Новини

Віктор Ляшко розповів про організацію протиепідемічних заходів у школах

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко виступив на Серпневій конференції 2020: «Освіта в умовах пандемії: як організувати навчальний рік 2020-2021» та розповів, яких правил мають дотримуватися заклади освіти в умовах пандемії коронавірусу. 

Він наголосив на тому, що відкриття шкіл 1 вересня залежить від рівня епедемічної небезпеки, встановленого у регіоні за рішенням ТЕБ. Якщо було встановлено «червоний рівень», то рішення про його зміну (або ні) може бути переглянути не раніше, ніж через 14 днів. Чому так? Бо саме стільки триває інкубаційний період коронавірусу. 

Рекомендації, які наразі надало МОЗ, ще будуть перегладатися та змінюватися. Так, на наступному тижні планується конференція ВООЗ та ЮНІСЕФ, де розглядатиметься питання підготовки до нового року, також буде вирішуватится, чи потрібно тестувати учнів та вчителів перед початком навчального процесу. Рекомендації може бути змінено саме за результатами цієї конференції. 

Окремо Віктор Ляшко порушив питання температурного скринінгу учасників освітнього процесу. МОЗ рекомендує обов'язково вимірювати температуру педагогам та працівникам школи, тоді як для дітей такої суворої норми немає. У цьому МОЗ орієнтується на статистику та результати роботи дитсадків, які відкрилися влітку. Так, кількість дітей, які захворіли на коронавірус в Україні, становить 7% від загальної кількості хворих, а більшість випадків COVID-19 у дошкільних навчальних закладах починається з хвороби вихователя. Отже, перш за все варто проводити температуний скринінг саме дорослих, аби вони не занесли вірус до закладу. 

Що стосується організації роботи ЗЗСО, то керівник закладу має розробити маршрути та графік допуску до школи, для цього рекомендується додатково відкривати аварійні виходи – це дозволить уникнути скупчення дітей. 

Також Віктор Ляшко наголосив на тому, що (згідно з рекомендаціями МОЗ) учні вдягають маски лише коли виходять у коридор під час перерви, тоді як учителі мають знаходитися у масці і впродовж уроку. При цьому він зазначив, що у МОЗ розуміють, наскільки це непросто, тому планують змінити норму: вчителі зможуть викладати без масок. Але у школах, які знаходяться у регіонах, які потрапили у «помаранчеву» зону, педагоги мають вдягати захисний щиток. 

Також головний санлікар відповів на запитання щодо обов'язкових медичних оглядів учнів. Він зауважив, що точні дати для проходження медогляду не визначено жодними постановами МОЗ, тому не обов'язково проходити його саме перед початком нового навчального року. Медогляд проводиться раз на рік, і якщо зараз ситуація не дозволяє це зробити, то варто поговорити з сімейним лікарем та посунути дати. У подальшому МОЗ рекомендує проводити медичний огляд ближче до дня народження дитини – це дозволить уникнути скупчення людей у лікарні та зменшити навантаження на лікарів.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter