Пояснення до презентації З досвіду роботи викладача спецтехнології «Використання елементів інноваційних технологій на уроках спецдисциплін»

Про матеріал
Матеріал підготовлений для презентації на педагогічних читаннях в рамках обміну досвідом. Дана робота розкриває тему «Тестові технології», знайомить слухачів з видами тестів, принципами їх побудови та з історичними фактами виникнення тестів
Перегляд файлу

З досвіду роботи викладача спецтехнології  «Використання елементів інноваційних технологій на уроках спецдисциплін» Тестові технології

Зі зміною змісту освіти, використанням багаторівневих програм, введенням в навчальний план додаткових дисциплін істотно змінюється розподіл часу на вивчення того чи іншого предмета.

Оцінити діяльність учня, використовуючи класичну систему оцінки знань, умінь і навичок стає все важче і важче.

У подібних випадках викладачі  намагаються застосувати більш гнучку систему оцінювання, використовуючи різні способи оцінки навчальних показників учнів.

Це може бути програмований контроль, фронтальний опитування, колективне рішення якісних задач, самостійна робота, технічний диктант, написання конспекту, виконання домашнього завдання, взаємоконтроль, самоконтроль, контрольна робота, залік по темі і т.д.

Однією з сучасних технологій оцінювання навчальних досягнень учнів є форма контролю у вигляді тестових завдань - тестова технологія.

Слайд 2. Історія виникнення і використання тесту як діагностичного методу, а точніше сказати, її передісторія сягає в глибину століть. Є відомості, що вже з I тисячоліття до н.е. в країнах Стародавнього Сходу (Єгипет, Вавилон, Індія, Китай) використовувалися системи конкурсних випробувань інтелектуального характеру, призначені для відбору персоналу на урядові посади.

Слайд 3. Родоначальником сучасного тестування вважають відомого англійського вченого Френсиса Гальтона, який розробив «тест на измерение человеческих способностей», а відлік освітнього тестування здійснюють від праць Альфреда Біне й Теодора Симона, які на замовлення Міністерства освіти Франції розробили тести для відбору учнів із затримками розвитку до спеціалізованих шкіл.

Технологія тестового контролю знань виникла в результаті пошуку об'єктивних методів контролю і більш диференційованої оціночної шкали.

Слайд 4. Слово «Тест» походить від англійського слова «test» - проба, випробування, досвід.

В педагогіці під тестом розуміють - стандартизовані завдання, за результатами виконання яких судять про знання, уміння і навички учнів.

Тести — це інструмент для перевірку рівня засвоєння матеріалу, представляють - завдання, що складається з ряду питань та декілька варіантів відповідей на них для вибора в кожному випадку одного дійсного.

Слайд 5. Використання тестів:

По-перше, забезпечує об'єктивність контролю, виключає суб'єктивний фактор (за одну і ту ж роботу учні отримують різні оцінки).

По-друге - легко обробляються результати (перевіряти набагато легше, ніж контрольні роботи), економиться час вчителя.

По-третє - розвивається логічне мислення учнів, уважність.

Слайд 6. Тестування у педагогіці виконує три основні взаємопов'язані функції:

Діагностична функція полягає у виявленні рівня знань, умінь, навичок учня. Це основна, і найочевидніша функція тестування. За об'єктивності, широті і швидкості діагностування, тестування перевершує всі інші форми педагогічного контролю. 

Навчальна функція тестування полягає в мотивуванні учня до активізації роботи по засвоєнню навчального матеріалу. 

Координуюча функція тестування дозволяє за результатами вносити поточні корективи у навчальний процес і з’ясувати посильність матеріалу, що вивчається

Слайд 7. Структура тесту залежить від мети тестової перевірки знань. 

Тест охоплює набір  базових тестових завдань, що відповідає системі головних навчальних елементів окремої дисципліни.

Вибір тестових завдань для поточного чи підсумкового контролю повинен здійснюватися за логікою навчального процесу, бути збалансованим та узгодженим зі змістом навчальної дисципліни.

Правильно розроблені тестові завдання перевіряють всю пізнавальну сферу, яка містить (відповідно до складності):

Існує багато типів тестових завдань. Класифікація має різні ознаки, з яких можна обрати такі критерії  розподіл:

Слайд 8.

1.Завдання відкритої форми:

-         Завдання з вибором однієї правильної відповіді

Кожне завдання цієї форми складається із запитання та чотирьох варіантів відповідей, з яких тільки одна – правильна.

-         Завдання на встановлення відповідності (логічні пари)

Виконання завдань цієї форми полягає у встановленні відповідності між технічними назвами, умовами, твердженнями, висновками тощо, логічно пов’язаними між собою, але розташованими за умовою завдання у різних групах довільним чином.

-         Завдання з пропусками.

Це модифікація завдання з вибором однієї правильної відповіді, у якому на місці ключового слова або словосполучення в основі завдання стоїть пропуск, позначений рискою [__) або крапками (…).

2.Завдання закритої форми:

-                Завдання з альтернативним вибором,  

Такі завдання, коли учень повинен відповісти «так» чи «ні».

-                Завдання на встановлення відповідності.

Тип завдань, коли учню пропонується встановити відповідність елементів двох списків.

-                На встановлення послідовності.

Завдання даного типу пропонують учню розташувати елементи списку в певній послідовності.

Слайд 9. 

3. За орієнтацією на певний етап контролю:  тести попереднього контролю – вхідний тест, тести поточного

контролю, тести підсумкового контролю. 

Вхідне тестування проводиться на початку навчання або наступного його етапу, для того щоб визначити ступінь володіння необхідними (базовими) знаннями та вміннями для вивчення пропонованої дисципліни, тобто вхідне тестування дає змогу виявити готовність до засвоєння нових знань. За допомогою вхідного тестування також визначають ступінь володіння новим матеріалом до початку його вивчення.

Поточний контроль за формуванням нових знань і умінь в процесі навчання можна проводити, використовуючи формуюче та діагностичне тестування.

Формуючий тест використовується для визначення якості засвоєння матеріалу за окремим розділом або темою.

Діагностичний тест, який використовується в поточному контролі, спрямований на виявлення причин допущених помилок, на з’ясування, чому виникли ті чи інші прогалини в знаннях учнів, систематичні помилки.

Підсумкове тестування проводиться після закінчення навчання і служить для оцінки результатів навчання, тобто визначає його ефективність: наскільки реальні результати збігаються з очікуваними, запланованими, наскільки вони відповідають стандарту.

4.       За методикою виконання тестів:

Усні, письмові, комп'ютерні. 

5.       За формою організації тестування масові, індивідуальні, групові.

Слайд 10. Найважливішими показниками якості тестових завдань є:

                 Валідність (адекватність цілям перевірки). При складанні завдання виділяються істотні і несуттєві ознаки елементів знань. Істотні ознаки закладаються в еталонний відповідь. В інші, відповіді закладаються несуттєві ознаки з урахуванням характерних помилок. Якщо учень при роботі з завданням знає і виділяє суттєві ознаки, а не формальні, то завдання відповідає критерію валідності.

 Визначеність. Після прочитання завдання кожен учень розуміє, які дії він повинен виконати, які знання продемонструвати. Якщо учень після прочитання завдання правильно діє і відповідає, завдання вважається певним. Якщо на питання завдання відповідає менше 70% учнів, то його необхідно перевірити на визначеність.

                 Простота. Формулювання завдань та відповіді повинні бути чіткими і короткими. Показником простоти є швидкість виконання завдання.

                 Однозначність. Завдання повинно мати єдину правильну відповідь - еталон.

Слайд 11. Створення ефективного, науково обґрунтованого засобу вимірювання навчальних досягнень (тобто педагогічного тесту), передбачає ряд етапів. 

1.         Визначення мети тестування, відбір змісту для тесту, вибір виду тесту, підходу до його створення. 

2.         Визначення структури тесту. 

3.         Створення завдань у тестовій формі. 

4.Експертний аналіз змісту та форми тестових завдань. Доопрацювання

5.             Статистична обробка результатів тестування. 

6.             Оцінка якості завдань у тестовій формі і тесту в цілому за допомогою статистичних методів. 

7.             Створення тестових завдань. Коригування тесту за результатами попереднього етапу. 

 

Найбільш цікавим, але і більш трудозатратним є підготовка до комп’ютерного тестування. Сьогодні в навчальному процесі широко використовуються дві системи комп’ютерного тестування – MyTestX та

Testing.

Програма MyTest складається з декількох модулів .

MyTestEditor      Редактор тестів Дозволяє створювати і редагувати завдання, які складаються з питання та варіантів відповідей, правильного варіанту і необхідних ілюстрацій. 

MyTestStudent.exe    Модуль тестування в якому учні проходять тестування. Програма проста у використанні і має зручний інтерфейс. Дозволяє ефективно організувати тестування, збереження і відправку результатів вчителю. 

MyTestServer.exe   Журнал (сервер) - модуль програми MyTest, що дозволяє централізовано приймати і обробляти результати тестування, роздавати тести за допомогою комп'ютерної мережі. 

Testing. ….Програма призначена для проведення тестування на локальних комп’ютерах або по мережі. 

 

За даними міністерства освіти  пропонується сім сервісів, що можуть полегшити підготовку і проведення тестування.

 

GOOGLE ФОРМИ

Google Форми - частина офісного інструментарію Google Drive. Мабуть, це один з найшвидших і простих способів створити своє опитування або тест: пишемо завдання, вибираємо тип відповіді (вибір з кількох варіантів, написання власного) - готово! Одержаний тест можна відправити студентам електронною поштою або вбудувати на свій сайт за допомогою спеціального коду. Для прискорення роботи рекомендуємо додати плагін Flubaroo - він автоматично перевіряє відповіді учнів і ставить оцінки відповідно до заданих критеріїв. Форми абсолютно безкоштовні - для використання ресурсу потрібно лише мати акаунт Google.

QUIZLET

За допомогою Quizlet можна створювати тести, в яких учні будуть вибирати вірні відповіді із запропонованих, зіставляти зображення та інформацію або вписувати власні варіанти. Користуватися дуже легко - в інтерфейсі можна розібратися буквально за пару хвилин, до того ж, Quizlet підтримує російську мову і працює на Android і iOS. Quizlet безкоштовний, але буває і підписка Plus за $10 - вона дозволить завантажувати власні картинки і створювати необмежену кількість навчальних груп.

PROPROFS

Proprofs готує тести на будь-який смак - можна запропонувати на вибір

один або кілька варіантів, попросити заповнити пропущене слово або написати розгорнуту відповідь. Сервіс дозволяє вставляти в завдання текстові документи та презентації, файли PDF, а також зображення, аудіо- та відеофайли. Завершивши роботу над тестом, можна залишити його в загальному доступі на сайті Proprofs або вбудувати на свою сторінку.

 

Хоча сервіс безкоштовний, можливості Proprofs розширюються в платних тарифах. Викладачам варто звернути увагу на тарифи Basic і

Professional. 

KAHOOT!

Kahoot! дозволяє подавати у форматі опитувань і тестів мало не весь навчальний матеріал. Щоб налагодити зворотній зв'язок з учнями, можна обіграти нові теми у формі простих запитань і відповідей, а закріпити знання за допомогою більш докладного тестування. Kahoot! розрахований на застосування у класі - викладач показує матеріал на головному екрані, а в цей час школярі відповідають на питання і обговорюють інформацію, використовуючи спеціальний клієнт для комп'ютерів або браузер на смартфонах (Android, iOS, Windows Phone). Для того щоб увійти у віртуальну класну кімнату, учні повинні ввести спеціальний код, який надішле викладач. Сервіс дозволяє дізнатися, як відповідав на запитання кожен студент, або будувати діаграми успішності всього класу. Самі ж учні можуть стежити за своїми результатами в спеціальних таблицях. Kahoot! безкоштовний і повністю доступний після реєстрації.

CLASSMARKER

У ClassMarker можна робити опитування з різними форматами відповідей - крім звичних варіантів, є навіть есе. Для початку роботи викладачеві потрібно створити віртуальний клас і розіслати запрошувальні коди учням. ClassMarker зберігає результати всіх проведених тестів, ведучи статистику успішності. Якщо у викладача є власна веб-сторінка, він може вбудовувати тестові завдання на неї.

У безкоштовному варіанті ClassMarker дозволяє створити не більше 100 тестів. 400 тестів на місяць обійдуться у $16.50, а 1000 тестів - вже $33. 

PLICKERS

Мобільний додаток для викладачів, що допомагає влаштовувати опитування прямо у класі. Студентам видаються спеціальні бланки з варіантами відповідей (A, B, C і D) - почувши питання, вони піднімають потрібні картки, які вчитель сканує камерою смартфону. Plickers дозволяє аналізувати результати окремого студента або вивчати статистику усього класу. Додаток працює на Android і iOS, а завантажується безкоштовно.

EASY TEST MAKER

Найцікавіше в Easy Test Maker - можливість створювати завдання, в яких потрібно вибирати вірні і помилкові твердження. Тексти можна відформатувати для зручності читання на планшеті або завантажити у форматах .pdf або .doc, щоб провести тестування у більш традиційному форматі. Сервіс вміє перемішувати питання і варіанти відповідей, щоб учням було складніше списувати

Тестування є значним кроком на шляху розвитку методики контролю за засвоєнням учнями навчального матеріалу. Введення тестування дозволяє здійснити плавний перехід від суб'єктивних і багато в чому інтуїтивних оцінок до об'єктивних обгрунтованих методів оцінки результатів навчання. Однак, як і будь-яке інше педагогічне нововведення, цей крок повинен здійснюватися на строго науковій базі, спираючись на результати педагогічних експериментів і наукових досліджень. Тестування не повинно замінити традиційні методи педагогічного контролю, а має лише в деякій мірі доповнити їх. Це дозволить здійснити підготовку учнів до ЗНО.

 

 

 

 

Бальна система оцінювання має багату історію

Наприкінці XIX – на початку XX ст. у дипломах та атестатах оцінки позначалися словами «відмінно», «вельми добре», «добре», «досить добре», «посередньо», «слабо». Поширювалась також п’ятибальна, семибальна шкала оцінок. Наприклад, семибальна: 7 – «відмінно», 6 – «вельми добре», 5 – «дуже добре», 4 – «добре», 3 – «досить добре», 2 – «посередньо», 1 – «слабо». 

У радянській школі продовжувалися пошуки критеріїв і форм оцінювання знань, умінь та навичок учнів. У 1918 р. постановою Наркому освіти була відмінена бальна система для оцінювання знань учнів. Відповіді оцінювалися словами  «задовільно» і «незадовільно». Переведення учнів з класу в клас відбувалося на основі успіхів учнів та відгуків педагогічної ради. 

У 1935 р. повернулися до п’ятибальної словесної оцінки знань учнів:

«відмінно», «добре», «посередньо», «погано», «дуже погано». 

На початку 1944-1945 навчального року словесна система була замінена цифровою («5», «4», «3», «2», «1»). У 1993 р. діапазон оцінювання успішності звузили до чотирибального («5», «4», «3», «2»)

З вересня 2000 р. в школах України запроваджено 12-бальну шкалу оцінювання навчальних досягнень учнів.

 

pdf
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
11 січня 2020
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку