Позакласний захід "Математика проти паління"

Про матеріал
Позакласний захід з математики, який крім логічного мислення і обчислювальних навичок, наголошує на шкоду від паління,тобто має виховну мету
Перегляд файлу

 

 Математичні пазли «Математика проти…»

 

Мета: сприяти підвищенню інтересу учнів до математики; вихованню  негативного відношення до паління; розширенню їхнього кругозору, формувати вміння використовувати знання в нових нестандартних ситуаціях та розвивати звичку до здорового та творчого способу життя, на конкретних прикладах доказати пагубний вплив на організм людини нікотину; розвивати логічне мислення, спостережливість, кмітливість; виховувати культуру математичного мислення, вміння працювати в команді задля досягнення спільної мети.

 

Обладнання: мультимедійне обладнання (ПК, проектор, екран), презентаційий матеріал (комп’ютерна презентація в форматі Microsoft Power Point).

 

Актуальність: на сьогоднішній день паління стало і національним символом, і джерелом заробітку, предметом реклами, темою, або незамінним елементом в кінематографі. В Україні йде відкрита пропаганда паління. Саме тому людям, а особливо підліткам, важко втриматись від такої спокуси. Для одних - це звичка, для других - засіб для зняття стресу, проте для більшості молодих людей - це спосіб "бути таким як усі". Дехто ставиться до паління як до нової сторінки у житті: гарна сигаретна пачка, блискуча запальничка, дим з вух, сльози з очей. Багато хто починає палити просто з цікавості чи за компанію, а потім не знаходить сили кинути це. Бо ж тютюн - це наркотик, і не такий уже слабенький.

 

Хід заходу

 

Учитель. На сьогодні людство в своєму розвитку вже переступило межу третього тисячоліття. Без сумніву, за такий час в суспільстві вирішувалися і вирішуються безліч проблем. Такою, що потребує негайного вирішення, постає сьогодні проблема тютюнопаління, вона стосується кожного з нас, і не лише тих, хто палить.  Нещодавно, ми перегорнули сторінку календаря 16 листопада - Всесвітній день відмови від паління. Він був визначений у 1977 році Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Мета заходів, які проводяться в цей день – залучити до боротьби з палінням усі верстви населення та інформувати суспільство про згубний вплив тютюну на здоров’я.

Відомий німецький філософ А. Шопенгауер писав: «Здоров'я настільки переважає всі блага життя, що воістину здоровий злидар щасливіший за хворого короля».

          І дійсно, якій би цікавій справі ви не присвяли своє життя, власне здоров’я і здоров’я ваших близьких завжди будуть на першому місці. Щоб зберегти здоров’я змолоду, треба формувати у себе принципи здорового способу життя, без шкідливих звичок, без паління…

 Іноді переконати людину кинути шкідливі звички здається неможливим. Сьогодні я не буду читати вам нотації про шкідливість паління, а просто давайте поміркуємо разом  над деякими фактами з точки зору математики.

Англійське прислів'я говорить: «Курці впускають ворога в свої вуста, який викрадає їх мозок». Це дійсно так.

Проблема паління є актуальною в нашій країні для дітей вашого віку. Взагалі, в розвинутих странах світу за останні 30 років курців стало менше. Їхня кількість зменшилася в 2-3 рази, але, нажаль, так  не відбувається в нашій країні. За статистикою кількість курців  на Україні збільшилась в 3 рази. І це не межа. Чому так відбувається? А найголовніше, які наслідки має паління для організму? Про це ми поговоримо в незвичній формі. Спробуємо сьогодні за допомогою «суворої» математики та в формі гри «Математичні пазли» показати і собі, і іншим наскільки паління є шкідливим та які наслідки воно має для організму.

 Зараз ви на екрані бачите пазли. Під кожним з них заховано слово, яке є частиною вислову, що належить одній відомій людині, яка мала власну думку та чітку позицію щодо паління. І цей вислів нам необхідно розшифрувати. Отже, задумаємося над питанням «Жити або курити?» І спробуємо знайти відповідь на нього, виконуючи завдання та розв’язуючи різноманітні задачі.

В сьогоднішній грі беруть участь 12 учнів з 8 та 9 класів, які жеребкуванням були розподілені на команди. Перша команда -  No smoking, друга команда - Health. Кожна команда по черзі буде обирати пазл і відкривати запитання. Працювати над завданнями повинні обидві команди. Час на обдумування кожного запитання буде оголошуватися додатково. Та команда , яка правильно першою відповість на запитання, отримає 1 бал. Після правильної відповіді однієї з команд, на екрані буде з’являтися слово з вислову відомої людини. Якщо відповідь обох команд буде неправильною, право відповісти на запитання буде надано глядачам, але в такому випадку частина вислову відкриватися не буде. Глядачі за правильну відповідь будуть отримувати фізматики, які зможуть використати на аукціоні, який традиційно проводиться під час тижня математики. Отже, таким чином, поступово на екрані будуть з’являтися різні частини вислову. Після того як всі слова вислову будуть відкриті, ми спробуємо з вами разом сформулювати цей вислів. В сьогоднішній грі переможе та команда, яка за підсумками гри набере найбільшу кількість балів. А фіксувати відповіді команд та визначати переможця буде журі в складі…

Отже,  першою відкривати пазл буде команда Health…

Презентація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  «Люди не вмирають. Вони вбивають себе самі», — так вважав ще давньогрецький філософ Сенека. Цими словами можна описати,  в цілому, і шкоду паління.

    Учитель

«Шкода від паління очевидна. Від нього тупієш. Воно НЕ сумісне з творчою роботою».

Йо́ганн-Во́льфґанґ фон Ґе́те,

німецький поет, прозаїк,

 драматург, мислитель і

 натураліст

З цими словами важко не погодитися, адже паління впливає не тільки на здоров’я, а й на розумову діяльність людини.

Шановні учасники, ви показали гарні результати, всі були активними та енергійними.. Але гра є гра. Тому для підведення підсумків гри та нагородження переможців, надамо слово журі. (нагородження переможців)

Хоч найбільше балів отримала тільки одна команда, але ви всі переможці, бо отримали в процесі гри знання, а вони безцінні.

 Відповідаючи на запитання і розв’язуючи нескладні математичні завдання , ми побачили, які негативні сторони має паління, який вплив воно має на організм людини і, взагалі, на життя.

Ми дізналися, що:

  • на 6 хвилин скорочує життя кожна цигарка;
  • на 10,8 року зменшується тривалість життя підлітка, що палить;
  • на 25% зменшується гострота зору у підлітків;
  • 13% втрачає у вазі новонароджений у батьків, які палять;
  • 20% вітамінів втрачає підліток, який палить.

І тут я хочу звернутися до кожного з вас особисто! Трапляється так, що твої

друзі пропонують тобі закурити, і буває дуже важко відмовитися від таких пропозицій. Ти не хочеш виглядати «білою вороною», або тобі просто не вистачає сил, щоб вчинити не так, як всі. Чи будеш ти курити чи ні - це твій вибір. Але не забудь, які хвороби в результаті ти можеш отримати і що кинути палити набагато складніше, ніж прийняти розумне рішення.

Задумайся, чи хочеш ти отримати:

  • «Привабливий» зовнішній вигляд: жовті зуби і пальці, сірий відтінок шкіри, ранні зморшки;
  • хронічні хвороби, пов'язані з курінням: рак легенів, хронічний бронхіт, хвороби серця;
  • задишку і серцебиття при фізичних навантаженнях;
  • хочете постійно ховатися від батьків і вчителів;
  • економити на сніданках, відкладаючи гроші на цигарки.

Якщо ж твої пріорітети:

  • зберегти своє здоров'я;
  • відбутися в житті як особистість;
  • виглядати молодо і привабливо;
  • завжди бути в хорошій спортивній формі;
  • народити і виростити здорових дітей;
  • бути самостійною людиною, тож

 не будь рабом шкідливої ​​звички!

Якщо ви палите, не думайте...що вас не торкнуться негативні наслідки від паління!  Ви не виключення і живете, як і всі організми, за законами природи. Кожна цигарка “відкушує” шматок від відміряного вам відрізку життя…

      Задумайтесь, чи варто продовжувати? Краще витрачайте свій час і здоров’я на якусь цікаву справу чи цікаве захоплення. Краще займайтеся математикою!

Дякую за увагу! До побачення!

doc
Додано
7 жовтня 2021
Переглядів
744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку