Практичне заняття 6. Давньогрецька міфологія і релігія як спосіб світосприйняття людей

Про матеріал

Мета уроку .

Освітня: ДАТИ УЧНЯМ УЯВЛЕННЯ про РЕЛІГІЙНІ УЯВЛЕННЯ ТА міфОЛОГІЮ Стародавньої Греції.

Розвиваюча: розвивати вміння працювати з підручником; чітко і ясно висловлювати власну думку.

Виховна: Виховувати повагу до літературної спадщини стародавніх греків.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Безсмертні боги створили все: землю, небо, море, дерева, тварин. За своїм образом і подобою вони створили і людину. Людина потрібна була богам, щоб споруджувати для них храми, прославляти їх і приносити їм дари. Боги жадали поклоніння. Без людей боги були наче царі без підданих.

Номер слайду 4

Спочатку був Хаос. Безмовний, безмежний простір. І от у пітьми Хаосу з’явилося джерело життя, з якого перша вийшла Гея – земля. Слідом за Геєю з’явився Уран – небо. Це було перше покоління богів.

Номер слайду 5

Уран поступово розширював свої володіння, а Гея чепурилася – прикрашала себе деревами і квітами, населяла тваринами і людьми. Одного разу Гея та Уран зрозуміли, що в цьому світі чогось або когось бракує, і вони вирішили одружитися і народити дітей. Так на світ з’явилися титани і титаніди – могутні божества.

Номер слайду 6

Спочатку народилися титани – шість величезних велетнів, потім циклопи (одноокі чудовиська), а потім три потворних монстра, кожен з сотнею рук і п'ятдесятьма головами – гекатонхейри. Уран зустрічав народження кожного зі своїх нащадків зі все-зростаючим жахом. Дивлячись на них, Уран боявся, що коли-небудь діти повстануть проти нього і вб'ють. Тому він став ковтати кожну новонароджену дитину, а вже підросли кинув в Тартар – похмуру безодню.

Номер слайду 7

Гея страждала. Тоді вона викувана з заліза дуже міцний серп, який здатний був зрубати будь-яку голову і спустилася з ним в Тартар до своїх дітей. Гея запитала, хто з них зважиться повстати проти батька, який кинув їх у страшне підземелля. З усіх зважився виступити тільки титан Кронос (час). Він убив Урана і зайняв його трон.

Номер слайду 8

Згодом Кронос (Крон, Хронос) одружився на своїй сестрі – титаниді Реї. Саме їхні спадкоємці стануть тими великими богами, що прославлять Грецію на всі віки. У титанів владу забрали молодші боги, які установили у світі закон і порядок. Ці боги, за уявленням греків, жили на горі Олімп, тому називалися олімпійськми.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Хаос Гея (земля) Уран (небо) Афродіта Кронос Рея Гера Зевс Гестія Посейдон Аїд Деметра Арес Артеміда Аполлон Афіна Гермес Діоніс Пантеон грецьких богів

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Імена богів Які сили природи вони відображали Покровителями яких занять вони вважалися ГЕЯ УРАН ЗЕВС ПОСЕЙДОН АЇД АППОЛОН ГЕФЕСТ АФРОДІТА АРТЕМІДА АФІНА НІКА ГЕРМЕС ДЕМЕТРА ДІОНІС

Номер слайду 13

Зевс Зевс – син Кроноса і Реї. Наймогутніший з олімпійських богів. Кронос боявся, що його діти коли-небудь так само, як і він, повстануть проти нього і скинуть з Олімпу. Тому він наказав своїй дружині Реї приносити йому своїх новонароджених дітей і ковтав їх. Але Рея сховала останню свою дитину на острові Крит, в глибокій печері, а Кроносу замість нього віддала загорнутий в пелюшку камінь. Це немовля звали Зевсом.

Номер слайду 14

Гера Дочка Кроноса і Реї, сестра і дружина Зевса, покровителька шлюбів, подружньої любові і пологів. На весілля Гери і Зевса всі боги надіслали їм свої подарунки. Мати-Земля Гея подарувала Гері дерево з золотими яблуками. У Гери і Зевса народилися діти: Арес – бог війни, Гефест – бог ковальсьтва і вічно юна Геба. Гера панує на високому Олімпі, є порадницею і помічницею своєму чоловікові. При бажанні богиня може обдарувати будь-якого даром передбачення. Велика влада Гери – Цариці богів. Все живе схиляється перед нею, великою богинею.

Номер слайду 15

Аїд Бог підземного царства - Аїд Аїд – син Кроноса і Реї, брат Зевса, володар царства мертвих. Він панує глибоко під землею. Жоден промінь сонця не проникає туди. Царство Аїда також називається Аїд або Гадес. Там протікає священна річка Стікс, водами якої клянуться самі боги. Душі померлих наповнюють її околиці гучними стонами. Величезний пес Кербер вартує вхід. Суворий Старий Харон, перевізник душ померлих, ніколи не повезе жодної душі туди, де світить сонце і чується сміх.

Номер слайду 16

Посейдон Син Кроноса і Реї, брат Зевса, бог-олімпієць, повелитель морського царства і всіх його мешканців.. Глибоко в морській безодні стоїть чудовий палац землетрясця Посейдона. Панує над морями Посейдон, і хвилі моря підвласні найменшому руху його руки, озброєної грізним тризубом. У глибині моря живе з Посейдоном і його прекрасна дружина Амфітріта, дочка морського віщого старця Нерея.

Номер слайду 17

Деметра Дочка Кроноса і Реї, сестра Зевса, богиня родючості і землеробства. Вона дає родючість землі, і без її благодайної сили ніщо не росте в лісах, ні в луках, ні на ріллі. Вона навчила людей землеробству, за її велінням дозрівають хліба. На місяць посівів греки святкували на честь Деметри свято Фесмофорії.

Номер слайду 18

Арес Бог жорстокої і безжальної війни, син Гери і Зевса. На Олімпі Арес став таємним суперником працьовитого Гефеста. У Ареса двоє синів під стать йому: Фобос (Страх) і Деймос (Жах), вічні супутники війни.

Номер слайду 19

Гефест Бог вогню і ковальства Гефест Син Зевса і Гери, бог вогню, бог-коваль, з яким ніхто не міг зрівнятися в мистецтві кувати. Він народився слабким і потворним немовлям. У гніві Гера схопила і кинула сина з Олімпу вниз, на далеку землю. На щастя впав він не на землю, а в безмежне море, де дитину підхопили океаніди, морські богині. Вони зглянулися над маленьким виродком і забрали його на дно океану. Там в лазурному гроті виховали вони Гефеста. Виріс Гефест некрасивим, кульгавим, але з могутніми руками і широкими грудьми. Він був чудовим майстром в ковальському ремеслі, викував багато неповторних золотих і срібних прикрас.

Номер слайду 20

Афіна Перша дочка Зевса і богині Метиди, богиня війни, захисниця міст, покровителька наук, землеробства, ремесел. Це богиня справедливої війни. Вона протежує героям Греції, дає їм мудрі поради і допомагає під час небезпеки. Афіна зберігає міста, фортеці і їх стіни. А дівчата Греції особливо шанують її за заступництво в жіночому рукоділлі. Богиня мудріша за всіх богів Олімпу. Знаючи це, Зевс садив її поруч і радився з нею, перш ніж що-небудь зробити. І люди, бажаючи поліпшити своє життя, зверталися до Афіни за допомогою і порадою. На честь Афіни в Греції побудовано дуже багато храмів.

Номер слайду 21

Аполлон Син Зевса і Латони (богиня літа), бог світла, стріловержець, покровитель пророкувань, мистецтв, музики і поезії, ватажок муз.

Номер слайду 22

Артеміда Дочка Зевса і Латони, сестра-близнюк Аполлона. Артеміда – богиня-мисливиця, покровителька тварин, богиня родючості. Вона піклується про все, що живе на землі, росте в лісі і в полі. Прекрасна, як ясний день, з луком і сагайдаком за плечима весело полює Артеміда зі своїми супутницями-німфами. Любить відпочивати Артеміда в прохолодних гротах. І горе тим, хто порушить її спокій.

Номер слайду 23

Гермес Син Зевса і німфи гір Майї. Покровитель стад, торгівлі, спритно-сті, обману і навіть крадіжки. Зі швид-кістю думки переноситься він з Олім-пу на найдальший край світу в своїх крилатих сандалях з жезлом в руках. Гермес протежує подорожнім не тільки за життя. Він веде і душі померлих в їх останній шлях – в сумне царство Аїда. Своїм чарівним жезлом змикає він очі людей і занурює їх в сон. Протегуючи в торгівлі, Гермес дає людям дохід і посилає багатство. Він же бог красномовства. Ніхто не може перевершити його в спритності і хитрості.

Номер слайду 24

Афродіта Спочатку богиня родючості, а потім богиня любові. Вона народилася з морської піни і крапель крові поваленого бога Урана. Афродіта будить в серцях богів і смертних любов. Завдяки цьому вона панує над усім світом. Ніхто не може уникнути її влади. З тих пір завжди живе серед богів Олімпу Афродіта, вічно юна, найпрекрасніша з богинь. Афродіта дарує щастя тому, хто вірно служить їй.

Номер слайду 25

Гіменей Бог шлюбу, син Афродіти і Діоніса. Він поспішає на своїх білосніжних крилах попереду весільних ходів. Яскраво горить полум'я його шлюбного факела. Хори дівчат закликають під час весілля Гіменея, молячи його благословити шлюб молодих і послати їм радісне життя.

Номер слайду 26

Імена богів Які сили природи вони відображали Покровителями яких занять вони вважалися ГЕЯ Земля Природа, дерева, тварини УРАН Небо Вітер, хмари ЗЕВС Громовержець Закони ПОСЕЙДОН Морський цар Мореплавство, вологим та стихійним силам природи АЇД Повелитель царства мертвих Підземні надра землі АППОЛОН Сонячне світло Цілительство, краса та поезія ГЕФЕСТ Вогонь Ковальство АФРОДІТА Морська піна Краса та кохання АРТЕМІДА Полювання Покровителька лісів АФІНА Мудрість Ремесла, наука, захисниця міст НІКА Перемога Мистецтво і наука ГЕРМЕС Торгівля Хитрі та енергійні люди ДЕМЕТРА Хлібні колоски Землеробство та родючість ДІОНІС Виноградарство та виноробство Виноградарів

Номер слайду 27

Для богів греки будували житла – храми. У храмі зазвичай знаходилася статуя бога, якому був присвячений храм. Увійшовши всередину, грек простягав руки до статуї і молився: він вимовляв похвалу богу, потім своє прохання, потім обіцянку подяки за виконання цього прохання. Статуя Зевса Храм Зевса

Номер слайду 28

Греки представляли головних богів у вигляді знатної сім'ї, яка захопила владу над іншими богами і людьми. Вище всіх за своїм положенням були Зевс, Посейдон і Аїд. Три брати поділили між собою владу над світом. Зевс став панувати на небі, Посейдон-на морі, Аїд - в "царстві мертвих", земля ж перебувала в їх загальному володінні. Як і знатні люди, олімпійські боги байдужі до болю і страждань простих людей. Боги заздрісні, жорстокі і підступні, здатні на безчесний вчинок. Водночас боги допомагають своїм улюбленцям Подібно знатним людям, «олімпійці» більшу частину часу бенкетують.

Номер слайду 29

Такі грецькі боги. Вони прекрасні і могутні. Пройшли століття. Від віри в олімпійських богів залишилися тільки міфи. Вивчаючи міфи стародавніх греків, вчені довели, що в образах богів люди поклонялися могутнім і грізним явищам природи, які не могли правильно пояснити.

Номер слайду 30

Міф – це переказ (розповідь) про божества і володіючих надлюдською силою героях, в яких в конкретній формі висловилися вірування і уявлення стародавніх народів. Подібно до інших народів давнини, греки вірили в багатьох богів, тобто були язичниками.

Номер слайду 31

Ці перекази відрізняються від казок і легенд. Складені вони древніми греками в ті далекі часи, коли люди тільки починали вдивлятися в навколишній світ, тільки приступали до його дослідження і пояснення. Ті явища, які відбувалися в природі, пояснювали діями надприродних сил - богів. Стародавні греки, змішуючи правду і вимисел, придумували і розповідали один одному дивні історії: про те, як виник світ, що в ньому відбувається.

Номер слайду 32

міфи астральні – про зірки та планети календарні міфи – про цикли календарних обрядів, пояснюють пори року антропологічні міфи - міфи про походження людини і людського суспільства космогонічні міфи – міфи про походження світу і всесвіту міфи героїчні – про культурних героїв, їх походження, випробування, подвиги, смерть героя есхатологічні міфи – міфи про 'кінець світу', кінець часів Категорії міфів міфи етіологічні– про появу різних природних і культурних об’єктів Афродіта. Скульптура. Римська копія

Номер слайду 33

Синкретизм міфу мистецтво наука філософія релігія Міф

Номер слайду 34

Категорії міфічних героїв Першопредки Культурні герої Духи Боги

Номер слайду 35

Про богів Троянський цикл Міфи про аргонавтів Про героїв Фіванський цикл Міфи про Одіссея Цикли давньогрецьких міфів

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Здавалося б, навіщо нам зараз, через більш ніж 2,5 тисячоліття, згадувати давньогрецькі міфи? Адже ми чудово знаємо, що майже все в них - вигадка. Але не будемо забувати, що міфи створювалися народом протягом століть. У них стародавні греки втілювали всі свої сподівання і надії, заповітні мрії. Це скарбниця чудових образів, твори літератури і мистецтва. Крім того міфи повчальні. Зображуючи своїх богів і героїв, стародавні греки наділяли їх найкращими і найгіршими властивостями людини. Захоплювалися благородними, мужніми героями, зневажали боягузів, зрадників, засуджували підступність, жадібність. Хіба зараз в сучасному суспільстві ми по-іншому оцінюємо вчинки людей?

Номер слайду 41

1. Аїд 2. Зевс 3. Гермес. 1. Передайте зміст міфу, використовуючи опорні слова. 2. Які явища природи відбилися в міфі про Деметру і Персефону?

Номер слайду 42

Заради чого Прометей викрав вогонь? 2. Якими рисами характеру, на ваш погляд, володів Прометей?

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Установіть відповідність 1.Афіна 2.Апполон 3.Артеміда 4.Гефест 5.Деметра 6.Діоніс 7.Гермес 8.Афродіта 9.Арес А. бог війни Б. богиня мудрості В. богиня родючості Г. бог ковальства Д. бог мистецтв Е. вісник богів Є. богиня полювання Ж. бог веселощів З. богиня краси

Номер слайду 45

Домашнє завдання § 28

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шарло Олександр Вадимович
    Агронавти?!! Може аргонавти (слайд 36:)
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 січня 2019
Переглядів
30151
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку