Поговоримо про те, яким має бути шкільний вебресурс.

Заговори, щоб я тебе побачив – ну хто не чув цю крилату фразу? Сьогодні ж кожний заклад освіти може заговорити за допомогою сайту. Як побудувати конструктивний діалог із оточенням? Як справити приємне враження на користувачів? Про і це поговоримо у статті.

Функції шкільного сайту

Для чого потрібен шкільний сайт? Для формування позитивного іміджу школи та спрощення комунікації між різними ланками населення. Також він має виконувати наступні функції:

1. Демонстрація досягнень, про які має знати світ

Звісно, сайт – це візитівка закладу освіти в інформаційному полі. Його якість може впливати репутацію школи, свідчити про її статус і прогресивність. Вебсайт має розповісти світу про такі позитивні моменти: 

  • переваги школи, які вигідно відрізняють її від інших навчальних закладів;
  • досягнення учнів і команди педагогів;
  • виклики, які стояли перед освітянами, та способи їх подолання;
  • відгуки учнів та їхніх батьків;
  • цікаві авторські розробки;
  • інноваційні підходи у викладанні та навчанні.

А ще шкільні вебсайти точно переглядатимуть батьки, які бажають обрати найкращий ЗЗСО для своїх дітей чи грантодавці, які шукають перспективні варіанти для фінансових внесків. Грамотно оформлений і наповнений сайт неодмінно приверне їхню увагу.

2. Допомога у створенні професійної команди, яка розділяє ваші переконання

Школа – це місце, де має бути комфортно не лише здобувачам освіти, але й працівникам. Тому доречно запрошувати до своєї команди не просто найкращих, а тих людей, які розділяють цінності та бачення вашої команди. Де, як не на сайті, написати про них?  

Так, для того, аби проаналізувати перспективи роботи у вашому закладі, педагог, який шукає роботу, вивчатиме шкільний сайт. А як відомо, для формування першого враження досить навіть кількох секунд, тож варто заздалегідь потурбуватися про те, щоб сайт виглядав справді привабливо. 

3. Внутрішкільна взаємодія

Сайт може слугувати не лише для зв'язку із зовнішнім світом, але й для ефективної комунікації в межах школи. Він створює нові зручні можливості для взаємодії в освітньому процесі. З його допомогою можна організувати:

  • спілкування учнів;
  • допомогу для учнів, які опинилися у кризових ситуаціях;
  • дистанційне навчання (зокрема для учнів, які з різних причин не можуть відвідувати уроки);
  • стрічку новин – літопис життя колективу з коментарями, оцінкою подій і зрізом думок. 

4. Календар унікальних подій

Окрім загальновідомих державних свят, затверджених канікул й інших приємних формальностей, на сайті можна сповіщати про унікальні події, які відзначаються лише вашій спільноті.

Наприклад:

  • День семикласника (й учнів інших класів) – свято з нагородами та конкурсами для школярів певних класів.
  • Артпікнік – захід, на якому діти можуть поєднати навчання, творчість, спілкування та насолодження природою.
  • Свято корисних солодощів – день для спільного приготування простих корисних десертів.
  • Батьківський день – коли батьки можуть провести урок, знайомлячи зі своєю професією.

Ці свята допоможуть об'єднати колектив, а впорядкування подій за шкільним календарем допоможе заздалегідь планувати підготовку.

5. Знайомство з командою, яка піклується про учнів

Познайомте світ із членами колективу – не лише з адміністрацію, але й із учителями-предметниками, лаборантами, бібліотекарями, психологами, кухарями, працівниками господарської частини – з тими людьми, які піклуються про кожну дитину та заклад загалом. З тими, кого можна зустріти у школі, з ким так чи інакше взаємодіють діти та батьки.

6. Інформація про актуальні події

Оскільки сайт транслює думки та події закладу освіти, важливість своєчасності складно переоцінити. Висвітлення актуальної інформації може включати такі рубрики:

  • новини української освіти; 
  • шкільні екскурсії;
  • батьківський вечір; 
  • дні відкритих дверей. 

7. Рекомендована література

Корисні посібники, що перевірені та рекомендовані фахівцями певної школи, можуть забезпечити батьків необхідними знаннями: від психічного здоров’я та добробуту учнів до додаткового навчання, посилань на домашні завдання тощо.

Про нормативно-правову базу

Основні положення щодо принципів наповнення шкільного сайту прописані в законі України «‎Про освіту»‎ № 2145-VIII від 05.09.2017 р., зокрема у Статті 30. У ній йдеться про способи забезпечення прозорості та інформаційної відкритості закладу освіти. Технічні моменти чи обов'язки посадових осіб не розглядаються – вони лишаються на розсуд шкільного колективу. У статті прописані такі моменти:

1. Заклади освіти формують відкриті та загальнодоступні ресурси з інформацією про свою діяльність та оприлюднюють таку інформацію. Доступ до такої інформації осіб з порушенням зору може забезпечуватися в різних формах та з урахуванням можливостей закладу освіти; 

2. Заклади освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності, зобов’язані забезпечувати на своїх веб-сайтах (у разі їх відсутності – на веб-сайтах своїх засновників) відкритий доступ до такої інформації та документів: 

  • статут закладу освіти; 
  • ліцензії на провадження освітньої діяльності;
  • сертифікати про акредитацію освітніх програм; 
  • структуру та органи управління закладу освіти; 
  • кадровий склад закладу освіти згідно з ліцензійними умовами; 
  • річний звіт про діяльність закладу освіти; 
  • план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти;
  • правила прийому до закладу освіти;
  • інша інформація, що оприлюднюється за рішенням закладу освіти або на вимогу законодавства.

3. Заклади освіти, що отримують публічні кошти, та їх засновники зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання всіх отриманих коштів, інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості, а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

4. Інформація та документи, передбачені частинами другою і третьою цієї статті, якщо вони не віднесені до категорії інформації з обмеженим доступом, розміщуються для відкритого доступу не пізніше ніж через десять робочих днів з дня їх затвердження чи внесення змін до них, якщо інше не визначено законом.

5. Перелік додаткової інформації, обов’язкової для оприлюднення закладами освіти, може визначатися спеціальними законами.

Хто відповідальний за ведення шкільного сайту

Зараз розробкою та наповненням сайту займається той, хто виявив бажання взятися за цю справу. Законом не регламентовані посадові особи, які мають брати участь в інтернет-комунікації. Зазвичай розробниками є люди, які розуміють технічну частину створення та підтримки вебсайту.

Також цікавим варіантом підтримки та наповнення шкільного сайту є робота з учнями в межах поглибленого вивчення інформатики. Цей підхід приносить користь як учням, які навчаються спільної проєктної діяльності, так і вчителям, які можуть дізнатися більше про сайтобудування. 

Утім, хоч би яким був варіант створення та підтримки шкільного сайту, кінцева відповідальність за весь контент має лежати на керівнику школи. Директор має створити Положення, в якому окреслюватимуться основні правила користування сайтом, основна інформація, мета та інші важливі моменти.

Типові помилки (або НЕ робіть так)

Помилятися – це нормально, а часто навіть корисно! Адже деякі «‎помилки»‎ можуть стати родзинкою чи фірмовим стилем. До вашої уваги декілька рішень, які точно не зроблять сайт школи кращим. Не повторюйте їх, створюйте власні – сміливіші та креативніші.

1. Намагатися сподобатися всім. 

Це найгірше, що може статися із сайтом. Визначте цільову аудиторію та відповідно до неї добирайте дизайн і наповнення. Зауважимо, що не обов'язково виключати й іншу групу користувачів, аби основній цільовій аудиторії було комфортно. Головне – логічно структурувати інформацію, розподіливши за розділами. Наприклад, ваш сайт спрямований на надання батькам інформації про освітній процес. Якщо ви хочете, щоб контент був цікавим і для учнів, створіть додаткові рубрики: електронна дитяча бібліотека, розділ гумору та інші цікаві школярам теми.

До речі, наявність таких розділів на сайті позитивно впливає на загальну відвідуваність. Тому про них варто задуматися і з метою популяризації ресурсу. Звісно ж, наповнення цих розділів має відбивати інтереси основних груп користувачів, але там можуть міститися матеріали й на інші теми.

2. Виглядати як занедбаний сад. 

Деякі шкільні сайти нагадують каталог-архів: вони містять неактуальну інформацію та фотографії п'ятирічної давнини. Навіть якщо ви не висвітлюєте освітні новини, діяльність вашого ЗЗСО точно гідна позитивних обговорень. А учні й команда професіоналів заслуговують, аби ними пишалися й поза межами школи, чи не так? 

Інформація, розміщена на шкільному сайті, має бути доступною 24 години на добу, 7 днів на тиждень та 365 днів на рік. Вона має бути своєчасною та точною. Неактуальний матеріал краще видалити або заархівувати.

Також не слід орієнтуватися на дизайн минулих десятиліть. Непрезентабельний інтерфейс, фотографії низької якості, різні шрифти та занадто яскраве тло – на жаль, це часті ознаки шкільних сайтів. Тренуйте «‎надивленість» і орієнтуйтеся на кращих. 

3. Бути незрозумілим чи неінформативним. 

Розмістіть навігацію там, де користувачам буде комфортно її знайти: або по горизонталі, або ліворуч, як вертикальну бічну панель. Сучасний сайт не потребує вишуканого чи занадто творчого оформлення. 

Переконайтеся, що читачі бачать навігаційні елементи одразу, щойно заходять на сайт. Батьки, вчителі, учні повинні мати можливість легко подорожувати сторінками всього сайта, незалежно від рівня своєї технічної обізнаності.

Окрім контактної та основної інформації, що регламентована Статтею 30 Закону України «‎Про освіту»‎ № 2145-VIII від 05.09.2017 р., сайт може містити:

  • посилання на освітні сайти та портали, що відповідають освітнім програмам школи;
  • зразки різних документів (заяв, службових записок тощо);
  • фотографії учнів і вчителів;
  • форум або дискусійний майданчик для вчителів, керівників школи, учнів і батьків;
  • посилання на електронні журнали, облікові записи соціальних мереж.

Платформи, на яких можна створити сайт

Онлайн-помічники подбають про технічну частину створення сайту та нададуть вам більше часу на креатив і цікаве наповнення.

1. School Champion

Розробники надають широку палітру шаблонів дизайну з можливістю додавати елементи стилю вашого закладу освіти. 

Переваги проєкту: 

  • підтримка та навчання; 
  • відповідність сучасним стандартам розробки, 
  • адаптивний вебдизайн; 
  • зручність та простота користування; 
  • безоплатність; 
  • інтеграція з соціальними мережами та популярними контент-сервісами.

2. Платформа e-School.ua

Проєкт схвалено Міністерством освіти і науки України. Кроки для роботи з платформою:

  1. Залишаєте заявку на сторінці «Підключити школу».
  2. Обираєте назву для сайту закладу.
  3. Отримуєте дані доступу модератора.
  4. Керуєте змістом сайту через панель адміністрування. 

За замовчуванням сайт має типовий дизайн, однак деякі нюанси зовнішнього вигляду можна налаштувати під корпоративний стиль вашої школи. 

3. Конструктор сайтів uCoz

Із uCoz процес створення сайту стане наполовину автоматизованим. Цей безоплатний конструктор сайтів допоможе створити шкільний вебсайт без знань мов програмування. 

Переваги uCoz: 

  • 400 шаблонів дизайну сайтів; 
  • готові структурні модулі; 
  • проста адміністративна панель; 
  • інтеграція з соціальними мережами; 
  • безпечність.

Нехай про досягнення вашої школи знає весь світ!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter