Права жінок. Історія виникнення, розвитку та установлення.

Про матеріал
Презентація на тему "Права жінок" розповідає, як саме з'явилися права жінок, якими вони починаючи з періоду Середньовіччя, Литовсько-польський період, період козацтва і до сьогодення.
Перегляд файлу

image

В Античносп та Середньовр-р-п життя

>юнок та чоловкв суттево видрвнялося

Заборона на осв•ту:

у середньозчч' >ЮНКам було заборонено отримувати осзту. Осввченп жИчки були винятком, а не правилом. це обмеження, по суп, позбавляло Тх можливосп отримати кращу роботу та/або реалвуватися в житп .

Вщсутнисть права голосу:

>юнки булд ВИКЛЮЧеН1 з полтичного життя своеТ краТни чи регюну, чоловки повнктю регулювали Тхне

image        image                    життя.

imageimageПершою кратною, де >юнки отримали можлив•сть голосувати на виборах, була Нова Зеландия — це сталося 1893 року. Одними з останнж дозволили жинкам голосувати Кувейт (2005), Об'еднани Арабсы« Емрати (2006) та Саудвська Арав•я (2011).

У 19 стомттј image

>юнок, яи« працювали в текстильних фабриках, надмрно експлуатували та виплачували Тм нижчу зарплату,   чоловкам.

- Жинкам було заборонено працювати в таких галузях як юриспруденця, медицина чи инженеря. У сферах мистецтва й литератури >юнкам часто доводилося використовувати псевдонлаи, аби приховувати свою стать, — 1накше роботи просто гнорували б .

- Обмежена участь у громадському житп: >Юнки були практично здсуп-п в пол1тиц1, громадських

ОРГанва1.-ЏЯХ та пчших сферах громадського життя, що обмежувало Тхню можливкть впливати на прийняття важливих ршјень у сусгмльствк

Уа l41 та lHLUl обмеження робили >юнок залежними зд чоловкв, а чоловкв - перенавантаженими.

imageУ часи КиТвськоТ Руеј анува о тр1архальне сусгпльство. Чоловки вирамували уа вагомГАЛя ClM'T тання. роте водночас становище >юнкиматер1 чи вдови також було значу им у сусгмльствк Якщо чоловк був вџхсутнљй або хворв, то >ЮНКа могла переймати йотротмЯщуцо >юнка лишалась удовою з АТЬМИ, то до Тхнього повнолиття керувала справами слл'Т, вирпшувала питання щодо приватноТ власносп тощо.

У Литовсько-польському пе ю статус >юнки був нормов Ий на законодавчому pIBHI.

Головою сим'Т був чоловк,       а знаходилась пид його опко . доз м»кжя нею опкувався батько, пкля зам»кжя — ол вк. Якщо      овдовк, то 1 терес 1 • та птей захищали

7-

нови опкуни з си чолов' що жинка виходила зами без зго и атьюв чи опкунив або за чоловка' шогост у, втрачала СВОЕ придане а спад ов айно. Хоча якщо

проста д:вчинав иде замок ляхтича, то стане р:вна а стату жинка сама Дг а б%ти c06l реченого, але мусила ого

чо овковк Водночас го андидату уз

ста'ею.

Також >юнки могли еобмеж но купувати, про вати будь-яке майно• мог и судитися, виступати в зали судових засидань, маючи нео ид -юри ичн' знання на р     з чоловками' исля за     зм'нюв т прввище на прввище чоловка я«нка огла а ба м. нерыко >юнк      ишали СВОЕ двоче при       е 1 пщп ув лись ним у документах

image

У КОЗаЦЬКИЙ перюд      не допускали на Запорвьку см. Також одружени чоловки жили окремо у «зимвниках», де займалися господарством, а на см приходили пльки за в:йськовоТ потреби. Жинки заможних козакв та полковоТ старшини на час вщсутносп чоловкв опкувалися господарством. У раз: небезпеки чи нападу СУСIДНIХ пом1щикв

>юнка могла очолити збройний спротив, щоб захистити СВОЕ майно. Подекуди Е згадки, що >юнки вищих станв могли брати участь у бойових дях на         з чоловками, очолюючи загони.

Але Ольш поширеною пр, час бойових дни була роль >ЮНКИ-ЛКаРКИ.

>юнки всХ станв були захище\-п законодавством. Якщо >ЮНКУ поранили чи вбили, то на зловмисника чекали вдвв--п 61J1blJJl штраф та ув'язнення, за вбивство чи поранення чоловка. За зевалтування винуватця вишали. Придане та спадкова влаСНIСТЬ >юнки були пльки в П розпоряджен\-п.

image

п•сля Переяславськот ради 1654 року в с!мейний устрй Гетьманщини почали поступово проникати московсью звичаТ. Наприклад, >юнки почали втрачати право в•льно виступати в судах, а свщчення чоловк1в стали важливпшими за свщчення >юнок. Коли у XVIII стојитп Гетьманщина стала частиною роспськоТ IMI1epfi, було остаточно запроваджено церковну форму шлюбу. Процес розлучення став майже неможливим. У селах громада все частпше почала вмпшуватися у справи подружжя. Майнов• права >к1нки також усе бильше обмежували, уподибнюючи до росийських, де придане дружини ставало власнктю чоловка. 13 того часу в документах почали з'являтися згадки про тиранство чоловка над дружиною.

image

13 XVIII столптя бере початок боротьба за гендерну рвн•сть у imageтлперй через впливи Французькот революцй' та

Просвитництва. Зростае »«ноча самосвщомкть: я«нки стають письменницями, активними длчками суспитьного життя. Упродовж XIX столиття >юнки в image имперй виборюють право на вищу освпу. Поступово »юнки, яки волошли майновим цензом могли брати участь у мкькому самоуправјинн•. час революцй' 1917 року >юнки отримали виборче право на всж теренах колишньоТ росийськот тлперй.

Конституцл УНР 1918 року надавала >юнкам однакоз полптичНИ права в чоловками. Жинки були у склад УкраТнськоТ ЦентральноТ ради, займалися освпою та культурою. Таю саун права мали

>юнки в Заждноукратнсьюй Народнпй Республи-џ. >Юнки брали участь до виборв у парламент, займали владе-П та судов1 посади, були воячками ГалицькоТ армй', п!сля Злуки УНР та ЗУНР разом в >ЮНКами УкраТнськоТ НародноТ Республки створили в Кам'янцеПодџльському об'еднану украТнську >юночу органвацп-о та сгмльно включились у м»кнародний >юночий Рух, брали участь у м»кнародних зТздах М»кнародноТ >юночоТ ради, М»кнародного суфражистського союзу та М»кнароднот >юночоТ „гиги за мир та свободу».

Писля приеднання ЗахидноТ УкраТни до польиџ полпична дяльн1сть украТнських парламентаристок у Друпй Ре ен ПОСПОЛИТЉЋ (1922-1935 рр.) 31 захисту нацюнальних та соцвльно - полпичних 1нтересв була досить значною. 13 приходом радянськоТ влади права

>юнок у повному обсяз• були визначе\--п Конституцкю аж 1936 року.

image

image
УкраТна — на 69 MICl..lI 31144 кратн у свповому рейтингу з дотримання гендерноТ рвностк Найкраща ситуацл в кратни у сфер• освпи, найпрша — в полпицк Сучасне становище яСнок в Yl«paiHI характеризуеться нервнктю у всж сферах життя — насправди йдеться не про вимоги >юнок, а про права людини. У Верховний Раш нарази близько 12% >юнок серед депутатв. це найб•льша цифра за перюд незалежности. У Европейському Союз цей показник у середньому

23%. сьогодн1 в лавах 3CY 8% — це ж•нки-вйськовослужбовьт..џ. ГПсля того, як видбулася мобимзация переважно чоловк'в, а >юнки йшли добровольцями, вщсоток яСнок вщ загальноТ юлькосп армй зменшився. На березень 2023 року на кервних посадах в армй' частка яснок становила 11 0/0.

image>юнки стають все битьш ««видимими» в уси сферах, яки були традищйно закриллеи-п за чоловками, а також в питаннях своТх потреб. 1сторл про те, що людина — це чоловк, а IHl..ue Е похщним, поступово ЗМ'НЮЕ сюжет, де >юнки мають право голосу, преференцй, здобутки можливости.

imageЯк уявлення, так реальний стан справ з можливостями жжок у розбудов• кар'ери, оплат пращ полтичн•й длльносп трансформуеться протягом ОСТаНН'Х десятилть. В УкраТн! гендерний баланс та image ««видим•сть»» в традицйно чоловрчих сферах сприймаеться вже битьш усвщомлено ситуац•я поступово покращуеться — можливост• ж•нок розширюються. Однак законодав ј-” зм•ни, додаткова увага до прозорости в оплат пращ, впровадження об'ективних, неупереджених практик 01...џнки кандидатив на посади, адаптац•я свпу роботи, политики, в!йськовоТ справи пид людину, яка може бути будь-ким, а не лише чоловком,— сприяли б покращенню ситуацй.

У imageпяльность жонки в УкраТни все ще недостатньо представленс у парламент, органах мкцевого самоврядування, на урядових посадах — це пщтверджуеться результатами дослщження: полпика — сфера найменших можливостей для яснок в

УкраТн!. В!йськовЕ спещальносп оц!нюються як битьш доступн' для жжок сьогодн', але це тенденция змж у ВОЕННИЙ час, коли таю спец•альност• TI, хто готовий захищати кратну, мають зелене св1тло.

pdf
Додано
17 листопада 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку