Правопис дієслів. Не з дієсловами

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Правопис дієслів. Не з дієсловами" Мета уроку. Повторити й поглибити знання про іменник як частину мови; збагачувати словниковий запас слів; зацікавленість до історії виникнення і розвитку рідної мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Правопис дієслів. Не з дієсловами Мета: повторити правила написання не з дієсловами;вчити обґрунтовувати вибір написання відповідним правилом; розвивати спостережливість, увагу, пам'ять, логічне мислення та творчі здібності; виховувати пошану до скарбниці усної народної творчості.

Номер слайду 2

Жили-були дієслова,Рухливі, жвавії слова,Які скакали, веселились. Й нікому зроду не корились. Та стало враз життя сумне,Коли з’явилась частка не. Вона звеліла не співати, Не пустувать, не розмовляти…Дієслова не не стерпіли І стати поруч не схотіли. Та ось історія нова: Зізнались деякі слова, Що ненавидіти старались – Незчулися – і закохались. Нездужали, непритомніли,Неволити себе посміли.Їх непокоїло й лякало: Життя без не враз сірим стало б. Дієслова недосипали,Недоліків недобачали.І нехтувать усім посміли – Злилися з не і скам’яніли.

Номер слайду 3

Не з дієсловами. Не з дієсловами пишеться завжди окремо: не зрозумів, не написав. Але разом не з дієсловами пишеться в таких випадках: Якщо без не дієслово не вживається: нехтувати, незчутися; Якщо дієслово має префікс недо-: недочувати, недобачати. Запам’ятайте! Треба розрізняти слово немає (нема), яке завжди пишеться з не разом, та дієслово третьої особи однини теперішнього часу: він, вона, воно не має, яке з не пишемо окремо.

Номер слайду 4

Словниковий диктант Не пам’ятати, не хотіти, неволити, недоїдати, ненавидіти, незчутися, хлопчик не має друзів, немає у друзів, не зберегти, незчутися, недооцінити, не пишеться, не вивчити, недописати, непокоїтися.

Номер слайду 5

Фразеологічна хвилинка. Відтворити пропущені дієслова. Пояснити значення фразеологізмів у реченні (усно). З двома з них скласти речення і записати. … лицем в болото; комар носа …; … відбою; ні за холодну воду …; палець об палець …. Довідка: немає; не братися; не підточить; не вдарити; не впасти.

Номер слайду 6

Творче конструювання. Записати прислів’я із поданих слів. Пояснити орфограму «Не з дієсловами»І групаа) охоти, (не)має, Без, роботи.б) (Не)правдою,назад, пройдеш, світ, весь, (не) повернешся. ІІ група а)на, Спізнишся, (не)здоженеш, годину, рік, за.б) (Не) плюй, доведеться, криницю, у, водиці, напиться.

Номер слайду 7

Списати речення, розкриваючи дужки. Пояснити значення висловів. Семеро одного (не) ждуть. На ледачій землі і трава (не) росте. Два хитрих мудрого (не) переважать. Сам (не)зчувся, як здоров’я позбувся. (Не)дочув глухий, що (не)добачив сліпий, коли утікав кривий. (Не)має в що солі зав’язать. Уміння в рюкзаку (не) носити.

Номер слайду 8

Творча робота. Завдання. Як ви розумієте зміст останнього прислів’я. Розкрийте його зміст, склавши невеличке оповідання, використовуючи при цьому дієслова із не. (усний твір)

Номер слайду 9

"Четверте зайве"(повторення). Вилучіть зайве дієслово.1. Не знайти, неволити, не чути, не знати.2. Зібрати, варити, написати, вимити.3. Будете писати, намалюєш, випустимо, ходять.4. Косити, їздити, тремтіти, малює.5. Ходила, сядьте, намалюєш, стоять.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати §6, виконати впр. 76.

pptx
Додано
7 квітня
Переглядів
61
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку