Новини

Затверджено План заходів щодо створення в Україні мережі екзаменаційних центрів

Уряд затвердив План заходів щодо створення мережі екзаменаційних центрів на період до 2030 року. Це дасть змогу проводити освітні оцінювання із використанням цифрових технологій. Також це рішення сприятиме ефективному розвитку національної системи освітніх вимірювань. Про це повідомляє МОН. 

Зараз система зовнішніх освітніх оцінювань в Україні базується переважно на паперовому тестуванні, яке перебачає великі витрати на друк і доставку тестових матеріалів, а також складну логістику. Тож і успіх оцінювання залежить від багатьох факторів, серед якість роботи підрядників і залучених працівників, та навіть якість паперу!

Тим часом уряди розвинених країн поступово запроваджують оцінювання з використанням комп’ютерної техніки. Саме цифрові технології використовують і для міжнародних досліджень якості освіти, зокрема для Програми міжнародного оцінювання учнів PISA. 

Український та регіональні центри оцінювання якості освіти мають багаторічний успішний досвід проведення освітніх вимірювань, тож мережу екзаменаційних центрів планується створювати як відокремлені структурні підрозділи РЦОЯО в усіх обласних центрах та м. Києві. 

Мережа екзаменаційних центрів має забезпечити проведення окремих видів освітніх оцінювань у комп’ютерному форматі, серед яких:

  • міжнародні порівняльні оцінювання, зокрема PISA;
  • моніторингові дослідження якості освіти регіонального та локального рівнів;
  • іспити для визначення рівня володіння державною мовою.

Використання цифрових технологій дозволить створити стандартизовані умови для уніфікованого, прозорого й об’єктивного оцінювання. Також це гарантуватиме безпеку учасників освітніх оцінювань і тестувань під час поширення на території України інфекційних хвороб та запровадження карантинних обмежень.

Планується, що мережу екзаменаційних центрів буде в довгостроковій перспективі розбудовано на базі закладів освіти, що дозволить перевести в цифровий формат національні зовнішні оцінювання з великою кількістю учасників.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter