Позакласний захід "Ток-шоу "Всьому початок є любов" (інтегрований: зарубіжна література та основи здоров*я)

Про матеріал
Дана розробка допоможе педагогам у проведенні інтегрованого позакласного заходу з зарубіжної літератури та основ здоров*я з учнями 7-11 класів.
Перегляд файлу

 

Ток-шоу «Я так думаю». Тема: Всьому початок є любов

(Підготували Вижга Валентина Григорівна, вчитель зарубіжної літератури, та Білієнко Неля Василівна, вчитель основ здоров׳я та практичний психолог.

Філія заклад середньої освіти І-ІІ ступенів с. Писарівка опорного навчального закладу «Заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів с. Клембівка Ямпільської міської ради Вінницької області»)

 

 

 

 

 

Дана розробка допоможе педагогам підготувати та провести інтегрований ( зарубіжна література, основи здоров׳я) позакласний захід з учнями 7-11 класів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема: Всьому початок є любов

 

Звучить мелодія «Історія кохання».

 Вчитель літератури.

З чого почати

Мою історію,

Щоб знов не повторити

Слова знайомі,

Щоби людям пояснити…

 

Як пояснити вам,

Що іноді буває так,

Як мусить бути,

Як пояснити вам,

Що означає полюбити?

Прості й водночас драматичні слова. Адже говорити про любов насправді дуже складно. Тисячі років люди закохуються, страждають через кохання й оспівують його як найбільшу цінність життя. Спостережливий читач вже мав помітити, що впродовж усіх віків її Величності королеві Літературі жодного разу не зрадила тема кохання. Наприклад,  Трістан та Ізольда,
Орфей та Евридіка, Лукаш і Мавка, Пігмаліон та Галатея, Одіссей та Пенелопа.
Ведучий 1. Нам не вистачить часу, щоб перерахувати тих, чиє кохання оспівала Література.
Славетні імена в списку співців любові: Сапфо, Данте, Петрарка, Шекспір, Байрон, Пушкін, Лермонтов… Здавалося б, що можна сказати ще? Але знову й знову письменники й поети шукають ті важливі, неповторні слова, щоб описати силу людського кохання. Я пропоную нашу розмову заглибити в епоху Відродження, бо вона почалася не з великої архітектури, не з великого живопису, а з великої любові – Елоїзи і Абеляра.

Ведучий 2. Абеляр П׳єр – французький філософ, богослов і поет. Трагічна історія кохання Абеляра і Елоїзи  скінчилося тим, що вони пішли в монастир.

Ведучий 1. А через 150 років Данте побачив Беатріче і, ставши видатним поетом, розповів про кохання до неї в книзі «Нове життя», а потім у «Божественній комедії».

(учень читає напам׳ять сонет « В душі моєї найтайніший схов…»)

Ведучий 2. Молодий Петрарка побачив у церкві Лауру й покохав її на все життя. Та щоб зрозуміти любов до Лаури, треба заглибитися не в архіви, а в космос душі людини.

(звучить музика Чайковського «Пори року», «Осінь». Учень читає напам׳ять сонет Петрарки «Коли ж це не любов…»).

Вчитель  основ здоров׳я.  Коли ми були маленькими, то хотіли, щоб нас любили такими, як ми є – товстими, худими, занадто сором׳язливими або розкованими. Ми народилися, щоб пізнати і отримати любов. Ставши дорослими, ми продовжуємо мріяти про те ж саме – щоб нас сприймали такими, як ми є. Наука якось розібралась з тим, що таке характер, нахили, захоплення, а любов так і залишається загадкою. В любові кожен розбирається, як може. І кожний починає спочатку. І хоча любов стара, як світ, для кожної людини вона відкриття.

Вчитель літератури. Природа любові пояснюється просто і водночас складно. Як вишня, яка розцвітає навесні, щоб улітку зародити плодами, так і людська душа в пору своєї юності спалахує квітами чарівних почуттів. До людини приходить прозріння – небо синішає, трава зеленішає, в очах з׳являється істина життя. Що ж таке любов? –запитуємо себе знов і знов. Спробуємо дати відповідь на це запитання спільно. Ви підготували вислови про  любов, а зараз зачитаємо їх і помістимо на символічному Дереві кохання.

(Звучить музика Сергія Чекаліна, учасники розміщують вислови).

Читець.

Очима ти сказав мені: люблю.

Душа складала свій тяжкий екзамен.

Мов тихий дзвін гірського кришталю,

Несказане лишилось несказанним.

Життя ішло, минуло той терен.

Гукала тиша рупором вокзальним.

Багато слів написано пером.

Несказане лишилось несказанним.

Світали ночі, вечоріли дні.

Не раз хитнула доля терезами.

Слова, як сонце, сходили в мені.

Несказане лишилось несказанним.

(Л. Костенко)

Ведучий 1. Любов… Про неї мріють, її чекають. Це не просто почуття, а саме життя. Вона робить добро, стверджує в людині людське, вивищує нас над злом.  Ми розглянули любов з поетичної точки зору, а тепер послухаємо думку медиків. То що таке любов з точки зору медицини?

Лікар. З погляду сучасної медицини любов – це невроз. А чому ви дивуєтесь? Хіба закоханим не властива переоцінка своєї симпатії, нелогічність дій? Ми можемо говорити закоханому про його обранця що-небудь, що характеризує його не з кращої сторони, а він буде повторювати: «А вона (він) мені подобається». І все. В той же час любов супроводжується певними зрушеннями в мозку людини. Як дослідили вчені Інституту мозку  людини, закохану людину охоплює нав׳язливий потяг, відбувається певне замикання на коханій особі, утворюється умовний рефлекс на неї. Тому в лікарів є можливість за потреби позбавити людину нав׳язливої любовної пристрасті за допомогою спеціальних препаратів.

Ведучий 2. А чи корисно для любові закохуватися?

Лікар. Любовний невроз – це своєрідний стрес. А стреси для організму корисні, адже це тренування його захисних функцій. Тому боятися любові не варто. Чого щиро вам бажаю!

Вчитель.  Дякуємо Вам за цікаву розповідь. Ви знаєте, після такої інформації щось мені стало сумно. Кохання – це невроз? Ви як хочете, а мені здається, що кохання – це прекрасне почуття. Ми добре пам’ятаємо: ”Сумніших оповідей не знайдете, ніж про любов Ромео і Джульєтти”.

( сценка з трагедії В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта»).

Вчитель основ здоров׳я. Як же зрозуміти, що справді прийшла любов? Що відчуває людина, коли кохає? Які риси притаманні справжньому коханню, а які – закоханості? Уявіть собі, що ви отримали листа від друга (подруги), в якому – прохання про пораду.

Ведучий 1. Наталія. 14 років. «Привіт, моя подружко! Хочу попросити в тебе поради. Я зустрічалася три тижні з Сергієм. Він проводжав мене додому, ми цілувалися. Та одного разу ми домовилися зустрітися на дискотеці, але Сергій не прийшов. Я думала, що він знайшов собі іншу дівчину і була така розлючена, що запросила танцювати Олега. Я знала, що Олег зустрічається з Оленкою, і заздрила їй, бо він такий класний! Усі дівчата за ним бігають. Олег проводжав мене додому. Мені з ним було так весело! А наступного дня я дізналася, що Сергій потрапив у аварію, коли йшов на дискотеку, і тепер лежить в лікарні. Що мені робити: зустрічатися з Олегом чи йти у лікарню до Сергія?»

Вчитель основ здоров׳я. Що б ви порадили Наталії?

(учні висловлюють свої думки щодо ситуації).

Вчитель основ здоров׳я. Завдання аналітикам: проаналізувати текст листа і ситуацію. Завдання експертам: визначити, які з даних їм означень притаманні справжньому коханню.

( під час роботи аналітиків і експертів звучить  музика С. Чекаліна).

Аналітик. Проаналізувавши лист Наталії, ми дійшли висновку, що її почуття – це не кохання і навіть не закоханість. Це гра в дорослі почуття. Адже часто 14-річні дівчатка бажають наслідувати поведінку героїв улюблених серіалів. У Наталчиному віці справжнє кохання приходить дуже рідко. Вона просто до нього не доросла.

Експерт 1. На нашу думку, справжньому коханню притаманні риси: доброта, щирість, співчуття, довіра, чесність, повага, вірність. Тому розміщуємо їх на наше символічне Дерево кохання.

Експерт 2. А такі риси, як ревнощі, злість, зрада, заздрість, зневіра, підлість, егоїзм не мають нічого спільного з коханням. Вони всі є в листі Наталії.

Ведучий 2. Отже, ми визначили, які риси притаманні справжньому почуттю. Любити людину – це велике щастя і відповідальність. Двоє люблячих сердець б׳ються в унісон, і закохані вже не уявляють свого життя одне без одного. І вони вирішують створити сім׳ю, щиро надіючись, що саме їхній шлюб буде ідеальним.

Практичний психолог.  Колись сім׳ї створювали з матеріального розрахунку, з огляду на престижність і навіть з політичних мотивів. Іноді наречені не були знайомі до весілля, за них все вирішували батьки. Нині головною підставою укладання шлюбу є кохання. Однак для створення сім׳ї одного кохання замало, зокрема коли молоде подружжя не усвідомлює відповідальності своєї нової ролі. Далеко не всі юнаки і дівчата готові до сімейного життя в молодому віці. Більшість із них ще не досягають на цей час біологічної, психологічної і соціальної зрілості.

Ведучий 1. Давайте спробуємо з׳ясувати, в чому секрет ідеального шлюбу: міцної родини і здорових стосунків подружжя. Спочатку попросимо аналітика дати відповідь на запитання: «На чому грунтується шлюб?»

Аналітик. Стаття 51 Конституції України гласить: «Шлюб грунтується на вільній згоді жінки і чоловіка. Кожен із подружжя має рівні права й обов׳язки в шлюбі і сім׳ї. Шлюбний вік в Україні 17-18 років. Учені-соціологи визначили, що найкращий вік для укладання шлюбу – від 23 до 27 років. Адже з віком людина серйозніше ставиться і до шлюбу, і до народження дітей.

Ведучий 2.  Та, нажаль, часто-густо шлюб беруть не вдвох, а вже втрьох, молоді стають на рушник щастя тому, що іншої ради немає, часто навіть не досягнувши шлюбного віку. За статистикою, третина українців беруть шлюб у віці до 20-ти років. Чи не є такі ранні шлюби причиною частих розлучень?  Адже та сама статистика  свідчить, що протягом року розриваються 6 із 10 укладених шлюбів.

Аналітик. Проблема в тому, що ранні шлюби дуже часто є непродуманими. Молоді люди ще не усвідомлюють, що таке сімейне життя, а на прийняття ними рішення одружитися впливає емоційне напруження. Часто ці люди зовсім не вміють і не бажають розрізняти поняття «ліжко» і «любов». Статистика свідчить, що 40% дівчат вагітніють протягом перших двох місяців після початку статевого життя. Чимало з них – після єдиного статевого контакту. Багато хто думає, що це дуже весело – мати дитину. Це наче те саме, що гратися ляльками. Якщо ви так думаєте, то глибоко помиляєтесь. Батьківство – величезна відповідальність і тяжка праця щонайменше для двох дорослих і матеріально забезпечених людей.

Ведучий 2. А зараз послухаємо, що говорить практична психологія про міцність шлюбу.

Практичний психолог. На думку багатьох психологів, молоді дівчата дивляться забагато серіалів і надто захоплюються любовними історіями. Тому в багатьох із них сформовано неправильне уявлення про чоловіків, кохання та заміжжя. Під враженням ідеальних історій про кохання, вони й собі починають мріяти про прекрасного принца, який в одну мить перетворить їхнє сіре життя на прекрасну казку. Але того, на жаль, не буває. І дівчата закохуються в хлопців, які мають хоча б одну з рис їхнього вимріяного принца, а решту домальовує їхня уява. Та, на жаль, міцний шлюб на ілюзіях не побудуєш. З позиції психології для міцності шлюбу потрібно, щоб у партнерів збігалися 6 головних чинників:

1 -фізичний (суто зовнішня привабливість);

2-сексуальний потяг;

3-матеріальний;

4-культурні, життєві цінності;

5-психологічний комфорт, який визначається просто: «Нам добре разом»;

6-медичне обстеження наречених до вступу в шлюб.

Це правило універсальне та інтернаціональне. Варто випасти одній із цих цеглинок сімейного фундаменту, як шлюб починає хитатися.

Ведучий 2. Ще одне завдання для експертів: проаналізуйте анкету 5-річної давності. На запитання: «Чи хотіли б ви мати таку сім׳ю, в якій зараз живете?» 60% дали позитивну відповідь, а через 5 років цей відсоток склав лише 40. Чому?

Експерт 1. Любов потребує постійної праці душі. З роками люди втрачають романтичні почуття, звикають один до одного.

Ведучий 1(звертається до глядачів). А ви як вважаєте, чи змінюється ставлення до любові з віком?

(Глядачі обмінюються думками).

Ведучий 2. Ось послухайте, що відповідали журналісту на запитання «Що таке кохання?» люди різного віку.

Ведучий 1. Оля, 7 років: «Кохання – це коли тато цілує маму і просить у неї пробачення».

Ведучий 2. Олексій, 12 років: «Кохання – це єднання двох сердець»

Ведучий 1. Олія, 37 років: «Кохання – це, шлюб, діти і щаслива старість з чоловіком».

Ведучий 2. Андрій, 43 роки: « Для мене коханням є дружина, яка інколи буває нестерпна. Але я її люблю і все прощаю.»

Ведучий 1. Олена, 55 років: «Це щастя, яке приходить у людське серце тихо й несподівано».

Вчитель літератури. Бачите, які різні думки! І це правильно, адже кохання не терпить штампів, кожен розуміє його по-своєму. Але для всіх це цінний божий дар, таємна сила. Родина, сім׳я з׳єднуються, тримаються любов׳ю. А запорука любові в сім׳ї - це діти. Давайте послухаємо притчу.

Читець. Одного разу мати з маленькою донечкою гуляли в гаю. Випадково побачили будинок і відчинені двері,  а там-гора золота. Мати кинулася нагрібати золото, в що могла. Але тут почула голос: «Дивися, не забудь, що найцінніше». І знову тиша. Жінка ще набирає, а голос знову повторює, потім утретє. Але жінка злякано виносить повні лантухи з золотом на вулицю, за останнім зачинилися двері. Вона з усієї сили кричала, щоб відчинили двері, плакала, та марно. Що найцінніше залишилося в будинку?

Експерт. У будинку залишилась її маленька донечка. А сталося це тому, що для матері золото було важливіше, ніж власна дитина. У цієї жінки просто не було материнської любові.

Вчитель основ здоров׳я. Сьогодні далеко не кожна родина хоче й може створити для дитини щасливий світ. Але гірше те, що далеко не кожна родина хоче й узагалі може подарувати світ і життя дитині. Вдумайтеся в цю страшну статистику: в Україні в минулому році зареєстровано 450 тисяч випадків небажаної вагітності. І ця цифра не є точною, адже частина з них  не реєструється, якщо їх роблять неповнолітні. Небажана вагітність, незважаючи на значні зусилля служб планування сім׳ї щодо її зниження, залишається однією з актуальних проблем. Методики переривання небажаної вагітності, які в основному використовуються в Україні, є небезпечними і призводять до різних порушень репродуктивного здоров׳я жінок. Я надаю слово лікарю-гінекологу … (Статистика наслідків ранніх статевих зв׳язків).

Вчитель основ здоров׳я. Статистика, напевне, не була б такою сумною, якби молоді люди навчились любити. Навчитись любити – це значить уміти володіти собою, вміти «дозволяти» і «забороняти» собі, рахуватися з тим, як твоя любов відіб׳ється на людях, серед яких ти живеш. Любов вимагає не тільки сили почуттів, але й сили розуму.

Ведучий 2. Що ж ми за нація така, коли в нас відбувається 500 тисяч убивств щороку? Чому в дитини, життя якій дав Бог, відбирають люди? Послухайте голос ненародженої дитини і, можливо, подивитеся на це зовсім іншими очима.

Дитина. Матусю, дозволь мені жити… Ти – моя єдина мати, я люблю тебе від самого початку, бо живу в тобі. У нас тече одна кров, я чую кожен стук твого серденька. Радію, коли тобі весело, і сумую, коли ти тужиш, відчуваю твій біль, страх і всі невдачі. Ти думаєш, що я заважатиму твоїй кар׳єрі і свободі, тому хочеш якнайшвидше позбутися мене, ще ненародженої. Попроси лікарів, щоб увімкнули апарат УЗД, тоді ти побачиш, хто мовить правду. Не слухай нікого, крім мене. Як мені шкода тебе, матусю. Сподіваєшся, що знайдеш щастя в кар׳єрі, проте спокій, який утратиш разом зі мною, ніхто і ніщо не зможе повернути! Ти стверджуєш, що немає умов для мого виховання. Я це розумію і не прошу багато… Я хочу жити заради тебе! Коли ти будеш самотня, покинута всіма і нещаслива, я притулю тебе до свого серця, піклуватимусь про тебе. Будь ласка, вислухай мене в цю хвилину. Я знаю, ти мене не плануєш. Однак саме ти дарована мені, я так тебе полюбила, бо ж людина має одну-єдину матусю в світі! Не відбирай  у мене життя, і ти ніколи про це не пожалкуєш!

Вчитель основ здоров׳я. Що сказав вам цей голос ще ненародженої дитини?

( Обмін думками).

Вчитель літератури. Наші предки вважали, що чисте кохання чоловіка й жінки запалює на небосхилі зірку нового життя. А душа дитини спускається на землю в мить зачаття босими ніжками по зорях ясних місячної гарної ночі. Ангели радісно вітають її і просять у Бога, щоб у серці кожної жінки, яка стала матір׳ю, знайшлася хоча б дрібка любові до її ненародженої дитини. Та часто ангели гірко ридають, коли навіть цієї дрібки любові немає.

Заходить дівчинка-ангел, читає «Щоденник ненародженої дитини»:

16 грудня. Сьогодні почалося моє життя, хоча мої батьки ще про це не знають. Я – дівчинка. У мене буде темне волосся і зелені очі. Усе вже визначено, навіть те, що я любитиму квіти.

2 січня. Дехто вважає, що я ще не людина. Але я справжня людина, так само, як маленька крихта хліба все-таки справжній хліб. Моя мама існує, і я теж існую.

9 січня. Сьогодні почало битися моє серце.

16 січня. Я щодня росту. Мої ніжки і ручки формуються.

28 січня. Уже ростуть пальчики, і смішно, які вони маленькі. Я зможу торкатися ними маминого волосся.

28 лютого. Я вже трохи бачу. Коли мама подарує мені світ, він буде повний сонця і квітів.

1 березня. Цікаво, чи чує мама стукіт мого серця? Воно б׳ється так рівно. Мамо, у тебе буде здорова донечка.

2 березня. Сьогодні мама мене вбила…

(Ангел виходить).

Вчитель літератури. Запитайте самі себе, чи змогла б я вбити ангела? І дайте відповідь своїй совісті.

Вчитель основ здоров׳я. В сучасному інформаційному світі кожна молода людина певною мірою ознайомлена з питаннями статевих стосунків. Під впливом телебачення в багатьох складається хибне враження, що майже всі підлітки займаються сексом. А дехто з ваших однолітків може подумати: «Я щось пропустив у своєму житті». І це підштовхне його до статевих стосунків, навіть якщо він до цього ще неготовий. Частина відеопродукції формує шкідливі гендерні стереотипи і провокує насилля. Зменшити негативний вплив ЗМІ можна, якщо ми навчимося розрізняти достовірні і недостовірні джерела інформації та обирати для перегляду фільми і телепередачі, які пропагують справжні цінності – любов, вірність, повагу.

Вчитель літератури.  Існує чимало способів висловлення своїх почуттів без інтимних стосунків, які допомагають молодим людям налагоджувати взаємини з протилежною статтю й  уникати ризику небажаної вагітності та інфікування ВІЛ/СНІД. Коли ми відчуваємо емоційну близькість з конкретною людиною, коли нам добре з нею, ми виявляємо свою любов теплими словами, усмішкою, обіймами. Учні з інших шкіл запропонували кілька способів висловлення симпатії, прихильності і кохання без інтимних стосунків. Наприклад: Подаруйте квітку. Напишіть записку, лист. Відправте СМС-повідомлення. Приготуйте сюрприз. Скажіть комплімент.

Запропонуйте свої варіанти. (Обмін думками).

Ведучий 1. Людина… Вінець земного творіння. Чи збереже вона храм своєї душі чистим і світлим, чи перетворить його на руїну – це залежить від неї самої.

Ведучий 2. Що таке любов? Чому вона досяжна людині? Відповіді на ці запитання дає одна стара казка, розказана Сухомлинському його бабусею. (Музика).

Вчитель літератури. Коли Бог створив світ, він навчив усіх земних істот продовжувати свій рід. Відвів чоловіка і жінку в поле, навчив їх будувати курінь, дав чоловікові  лопату, а жінці – жменю зерна.

  • Живіть і продовжуйте рід людський, - сказав Господь,-я прийду до вас через рік.

Прийшов Бог разом із Архангелом Гавриїлом на Землю рівно через рік рано-вранці, на сході сонця. Бачать – жито колоситься, побудований курінь, сидять чоловік і жінка біля куреня, поруч колисочка, а в ній дитина спить. А чоловік і жінка дивляться то на рожеве небо, то в вічі один одному. В ту мить, коли їхні очі зустрілися, Бог побачив у цьому погляді щось сильне, ніжне і абсолютно невідоме.

  • Що це?- запитав Бог Архангела.
  • Це - любов,-відповів йому Гавриїл.
  • Але я її не створював!-викрикнув Бог.- Що ж, людино, віднині ти будеш старіти. Кожен день буде забирати твою молодість. А через п׳ятдесят років я прийду і побачу, що залишилося від твоєї любові.

Пройшли роки. Спустився Бог з Архангелом на Землю знову. На місці куреня стоїть хата, цвітуть сади, навколо розкинулись  поля, а на них працюють діти, поряд граються внуки. А біля чепурної хати сидять , взявшись за руки, чоловік і жінка і дивляться то на рожеве небо, то в вічі один одному. І погляд їхній такий прекрасний! Він прекрасніший за квітучі сади, ранкове небо, прекрасніший від усього того, що створив Бог. І  з׳явилося в цьому погляді ще щось, що ніколи не бачив Бог.

  • А це що?-запитав Бог Гавриїла.
  • Вірність,-відповів йому Архангел.

Розгнівався Бог:

-Бережись, людино. Я прийду через три роки і подивлюсь,  чи залишилось це світло в твоїх очах.

Прийшов Бог з Архангелом через три роки і бачить: сидить коло маленького горбика старий, очі сумні-сумні, але крім смутку й печалі в них те ж саме прекрасне світло, яке стало ще сильнішим, в ньому не тільки Любов і Вірність, але й Пам'ять серця.

Повернувся Бог до пшеничного поля  ранкової зорі і побачив: стоять, взявшись за руки, юнак і дівчина і дивляться то на ранкову зорю, то в вічі один одному…

І пішов Бог з Землі на небо, так і не зрозумівши, що ж це таке – любов. А на Землі залишилася людина.

Ведучий 1. На землі… Любить тільки людина. І тільки тоді, коли вона вміє любити по-людськи, вона Людина. Якщо ж любити не вміє, не змогла піднятися до цієї вершини людської краси, значить, вона всього - навсього лиш істота, яка може стати людиною, але ще нею не стала.

Ведучий 2. Французький письменник Віктор Гюго сказав: «Завжди любіть одне одного всією душею. У світі нема нічого, крім любові».  А ви з цим погоджуєтесь?

          (Обмін думками).

          (Відеокліп. І. Федишин «Як я тебе люблю»).

 

Ведучий 1. На нашу зустріч ми запросили наших односельців – сімейну пару- чоловіка та дружину, які прожили в любові та злагоді 50 років. Недавно відсвяткували своє золоте весілля. А сьогодні вони у нас в гостях. Дорогі … і …, запрошуємо вас до нашої студії.

-Скажіть, будь ласка, 50 років – це багато чи мало? Як для історії, то це одна-єдина мить, а для життя людського? Попросимо до слова наших гостей.

(Виступ гостей).

 Ведучий 2. Тема кохання, стосунків між людьми не закінчується сьогоднішньою розмовою.

Ведучий 1. Чи ми дали відповідь на запитання «Що таке любов?», чи розкрили  секрет ідеального шлюбу, покаже час.

Чем станет любовь наша?

Песней? Хлебом? Кипящей сталью?

Соколом в поднебесье?

Морем за дальней далью?

Или, сорвавшись с выси,

Камнем в глубь сердца канет?

От нас самих зависит,

Чем любовь наша станет.

 

 


 

 

 

 

 

docx
Додано
31 жовтня 2021
Переглядів
579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку