Корисна інструкція!

Урок-узагальнення  –  це дієвий інструмент повторення, закріплення та систематизації набутих знань. Але не варто обмежуватися лише стандартними підходами! Урізноманітнити урок можна за допомогою елементів гейміфікації, тобто звичайних ігор. Розберемося разом: як можна провести урок-узагальнення та які інтерактивні вправи застосовувати на кожному етапі?

1. Готуємось

І от настав цей момент –  ви кажете три довгоочікуваних слова: «Наступного уроку  –  узагальнення». Хтось із учнів одразу розпочинає підготовку, а хтось навіть не відкриває вдома книжку. А ще школярі, готуючися до уроку-узагальнення, часто обмежуються формальним заучуванням фактів, дат, понять. Вони не довіряють собі, не впевнені у власних знаннях та орієнтуються лише на отримання позитивної оцінки.

Аби уникнути цього, ставте перед учням чіткі завдання до уроку-узагальнення. Бажано додати ігрові елементи, адже навіть найстарші школярі обожнюють інтерактивний формат роботи! Водночас ви переконаєтесь у тому, що всі без винятку повторили матеріал.

«Вижимка з теми»

Школярі отримують індивідуальні завдання або об’єднуються у групи. Їм потрібно тезово підготувати інформацію з однієї або кількох тем:

  • 5 видатних постатей, 3 факти з їхнього життя або твори;
  • 7 найвизначніших подій, пам’яток;
  • 6 спільних фактів із попередньою темою тощо.

2. Повторюємо на уроці

Повторення – чи не найголовніший елемент уроку-узагальнення. Для нього радимо виділити більшу частину уроку! Але не всі учні підіймають руки та люблять відповідати на запитання біля дошки. Тому інтерактивні ігри – дієве рішення.

«Ходилка»

Запропонуйте школярам стати в ряд у кінці кабінету. Ставте запитання, а зза кожну правильну відповідь учні мають робити крок уперед. Можна починати з найпростішого, а потім поступово ускладнювати завдання! А перемагає той, хто першим дістанеться шкільної дошки.

«Шифровка»

Учитель готує картки із запитаннями, а завдання учнів – відповісти на них та отримати пароль від учителя. Пароль – кілька цифр, що відповідають буквам відповідей. З його допомогою діти можуть скласти слово або словосполучення, або ж ціле правило. Вправу можна виконувати всім класом (писати слова на дошці та разом думати над відповіддю), групою (з'ясуйте, яка група школярів впорається швидше!) або індивідуально.

«Розгадані таємниці»

Для вправи знадобиться будь-яка настільна гра з ігровим полем та фішками. Учні об’єднуються в команди та по черзі озвучують по одному факту з теми. Бажано маловідомому! Інша команда  може рухати фішку вперед, якщо всі її учасники знали цей факт. Якщо ж суперники сумніваються у чесності гравців, можна ставити додаткові запитання. Наприклад, звідки ви дізналися про це? Що передувало цьому факту, які його наслідки?

Попередньо запропонуйте дітям підготуватися до гри, ознайомивши з правилами. Таким чином вони не тільки повторять пройдений матеріал, але й будуть умотивовані дізнатися більше!

3. Рефлексуємо та підбиваємо підсумки

Ми вже писали про 7 прийомів рефлексії в кінці уроку. Основна ідея – завершити урок вдумливо, систематизувати нову інформацію та отримати позитивний досвід. Особливо це важливо для такого емоційно та інтелектуально насиченого заняття як урок-узагальнення! Ось кілька вправ для такого заняття:

«Підсумок за десять гривень»

Правила гри прості: кожне слово коштує 10 копійок, а діти мають написати підсумок уроку-узагальнення (або всієї теми) на 10 гривень. Також для отримання додаткових «грошей» попросіть школярів включити до свого висловлювання конкретні слова. 

«Брейншторм»

Учні мають записати якомога більше слів із вивченої теми або уроку. Але всі слова повинні починатися на одну букву, яку вчитель називає кожному учню окремо. 


Ігрові елементи можна і варто перетворювати на важливу частину уроків, присвячених узагальненню знань. Як їх організувати та спланувати? Які види робіт використати? Про все це ви можете дізнатися з курсу «Ігрові уроки контролю та узагальнення знань (на прикладі уроків географії)» Дар'ї Демчук-Маригіної. Завдяки йому ви отримаєте знання, які допоможуть створювати ігрові уроки, де учні виявитимуть індивідуальність і демонструватимуть рівень набутих знань!

Чітке домашнє завдання, ігри та якісне підбиття підсумків – ось і все, що необхідно для незабутнього уроку-узагальнення!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter