Презентація - ранкова зустріч «Мова – душа народу» ( до тижня української писемності та мови)

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації - (ранкова зустріч) допоможе у проведенні тижня української писемності та мови; а також - пояснити, яких гонінь зазнала наша мова протягом століть; виховуватиме у дітей любов до рідної мови, художнього слова, формуватиме культуру мовлення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ранкова зустріч

Номер слайду 2

«Мова – душа народу» О мово! Ніжна, колискова!Прийми мій радісний привіт!

Номер слайду 3

В землі віки лежала мова І врешті вибилась на світ. О мово! Ніжна, колискова!Прийми мій радісний привіт!Навік пройшла пора безславна,Цвіти і сяй, моя державна!

Номер слайду 4

Нещодавно ще одним святом по­повнився наш національний календар: Днем української писемності та мови, який відзна­чаємо щорічно 9 листопада в день вшанування преподобного Нестора Літописця. Саме цій даті присвячений тиждень української писемності та мови, який проходитиме у нашому НВК.

Номер слайду 5

Увага ! Із 07.11.- 11.11.2022 р. «Тиждень української писемності та мови»

Номер слайду 6

Не замовкай ніколи, рідне слово, Іскрися жартом, піснею злітай. Над нами квітни завжди веселково,Щоб сяяв щастям український край !Саме під таким гаслом проводитиметься цей Тиждень.

Номер слайду 7

Понеділок07.11.2022 р.1. Ранкова зустріч «Мова – душа народу».2. Книжкове дефіле «Мова солов'їна, мова колискова рідного народу і моїх батьків».3. Інформаційні рубрики «З історії виникнення писемності», «Чи знаєте ви, що…», «Листопад висловів». Гасло дня: «Слова... В вас мудрість вічна і любов жива»

Номер слайду 8

1. Мовознавчий двобій «За Україну, за її мову!..» (М. Вороний)2. Спецвипуск стіннівки до Дня української писемності та мови «Плекаймо рідну мову». 3. Цікава перерва. Відгадування мовознавчих загадок. Гасло дня: Вівторок«Я так люблю, я так люблю тебе, Моя співуча українська мово!» 08.11.2022 р.

Номер слайду 9

1. Участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності.2. І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. 3. Години єдності «Українська мова – мова єднання». Гасло дня: Середа«Шануймо мову над усі боги,Якщо ми хочем зватися народом!»09.11.2022 р.

Номер слайду 10

1. Конкурс читців «Моя улюблена поезія українською». 2. Створення колажів «Я розмовляю, читаю, пишу, думаю, співаю...українською» (8-11 класи ).3. Конкурс малюнків «У гості до української казки» (1-7 класи). Гасло дня: 10.11.2022 р. Четвер«Для мене ти – як і насущий хліб,  Без тебе я не зміг би в світі жити» 

Номер слайду 11

1. Вікторина «Знавці української мови».2. Лінгвістичний ігроленд «Найрозумніший».3. Конкурс селфі (на фоні українських написів).4. Підсумки тижня. Гасло дня: 11.11.2022 р. П’ятниця«Це мова Роду нашого єдина. Відродиться, розквітне Україна…»

Номер слайду 12

Мова кожного народу Неповторна і своя. В ній гримлять громи в негоду. В тиші - трелі солов’я. Солов’їну, барвінкову,Колосисту навіки Українську рідну мову. В дар мені дали батьки.

Номер слайду 13

Берегти її, плекати буду всюди, повсякчас, Бо ж єдина - так, як мати, Мова в кожного із нас.

Номер слайду 14

Впродовж кількох століть український народ привчали до думки про нібито «вторинність» української мови, ретельно приховуючи від українців величезний масив української ж писемності, історії та культури, яка сягає глибокої давнини і нараховує багато тисячоліть..

Номер слайду 15

Яких тільки гонінь не зазнала наша мова за свою історію. Від Петра І і Катерини ІІ до Йосипа Сталіна і Леоніда Брежнєва видавались укази про заборону книгодрукування та викладання українською мовою, закривалися українські театри, скасовувалась українська преса, забороняється українська дитяча книга.

Номер слайду 16

Україна та її культура святкують сьогодні своє відродження. Але цьому передувала тяжка боротьба. Дуже багато жорстоких літ і століть пережила наша невмируща мова, мужньо знісши і витерпівши наругу наймогутніших царських сатрапів та посіпак шлахетсько-панських і своїх панів.

Номер слайду 17

Скорботний календар української мови

Номер слайду 18

17 20 Російський цар Петро І забороняє друкувати книги українською мовою.

Номер слайду 19

17 69 Видано розпорядження української церкви про вилучення у населення України українських букварів та українських текстів церковних книг.

Номер слайду 20

17 75 Зруйновано Запорозьку Січ і закрито українські школи при полкових козацьких канцеляріях.

Номер слайду 21

18 62 Закрито українські національні школи, які безкоштовно організували видатні українські діячі.

Номер слайду 22

18 63 Указ російського міністра Валуєва про заборону видання книжок українською мовою.

Номер слайду 23

18 76 Російський імператор Олександр II підписав Емський указ, спрямований на обмеження використання та викладання малоросійського наріччя в Російській імперії.

Номер слайду 24

18 84 Закрито всі українські театри.

Номер слайду 25

19 14 Російський цар Микола II ліквідовує українську пресу - газети та журнали.

Номер слайду 26

19 38 Сталінський уряд видає постанову про обов’язкове вивчення російської мови, чим підтинає коріння української мови.

Номер слайду 27

19 83 Видано постанову про так зване посилене вивчення російської мови в школах, поділ класів в українських школах на дві групи, що привело до нехтування рідною мовою навіть багатьма українцями.

Номер слайду 28

19 89 Видано постанову, яка закріплювала російську мову, як офіційну загальнодержавну, чим українську було відсунуто на третій план, що позначається ще й до сьогодні.

Номер слайду 29

Рідна мова... Співуча й натхненна, гнана й переслідувана, принижувана й охрещена «холопською», вона була, є і буде коренем народу.  Після Івана Котляревського Тарас Шевченко відшліфував нашу мову у дорогоцінний діамант нашого народу.

Номер слайду 30

На захист українського слова поставали Іван Франко, Леся Українка, Борис Грінченко, Микола Куліш, Олександр Олесь та інші…

Номер слайду 31

Я поклик правди із трибуни Віча. Мій гнівний вирок — вбивцям і катам,Тобі я все віддам, двадцяте віче,І тільки мову рідну не віддам.

Номер слайду 32

Гріховний світ вирує неспроста. Підступний Демон, що керує нами,Та піднімається нетлінно над віками Велична постать вічного Христа. О, Господи! Знайди нас всіх, знайди, Бо ми блукаєм хащами ще й нині. Прости гріхи й провини безневинні І до спасіння всіх нас поведи..

Номер слайду 33

О, Господи! Зціли нас всіх, зціли. Всели в серця неопалиму мрію,Щоб ми, пізнавши віру і надію, Жорстокий світ добром перемогли. Моя прекрасна українська мово, Найкраща пісня в стоголоссі трав, Кохане слово, наше рідне слово,Яке колись Шевченко покохав.

Номер слайду 34

Ти все знесла: насмішки і зневаги, Бездушну гру ворожих лжеідей,Та сповнена любові та відваги З-за ґрат летіла птахом до людей. Ти наш вогонь на темнім полі битви, Невинна кров, пролита в боротьбі. Тебе вкладаєм тихо до молитви І за спасіння дякуєм тобі.

Номер слайду 35

Людині визначено Богом місце народження, країна, небо; вона не може нічого того поміняти, як не може поміняти саму себе. А якщо щось із того призначеного їй, поміняє, то не на краще, бо чуже ніколи не буває кращим. І куди б ти не пішов – твоя Батьківщина, земля твоя, твоя мова, твій народ завжди будуть з тобою. Тож, пам’ятаймо, що українська мова – рідна наша.

Номер слайду 36

Не забуваймо, що мова народу - поняття священне. І зневажати її - це не лише ознака безкультур’я, а й бездуховності. Щоб наша мова буяла пишним квітом, ми повинні: любити і шанувати українську мову;берегти і збагачувати цей найдорожчий скарб; очищувати нашу прекрасну мову від словесного сміття; шліфувати кожне слівце калинове, і тоді ми не будемо останнім поколінням, яке читає «Кобзаря» в оригіналі.

Номер слайду 37

Тих, хто зберіг рідну мову в страшні часи лихоліть, було набагато більше, ніж тих, які своєю байдужістю мовчки відправляли її у вічне небуття. Витерпівши страшне лихоліття, тортури, перегорівши, як криця, вона дійшла до нас загартованою і мужньою. Однак боротьба за рідну мову ще триває.

Номер слайду 38

Тож несімо естафету гідно: В ріднім слові — мир і благодать. Ми як скарб нетлінний мову рідну. Мусимо нащадкам передать. Йди в тисячоліття, рідна мово,До сердець і душ людських доходь. Квітни калиново й барвінково,Бо на те благословив Господь!  

Номер слайду 39

Усі ми знаємо, що зараз Україна переживає скрутні часи, але кожен із нас має надію, що ми всі разом відбудуємо нашу держа­ву, зробимо її могутньою, багатою, сильною. Хай буде з хлібом кожен дім,Хліб пахне сонячно, медово,А поруч з ним - струмком дзвінким Натхненне слово!Візьміть з собою усмішку, бажання, Візьміть на згадку пісню на прощанняІ ким би не були, то знайте лиш єдине, Що ви є на землі - Людина!

Номер слайду 40

Мова-єднання!

Номер слайду 41

Автор ресурсу. Ратушна Наталія Миколаївна - вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської області

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дубінецька Світлана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
945
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку