наслідків гібридної війни в Україні.

 

Також під час занять буде розглянуто не лише наслідки радіаційного забруднення, а й медичні та соціальні наслідки аварії на ЧАЕС, із якими сьогодні ми живемо, з якими будуть жити й наші нащадки. 

Уроки пам'яті дозволять розширити уявлення дітей про різні аспекти Чорнобильської аварії, що своєю чергою допоможе трансформувати досвід минулого в базу для майбутнього. Мова йде про актуальні наукові дослідження для подолання наслідків трагедії та гідне поводження з забрудненими територіями в майбутньому, впродовж ще 10 000 років. 

Чому важливо говорити про Чорнобиль? 

Аварія на ЧАЕС – трагедія всесвітнього масштабу, проте понад 60% українців не можуть згадати дату, причини й наслідки аварії. Про базові правила радіаційної безпеки, або норми радіації мови взагалі не йде. 

За цим посиланням ви знайдете новітні розсекречені документи щодо аварії, додаткові матеріали тут

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter