Позакласний захід ""Ніхто крім нас!"

Про матеріал
Сценарій позакласного заходу "Ніхто крім нас!" містить матеріали присвячені святу - День захисника України.
Перегляд файлу

Тема: «Ніхто крім нас!»

Мета:  вшанувати мужність і  героїзм захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяти  подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві;

розвиток   патріотизму ; сприяти збереженню пам’яті про тяжкі випробування нашого народу.

Обладнання: ноутбук, проектор, блакитно-жовті сердечка для кожного студента

Хід заходу

Ведучий 1: В історії країни є багато знаменних дат. Серед них є дати веселі, є сумні, є і трагічні. Ми знаємо, що нашу країну спіткало не одне лихо, перш ніж вона стала незалежною державою. Щороку ми згадуємо голодомор 1932-1933 років, Другу світову війну, яка залишила глибокі рани на землі України. Втрати, які пережив у воєнні роки український народ, і сьогодні гострим болем відлунюють у серцях наших співвітчизників. Також знаємо про війну в Афганістані, яка тривала 10 років, де за офіційними даними загинуло 2378 українських солдат. Про це ми всі знаємо і пам’ятаємо, згадуємо наших предків, які боролися за свободу України, і вдячні їм за їх любов, відданість, патріотизм.

Це все було. Це наша історія. Але сьогодні твориться історія, учасниками якої є ми самі. І від кожного з нас залежить доля нашої Батьківщини.

Ведучий 2 : З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, Президент України підписав Указ "Про День захисника України" від 14.10.2014 року № 806, встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня.

Відповідно до Указу Президента України "Про відзначення у 2015 році Дня захисника України" від 23.08.2015 року № 497 для піднесення бойового подвигу, самовідданості громадян, які присвятили своє життя служінню Українському народу, посилення суспільної уваги та турботи про захисників рідної землі, збереження та розвитку національних військових традицій це свято відзначатиметься на державному рівні.

День захисника України нероздільно пов’язане із розвитком війська та військових традицій.

Сучасні захисники територіальної цілісності та незалежності України зберігають і примножують таку святу військову традицію, як традиція військового товариства. З огляду на гібридний характер війни на сході нашої держави ми відзначаємо День захисника України у широкому розумінні. Маємо сьогодні говорити про те, що захисниками України є не лише військовослужбовці, а й усі громадяни, які своєю сумлінною професійною і громадською діяльністю забезпечують економічний, гуманітарний, освітній й інформаційний захист держави. Активного розвитку набув волонтерський рух, до якого залучилися чимало українців як у межах нашої країни, так і за кордоном. Нерідко ціною власного життя вони допомагають українській армії, доставляючи до місця призначення технічне оснащення, харчі, теплі речі, амуніцію, ліки. Вражає масштаб їхньої діяльності на допомогу пораненим воїнам АТО, сім’ям учасників АТО, родинам вимушених переселенців з Криму та територій охоплених війною. Ці люди стали мирними воїнами і надійними захисниками Батьківщини, а їхня діяльність – зразком самовідданості та патріотизму.

Ведучий 1: У нас в гостях учасники АТО …….(представляє присутніх), які поділяться інформацією про те, що зараз відбувається в зоні АТО, розкажуть про своїх побратимів. Надаємо їм слово.

 Після виступу - вручення квітів учасникам АТО

 

Ведучий 2: Ми бажаємо нашим захисникам здоровя, сили та витримки. Повертайтеся живими й неушкодженими!

 

Звучить пісня  «Повертайся живим…»

Ведучий 1:  Нагадаємо, що 14 жовтня православні та греко-католики відзначають одне з 12 найбільших церковних свят року - Покрова Пресвятої Богородиці. Цього самого дня, 14 жовтня 1942 року, була офіційно утворена Українська повстанська армія, тому традиційно це також день УПА.

 Виступ студента про історію свята Покрови  .

Ведучий 2:    Захисники нашої Батьківщини продовжують славні козацькі традиції. Ми пропонуємо присутнім вікторину «Козак» (  проводить  викладач  історії )

Ведучий 1:  УПА – армія звитяжців, лицарів, життєвим  девізом яких були два слова: «Бог і Україна». Їх, як героїв поклала на жертовний вогонь багато страждальна Мати Україна, розшматована між державами – окупантами.

          Українську Повстанську Армію часто називають армією без держави. І це дійсно так. Феномен УПА в світовій історії неповторний, адже вона, не маючи власної держави, ніякої зовнішньої допомоги, за винятком внутрішньої, від рідного народу, живучи фактично під землею в криївках, бункерах, схронах, до того ж слабо озброєна, вела 12 років визвольну нерівну криваву боротьбу з двома могутніми загарбниками України  наддержавами – фашистською Німеччиною та червоним більшовизмом.

Виступ студента « Історія УПА: міфи і спростування»

2 студента читають вірш:

Когда рискуешь каждую минуту
Згубити розум и сойти с ума,
Нас називають «банда майданутих»,
«Бендеровцы», «фашисты» и «чума».
Но может быть… Не хочешь ли узнать-ка,
(Уверен: ты не знал, что это так),
Що «вуйко» означає «рідний дядько».
А мамы брат – тебе он разве враг?
Подумай, що заховане у слові!
Тогда добра настанет перевес.
Галичина – земля краси й любові,
А вовсе не «дивизия SS».
Шахтер – герой труда и работяга,
А не «донецьке бидло із совка».
И подвиг есть – і також є звитяга.
Тримай-но руку! – Вот моя рука!
Им нас не разделить, не розлучити,
Бо ми – брати, мы – братья навсегда,
Нам рядом жить – нам поруч вічно жити! 
Я знаю – час настане, и тогда
В краю родном, у рідному у краю,
Перетнемо ту прокляту межу. 
Героям слава! – не перекладаю.
Героям – слава. Не перевожу.

Звучить пісня «Ніхто крім нас»

Ведучий 2:  Сьогодні перед нами стоїть завдання вивчення та об’єктивного висвітлення діяльності українського визвольного руху та сприяння процесу національного примирення. Занадто далеко зайшла конфронтація у нашому суспільстві, особливо серед політичної еліти.
Національне примирення потрібне для наших дітей та онуків, заради миру і стабільності.

Ведучий 1:  24 роки  Незалежності Україна, на щастя, не знала війни. Наш народ пишався тим, що у складні 90 – ті Україні вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер. Ще недавно  ми з вами не знали дуже багатьох слів пов’язаних з війною, тепер же мирне небо  опалене полум’ям війни. Ще недавно ми не особливо звертали увагу на слова «слава Україні – Героям слава», а тепер вони набули нового реального непідробного святого змісту.

Наразі всім зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – це наші хлопці, чоловіки, це мужні воїни, що зі зброєю в руках захищають східний кордон України, це лікарі, які виривають поранених в АТО з лап смерті, ставлять їх на ноги, це волонтери, на плечах яких тримається забезпечення нашої армії продуктами, обмундируванням, медикаментами та багато чим іншим, вкрай необхідним у щоденній ратній роботі солдата.

Але і у важкі хвилини людина не може без гумору.

Ведучий 2: До вашої уваги  сценка «Виправа в армію » у виконанні студентів

Ведучий 1: Українська земля… Земля, щедро полита кров’ю її мешканців та ворогів, земля, на якій протягом віків точилися трагічні й, водночас, героїчні події. Намагаючись підняти один за одним пласти нашої з вами історії, бачимо споконвічне прагнення українства до волі, незалежності та благоденства рідної землі, неньки України. І завжди український народ оберігали від повного знищення, від хижих зазіхань ворогів, від лиха та, здавалася б, безнадії, вищі сили. Ті сили, які надихали на нелегку боротьбу лицарів степу – козаків, українську інтелігенцію, поетів, письменників і художників, діячів Української революції та борців за волю – Українську Повстанську Армію, дисидентів середини двадцятого століття та власне, творців української незалежної держави. Щира віра нашого народу в Божу допомогу, сповнені сліз молитви до Божої Матері – покровительки всього воїнства українського були почуті десь там, в небесній канцелярії. Почуті і втілені в життя. І наш з вами святий обов’язок – неухильно дотримуватися заповідей предків, берегти здобуте у важкій боротьбі і стати справжніми патріотами молодої держави – України.

 

Звучить  пісня «Білі лебеді»

 

Ведучий 2: Війна  в Україні виявила справжніх героїв, здатних пожертвувати власним життям заради інших .

На знак пошани про тих, хто загинув в АТО, пропонуємо  хвилину мовчання.

Студент:

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,
Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.
Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-
Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.
Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки...
Є в місцях невідомих невідомі останки.
Є в лісах, є у горах, і є під горою –
Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.
Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –
Хай відомими стануть всі герої безвісні.


Ведучий 1: Тяжкі випробування відкрили сутність кожного, показали, що в Україні є справжні патріоти, справжні герої. Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю. Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів. Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу! Ми, християни, віримо, що Божа Мати повсякчас покриває нас своїм святим покровом, і молиться за нас до нашого Небесного Отця.

 

 

 

docx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
813
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку