Позакласна робота з англійської мови як шлях до удосконалення комунікативних навичок у початковій школі

Про матеріал
На сучасному етапі розвитку суспільства оволодіння англійською мовою є необхідним елементом кожної культурної й освіченої людини. Тому, завданням Нової Української Школи - навчити і виховати таку особистість, яка б була, насамперед, гармонійно розвинута, а також адаптована до сучасних реалій життя і конкурентоспроможна на ринку праці. Невід'ємною ланкою роботи вчителя – предметника, викладача іноземної мови, є позакласна діяльність, яка є одним з елементів в удосконаленні комунікативних навичок учнів. Позакласна робота з англійської мови ,у комплексі з повноцінними уроками , створює умови для повного здійснення навчальних, розвивальних та виховних цілей. Проведення позакласних заходів, до того ж, вирішує два головних завдання : • розвиток інтересів, поглиблення знань, удосконалення навичок і вмінь з предмету; • організація позашкільного життя з ціллю підвищення загального розвитку особистості, естетичного і морального виховання. За звичай вчителі приділяють більше уваги навчальному процесу, забуваючи про той факт , що саме позакласна діяльність не лише поглиблює навички оволодіння мовою, але й допомагає ще тісніше зблизитися вчителю й учню , краще познайомитися з однокласниками у процесі підготовки до заходу. Цей елемент діяльності вчителя впливає і на подальші гармонійні відносини між вчителем і учнями на уроці, педагогу вдасться набагато ефективніше досягнути цілей під час навчальної діяльності, створити на уроці осередок успіху і комфорту, плануючи такі заходи . До того ж, позакласна робота спонукає не тільки на розвиток і вдосконалення навичок оволодіння іноземною мовою, а й допомагає виявити талановитих і обдарованих дітей, розкрити нові грані учнів, прививати естетичний смак тощо, які потрібні не лише на уроці іноземної мови. Як приклад ефективного застосування позакласного заходу у практиці викладання іноземної мови, зокрема , англійської, пропонуємо сценарій «ABC party», який можна провести в кінці навчального року у 1 класі , як логічний висновок всього того, чому навчилися учні. Цей захід розрахований приблизно на 1 годину і цілком побудований на темах, які зазначаються у програмі Нової Української Школи: “Alphabet”, “Numbers”, “Colours”, “Toys”, “School facilities” тощо. Матеріали , особливо музичний супровід, можна використовувати на уроках англійської мови і в подальшому як ефективний засіб повторення вокабуляру та спосіб зробити урок динамічним і насиченим.
Перегляд файлу

     На сучасному етапі розвитку суспільства  оволодіння англійською  мовою є необхідним елементом кожної культурної й освіченої людини. Тому, завданням Нової Української Школи - навчити і виховати таку особистість, яка б була, насамперед,  гармонійно розвинута, а також адаптована до сучасних реалій життя і конкурентоспроможна на ринку праці.

  Невід'ємною ланкою роботи вчителя – предметника, викладача іноземної мови, є позакласна діяльність, яка є одним з елементів в удосконаленні комунікативних навичок учнів.

  Позакласна робота з англійської мови ,у комплексі з повноцінними уроками , створює умови для повного здійснення навчальних, розвивальних та виховних цілей. Проведення позакласних заходів, до того ж, вирішує два головних завдання :

  • розвиток інтересів, поглиблення знань, удосконалення навичок і вмінь з предмету;
  • організація позашкільного життя з ціллю підвищення загального розвитку особистості, естетичного і морального виховання.

За звичай вчителі приділяють більше уваги навчальному процесу, забуваючи про той факт , що саме позакласна діяльність не лише поглиблює навички оволодіння мовою, але й допомагає  ще тісніше зблизитися вчителю й учню , краще познайомитися з однокласниками у процесі підготовки до заходу. Цей елемент діяльності вчителя впливає і на подальші гармонійні відносини між вчителем і учнями на уроці, педагогу  вдасться набагато ефективніше досягнути цілей під час навчальної діяльності, створити  на уроці  осередок  успіху і комфорту, плануючи такі заходи .

До того ж, позакласна робота спонукає не тільки на розвиток  і вдосконалення навичок  оволодіння  іноземною мовою, а й допомагає виявити  талановитих і обдарованих дітей, розкрити нові грані  учнів, прививати естетичний смак тощо, які потрібні не лише на уроці іноземної мови.

Як приклад ефективного застосування позакласного заходу у практиці викладання іноземної мови, зокрема , англійської, пропонуємо  сценарій «ABC party», який можна провести в кінці навчального року у 1 класі , як логічний висновок  всього того, чому навчилися учні.

Цей захід розрахований приблизно на 1 годину і   цілком побудований на темах, які зазначаються у програмі Нової Української Школи: Alphabet”, “Numbers”, “Colours”, “Toys”, “School facilitiesтощо.

 Матеріали , особливо музичний супровід, можна використовувати на уроках англійської мови і в подальшому як ефективний засіб повторення вокабуляру та спосіб зробити  урок динамічним і насиченим.

            

 

 

Тип уроку  :  Позакласний захід. Узагальнення і систематизації знань.

 

Клас : 1 клас.

 

Вік дітей : 6-7 років.

 

Вчитель : Єрміліна Євгенія Володимирівна

 

Посада : вчитель англійської мови

 

Місце роботи : Бучанська спеціалізована загальноосвітня школа I- III ст. № 5

 

Тема :   Сценарій свята англійської абетки  в 1 класі : « The  ABC-  party».

 

Мета: створити умови для активного розвитку кожної особистості, виявити талановитих і обдарованих учнів, стимулювати інтерес до вивчення і подальшого вдосконалення мовленнєвої  компетенції.

 

Завдання :

 

Освітні :

  • узагальнення та систематизація знань учнів з тем : «Алфавіт», «Кольори», «Сімя», «Іграшки» тощо.
  • збільшення пасивного словникового запасу;
  • активізація знань, умінь і навичок.

 

Виховні :

  • мотивувати учнів у застосуванні отриманих знань на практиці;
  • формування в учнів уміння і бажання взаємодіяти в колективі;
  • виховувати в учнів відповідальність за доручену справу, самостійність.
  • виховувати гарний смак і почуття прекрасного.

 

Розвиваючі :

  •     розвиток уваги, пам’яті,мислення.

 

Обладнання: літери англійського алфавіт, мультимедійна дошка, іграшки, кульки, роздатковий матеріал для конкурсів та ігор, декорація для вистави, музичний супровід, презентація до свята, грамоти учням.

 (Звучить музика «Смарагдове  місто»)

На сцену виходить Буратіно і  Мальвіна

Буратіно : Куди  ти мене привела!

Мальвіна : У школу

Буратіно : Яку школу ? Ти мене вже замучила  отими своїми буквами, цифрами….

Мальвіна : Дурненький! Я ж хочу тобі як найкраще ! Щоб ти був освічений!

Буратіно : Мені так  батько весь час говорить (перекривлює ) Треба учитися….треба учитися. (піднімає з підлоги книжку)……Що це за   таки букви дивні …..(крутить книжку, чухає потилицю, здивовано)…..Нічого не розумію.

Мальвіна : ….Ти ж мене не дослухав , неосвічене хлопчисько!(з пересердям каже Мальвіна) Я тебе привела до Бучанської загальноосвітньої спеціалізованої школи 5 «Logos»!....Щоб тебе навчили іноземним мовам…..

Буратіно : Що? О Боже ? (хапається за голову) Бідна моя голова…..

(Мальвіна здивовано пожимає плечима) : Чого це раптом?

Буратіно : Вона ж лусне……від знань

Мальвіна : Та не переживай ….Не хвилюйся ти так…..Все буде добре!

(чується вітер , вибігають дівчатка-краплинки, танцюють , крутять Буратіно, Мальвіна достає парасольку, начебто ховається від вітру і дощу . Музика з дитячої пісеньки «Краплинки»)

Буратіно : Що це було?

Мальвіна :Це  був сильний вітер і дощ , але все, нібито минулося.

Буратіно : А це ще хто? (показує на короля)

Виходить король у мантії , гордовито проходиться по сцені.

Мальвіна (здивовано пожимає плечима)

Вчитель 1 :   Десь далеко за морями,
                     за високими горами,
                          може далі, ніж Тибет
                        Жив заморський Елфебет.
Вчитель 2 :      Та його ми теж вже знаєм,
                         букви здалеку впізнаєм,
                         бо учили малюки
                          і англійську залюбки.
 

Елфебет:     Я-  король Елфебет! А ви хто, шановні друзі?

Мальвіна :  Я –Мальвіна з казки « Золотий ключик або пригоди …..» (повертається до Буратіно , а той  вже пішов у залу , чіпляється до діток, ходить роздивляється….)  он того….неосвіченого хлопчиська Буратіно»

Елфебет:     Ну?! І що вам  треба у моєму королівстві?

Мальвіна :  Ну розумієте? Я хочу  з цього неосвіченого, вередливого, часом, не дуже вихованого хлопчиська зробити Людину…Він розумний….Але таке ледащо….(хапається за голову і киває головою) А як зараз без англійської ?! …Нікуди. …. Це занадто важке завдання для мене. Я його поки українській абетці навчила (сумно говорить ) ….Одним словом допоможіть будь ласка….

Елфебет:      Гаразд! З задоволенням! Стукає в ладоні…. Вибігають букви ….

Вчитель  1  :   English - абетка всесвітньо відома
                         і багатьом вона добре знайома.
                          Має літер 26 -
                         про кожну радо розповість

Вчитель 2   :       А - красуня оця,
                           Перша до нас на свято прийшла!

Буква А  :                У садочку я стояла,
                          Apple зірвати всіх прохала:

Arms угору піднімайте,
                           Тільки гілки не ламайте

Вчитель 1 :         Якщо букву В запам'ятаєш,
                             То з м'ячиком ти  в ball пограєш.

Буква B :              Я на  на bike  сьогодні  сіла,
                               наче вітер полетіла -
                                 Щойно bear подзвонив,
                                 Мед поїсти запросив!


Вчитель 2:               Бач, як хвостик на коті,
                                  виглядає буква С.

Буква С  :                 Crow по вулиці ходила,
                                   І мене  там перестріла:

Каже мені чемно теж :
                                 - Схожа ти на місяць, все ж !

Вчитель 1:                  У   слові dog є буква,Dd
                                    Знають це англійці всі.

   Буква  D   :                     Одного разу я  пірната стала -
                                          Швидко-швидко дна дістала.
                                           Каже, мені  поважна duck :
                                            - Diving - це не просто так!

Вчитель 2:                    He та she в нашій сім'ї
                                       не обійдуться без Е.

Буква  Е   :                   Мене  відвідав здоровань -
                                     Дужий elephant-вухань.
                                      Для цього  easel він зібрав
                                      Та edelweiss намалював.

Вчитель 1:                    Буква F як frog стрибає,
                                       Ще й і flowers полюбляє!

Буква  F    :                   Frog гостинно букв приймала,
                                        Пирогами пригощала.
                                        Fly до них у шибку билась:
                                        - В - в - вибачайте, я – з -запізнилась!

Вчитель 2:                     Попрощатись допоможе буква G.
                                       Йдеш додому - їй goodbye скажи.

 

Буква  G   :                  Я дзижчати добре вмію,

                                      Але бджіл не розумію.

Вчитель 1:                  Буква H на стільчик схожа

                                     Шкода, всидіти не можна.

Буква  H :                     Helicopter мій літає,
                                       Міцно H штурвал тримає:
                                       - Ко-ко-ко! Hen гомонить, -
                                       Надто високо летить!

Вчитель 1:                  Про себе допоможе сказати буква I ,
                                    і як її писати - дивись, не забувай!

Буква  I   :                   З шафи iron я дістала -
                                     Прасувати речі стала:
                                     Брюки, светр, а за ним……
                                     Несподівано ... ice cream!

Вчитель 2:                  Скачуть вище всіх дітей
                                     наша Jane  і буква J.

Буква  J   :                   В інтернеті - я це знаю -
                                     Чого тільки не буває:
                                  Як із вишень jam зробити;
                                     Jacket де і з чим носити.

Вчитель 1:               Буква К нам може знадобитись,
                                 якщо в  kettle ми захочем молока налити

Буква  К   :               Міцно нитку я тримаю,
                                   Kite у небо запускаю.
                                  Kid стрибало по траві:
                                  - Дай погратись і мені!


Вчитель 2:               Допоможіть усім to spell
                                  нашу чудову букву L.

Буква  L   :           Ввечері  я lamp вмикала,
                              Дітлахам журнал читала.
                               Ladybird тут прилетіло
                                І читати поруч сіло.

Вчитель 1:             Вчились ми писати,
                             ще й англійською рахувати!
         (діти з вчителями співають пісеньку «Counting song»)

Вчитель 2:            Ми продовжим наш бенкет,  
                              Буква М виходить на паркет.

Буква  M   :          Milk нам mummy налила,
                               На сніданок  позвала:
                             - Ти сідай за стіл мерщій,
                               Молочко смачненьке пий!

Вчитель 1:            Буква N нам всім відома,
                             Night - нас огорнула втома

Буква  N   :          Я  чудово вишиваю -
                               Мене  праця не лякає:
                               Needle з ниткою дістану -
                               Вся у квітах napkin стане.


Вчитель 2:            Після N йде буква О,
                               яка заперечує нам знов.

Буква  О   :          На концерті Я  була -
                              В перший ряд квиток взяла.
                               Orchestra на сцені грав -
                              Ostrich крилами махав.


Вчитель 1:            Pen і pencil на столі помістила буква Р.

Буква  Р   :           Panda так старається -
                              Та puzzle той не  складається!
                           Я допомагати стала,
                          Ту картинку миттю склала.

Вчитель 2:         До вподоби королю
                            королева буква Q .

Буква  Q   :         На бенкеті з  queen  я танцювала
                            Так,що всі  аплодували!
                            Поруч squirrel  там стрибала,
                              Такт ритмічно відбивала.

Вчитель 1:          У словах сховалась буква  R ,
                             хованки - цікава гра.
 

Буква  R   :          Навесні  про radish дбала,
                             Розрихляла , поливала.
                             Robot мені  допомагав -
                             Весь бур'ян повиривав.

Вчитель 2:          Найпрекрасніша з принцес,
                             перед вами буква S!

Буква  S   :          Я казала якось: -Seal ,
                           Немає більше моїх сил!
                           Досить цілий день лежати -
                            Час у school вже вирушати!

Вчитель 1:          This та that без букви T
                            будуть зовсім вже не ті.

Буква  T   :          Teddy-bear поспішав,
                             В taxi  голосно мені кричав:

                             Час  рушати, треба  діток годувати!

Вчитель 2:          It's for you! - сказала буква U ,
                            щоб привернути увагу твою.

Буква  U   :           Uncle  під дощем крокував,
                            Над головою umbrella тримав.
                             Раптом почув, як  я крикнула  : Гей!
                             - Стій! Поділись парасолькою своєю !

Вчитель 1:          V завжди перемагає,
                           Тим щастить, хто гарно грає.

Буква  V   :           Влучно вдарю,

                               Буде гол,
                               Гра прекрасна  volleyball

Вчитель 2:       Буква(«дабл ю») W складна, 
                         Зна про це й вона сама.

Буква   W  :       Watermelon – кавун смачний

Серпневим літом він такий.

Вчитель 1:       Буква X звичайно клас,

                           Є загадкою для нас.

Буква   X  :       Заворожу вас я, як сон,

                          Коли до рук моїх потрапить xylophone.

Вчитель 2:       Літера ця скаже YES,
                         Якщо після неї стануть букви  E  та S.

Буква   Y  :          Літнім днем  на лаву сіла,
                            З апетитом youghurt з’їла.
                             По двору Тарас ходив
                             І в руці yo-yo крутив.

Вчитель 1:              Ще раз глянемо на всіх!
                                 Ой, кого ж  бракує?
                                 Букви вряд стаять усі

                                  Ось і  Z крокує.

Буква   Z  :               Говорила zebra всім:
                               - Zoo- найкращий в світі дім!
                                   Я  погодилась: - Отож!
                                   Тут жила б і я також!

Елфебет:  Дякую, любі букви. Ви просто молодці. Ну як вам, шановні мої  гості  ?
                   Запам’ятали всі букви?

Мальвіна :   Так, вони такі милі. Кожна  з них вкрай важлива в вашому королівстві.
                      А ти, Буратіно, запам’ятав ?

Буратіно:    Та як їх можна всі запамятать. Он їх  скільки?! Це і голова репне….від …
                    знань.

Вчитель 1:     Тоді підспівуй  з нашими букву  пісеньку і зразу вивчиш.

( всі співають пісеньку разом з залом , діти на кожну літеру показують малюнки з предметами, малюнки на паличках , «ABC song»)

 


Буратіно:  Super!!! It’s so fun! I know the ABC …..   Що це зі мною?! Я що, на англійській заговорив….(здивовано)

Мальвіна :  Я тобі говорила …будуть з тебе люди…. Дякую вам , любий Елфабет, і вам діти .

Елфебет:  Вчити англійську обов’язково потрібно  і можна зробити це весело і цікаво. Ми вам зараз вам доведемо.

Вчитель 1: Зараз шановний зал  ми будемо задавати вам загадки , а ваше завдання –відповідати   на англійській.  Буки, якщо ви знаєте, допомагайте діткам

(за кожну правильну відповідь діти витягують з мішечка цукерочку)

ЗНАЄМО НАСАМПЕРЕД
                            КОЛІР МАКУ БУДЕ  RED.

КОЛІР КВІТКИ, ЩО ЛЮБЛЮ
                           ПО-АНГЛІЙСЬКІ БУДЕ BLUE

А ЗЕЛЕНИЙ МАНДАРИН
                           ПО -АНГЛІЙСЬКІ БУДЕ  GREEN

ЧОРНИЙ-ЧОРНИЙ КІТ НАШ ДЖЕК
                            ПО -АНГЛІЙСЬКІ ЧОРНИЙ- BLACK

БІЛИЙ-БІЛИЙ КІТ НАШ КАЙТ
                         ПО - АНГЛІЙСЬКІ БІЛИЙ - WHITE

СУКНЯ Є У МІССІС ФРАУ
                           А КОРИЧНЕВИЙ ЦЕ BROWN

Вчитель 2:   А зараз час зробимо  фізкульт хвилинку!

Виходять діти і разом з залом співають і роблять рухи. (руханка)

(співають пісеньку «Baby shark»)

Вчитель 1: Сідайте на свої місця .

Елфебет:  А тепер прийшов час перевірити,  хто самий кмітливий.

(плескає в ладоні. Виносять великий мішок з різними предметами в середині)

Вчитель 1: Що це? Шановний Елфебет.

Елфебет:  Зараз ми перевірим, які ви кмітливі. Це Magic Bag. Я витягую з нього предмет, а ваше завдання- сказати на англійській мові.

Гра 1  «Magic Bag.»

(витягує фрукти, м’які іграшки, шкільні предмети-20 предметів За кожну правильну відповідь дитина отримує  цукерку)

Мальвіна :   You are so smart ! Well done! Ну а тепер рухлива гра .

Вчитель 1: Зараз буде гра . Ми вас поділимо на команду Мальвіни – до неї ідуть 5 дівчаток і команду хлопців . Вони йдуть, безумовно, до Буратіно.

2. Гра «Веселі рукавички»

Розвісити рукавички з літерами на прищепках на вірьовці

 

3.Гра « Pudding jumping activities»

Дітей  ділять на команди . В кожній команді по 10 чоловік. Кожний учасник отримує хмарку з літерою. Дитина  називає літеру , кладе на підлогу. Ступає на неї. Так треба по містку дістатися острова, забрати приз і повернутися до команди. Чия команда перша, той і переможе.

 

Елфебет:  Ой, щось ми забарилися. З вами звісно добре, в Алфабетії багато справ.

By-by, my dear friends!

Мальвіна :  Goodbye your Majesty! Час вже і нам йти, правда Буратіно?

Буратіно :  З вами, звісно, весело . Але час повертатися до нашої казки. Ви ще нас запросите до себе, діти.

Вчитель 1:   Звісно, Буратіно. Двері нашої школи відкриті для всіх, хто хоче бути освіченим і вихованим. Правда, дітки?!

Вчитель 2:   Ми співали, танцювали,

І гучні пісні  лунали,

Час прийшов прощатись нам,

Поклонімося гостям!

(звучить фінальна пісня “We more we get together”)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

                      
                        

 

 

 

 

doc
Додано
1 квітня 2019
Переглядів
518
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку