Постійні магніти. Дослід Ерстеда

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Постійні магніти. Дослід Ерстеда"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Постійні магніти. Дослід Ерстеда. Магнітне поле. Урок 1 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Легенда про виникнення магнітів. Легенда свідчить, що пістух Магнус пас своїх овець в області Північної Греції, яка називалася Магнезія, близько 4000 років тому. Раптом ніби нігті на ногах, металевий наконечник його палиці міцно застряг у великому, чорному камені, на якому він стояв. Щоб знайти джерело тяжіння він викопав камінь з землі, щоб знайти природний магніт. Природний магніт містять магнетит, що включає Fe3 O4 матеріал. Цей тип каменя згодом був названий магнетит, а після Магнезії і зовсім як магніт, на честь пастуха.

Номер слайду 3

Легенда про виникнення магнітів. Найперше відкриття властивостей магніту зробили або греки або китайці. Історія магнетизму сходить до першого століття до н.е. в працях Плінія Старшого (23-79 н.е. римський період). Пліній писав про пагорбі біля річки Інд, який був зроблений цілком з каменю, що залучає залізо. Він зазначив, магічні сили магнетиту в своїх писаннях. Протягом багатьох років після його відкриття, магнетит був занурений в забобони і вважається, має магічну силу, такий як здатність зцілювати хворих, відлякувати злих духів.

Номер слайду 4

Постійний магніт. Тіла, які тривалий час зберігають магнітні властивості, називають постійними магнітами.

Номер слайду 5

Властивості постійних магнітів

Номер слайду 6

Дослід Ерстеда15 лютого 1820 р. данський фізик Ганс Крістіан Ерстед (1777–1851) демонстрував студентам дослід із нагріванням провідника електричним струмом. У ході досліду вчений помітив, що під час проходження струму магнітна стрілка, розташована поблизу провідника, відхиляється від напрямку «північ — південь» і встановлюється перпендикулярно до провідника. Як тільки струм припинявся, стрілка поверталася в початкове положення. Так було з’ясовано, що електричний струм чинить певну магнітну дію.

Номер слайду 7

Дослід Ампера. Французький математик і фізик Андре Марі Ампер (1775–1836) продемонстрував взаємодію двох паралельно розташованих провідників зі струмом. Аналізуючи результати дослідів, учений дійшов висновку: оскільки провідники є електрично нейтральними (вони незаряджені), їхнє притягання або відштовхування не може пояснюватися дією електричних сил, — «поведінка» провідників є наслідком дії магнітних сил.

Номер слайду 8

Дослід Ампера. Ампер також показав, що котушки, в яких проходить електричний струм, поводяться як постійні магніти

Номер слайду 9

Магнітне поле. Магнітне поле — це форма матерії, яка існує навколо намагнічених тіл, провідників зі струмом, рухомих заряджених тіл і частинок та діє на інші намагнічені тіла, провідники зі струмом, рухомі заряджені тіла й частинки, розташовані в цьому полі.

Номер слайду 10

Дайте відповіді на запитання. Назвіть основні властивості постійних магнітів. Опишіть дослід Г. Ерстеда. У чому суть його відкриття? Опишіть досліди А. Ампера. Що вони доводять? Біля яких об’єктів існує магнітне поле? На які об’єкти воно діє?Дайте означення магнітного поля.

Номер слайду 11

Експериментальне завдання. Візьміть кілька голок із нитками. Складіть нитки в один пучок і повільно піднесіть знизу до голок постійний магніт. Поясніть спостережуване явище

Номер слайду 12

Розв’язування задач (усно)Магнітну стрілку розташували біля штабового магніту. Який полюс магніту є південним, а який — північним?

Номер слайду 13

Розв’язування задач (усно)Чому звужується струмінь розплавленого металу, коли через нього пропускають струм?**підказка: пригадайте дослід Ампера

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити: § 1 Впр. 1 (2, 3) – усно

pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
4492
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку