Презентація- супровід до інтегрованого уроку "Похідна та її застосування"

Про матеріал

Презентація-супровід до інтегрованого уроку "Похідна та її застосування". Заняття узагальнення і систематизації знань у вигляді бізнес - гри з елементами інтеграції (фізика, економіка, біологія, хімія та медецина) розраховане на 90 хвилин.

Похідна – фундаментальне поняття математичного аналізу за допомогою якого досліджують процеси і явища в природних, соціальних і економічних науках. Тому вивченню цієї теми необхідно приділити особливу увагу.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Похідна та її застосування Алгебра та початки аналізу

Номер слайду 2

Мета заняття: узагальнити знання з теми “Похідна та її застосування”; показати сфери застосування похідної на практиці; розвивати математичну культуру, логіку мислення; формувати вміння вести дослідницьку роботу.

Номер слайду 3

Алгебра щедра. Часто вона дає більше, ніж у неї просять. Жан Ленон Д’Аламбер Епіграф до заняття

Номер слайду 4

Бізнес - гра Змагаються три правління банку: Приватбанк ОТП Банк Укрсиббанк

Номер слайду 5

Стасюк Леся Озимок Марія Паламарюк Влада Роїк Дмитро Яценко Віталій Максимчук Олександра Ковальчук Вікторія Проданчук Ілона Колодій Влад Клюцук Влад Рибак Максим Дідора Костя Каліновський Ілля Пахут Катерина Волос Олена Крупельницька Альона Сторожук Вікторія Ангелюк Влада Корній Вікторія Укрсиббанк Приватбанк ОТПбанк Малі групи:

Номер слайду 6

Основні етапи заняття: І етап – придбання початкового капіталу: бліц – опитування теорії; усний рахунок. ІІ етап – практичний: тест – контроль в форматі РКР; повторення “Готуємось до екзамену!”; інтерактивна вправа “Розшифруй слово”. ІІІ етап – турнір президентів. ІV етап – застосування похідної на практиці. V етап - аукціон задач: розв'язування задач з використанням готового малюнка; логічний лабіринт. VІ етап – підсумок гри.

Номер слайду 7

І етап - бліц-опитування теорії що називається похідною функції в точці? який геометричний зміст похідної? який механічний зміст похідної? запишіть правило знаходження похідної добутку двох функцій; запишіть правило знаходження похідної частки двох функцій; сформулюйте правило похідної суми двох функцій; запишіть рівняння дотичної до графіка функції;

Номер слайду 8

І етап - бліц-опитування теорії як знайти похідну складеної функції? які точки називаються називається критичними точками функції?

Номер слайду 9

б) Знайди помилку: 1) 4) 2) 5) 3) 6)

Номер слайду 10

3 2 1 4 3 2 1 Усний рахунок

Номер слайду 11

Перевірте себе!!! Варіант1 Варіант2 1 б 1 а 2 б 2 г 3 б 3 б 4 в 4 б 5 в 5 а 6 б 6 в 7 г 7 г 8 г 8 б 9 в 9 г 10 б 10 а

Номер слайду 12

ІІ етап - практичний Уявімо собі, що ви прийшли в банк і хочете поставити 10 000 грн на депозит терміном на 3 роки. «Приватбанк» сьогодні на вклади по депозитах пропонує 23% річних. Яка сума буде на вашому рахунку через три роки при річній капіталізації? На скільки зросте сума порівняно з початковим внеском?

Номер слайду 13

Формула складних відсотків

Номер слайду 14

f′(0) f(x) = 4x3 + 2x2 +3x 7 f′(1) f(x) = x9 6 f′(1) f(x) = 2 x4 + x 5 f′(1) f(x) = x8 + 2x2 4 f′(2) f(x) = 5x3 + 7 3 f′(0) f(x) = x4 + 7x 2 f′(1) f(x) = 2 x4 - 2x3 + 3х + 4 1

Номер слайду 15

7 9 3 5 12 7 60 А Н Ж Л Р А Г Розшифруй слово

Номер слайду 16

Ж Н А Р Г А Л Шифр Ответ 7 6 5 4 3 2 1 №

Номер слайду 17

Жозеф Луї Лагранж Французький математик, фізик, астроном. Лагранжу належать понад 100 математичних праць. Лагранж працював у багатьох областях математики, першим ввів знак похідної, розвинув нову галузь — варіаційне числення, зробив великий вклад в теорію диференційних рівнянь. 

Номер слайду 18

ІІІ етап - турнір президентів

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Застосування похідної в науці і техніці Розрахунки космічних траєкторій Робота ядерних реакторів Закономірності розвитку циклону Економічне управління виробництвом Переміщення океанської хвилі Організація технологічних процесів Прогнозування хімічних реакцій Теорія загибелі Антарктиди Вимирання динозаврів Модель “ядерної зими”

Номер слайду 21

ПОХІДНА ХІМІЯ ЕКОНОМІКА БІОЛОГІЯ АЛГЕБРА ФІЗИКА ГЕОМЕТРІЯ

Номер слайду 22

Завдання від викладача фізики Тіло масою 2 кг рухається прямолінійно за законом Знайти силу, яка діє на тіло, якщо час вимірюється в секундах, а координата в метрах.

Номер слайду 23

ПОХІДНА У ФІЗИЦІ Розв’язання Дано: x(t)=t2+t+1 m=2кг __________ F -?

Номер слайду 24

Завдання від викладача економіки Оборот деякого підприємства за минулий рік описується функцією: де t – час в місяцях, U – грошовий еквівалент в мільйонах гривень. Дослідіть оборот даного підприємства.

Номер слайду 25

ПОХІДНА В ЕКОНОМІЦІ

Номер слайду 26

Дослідження функції

Номер слайду 27

Похідна в економіці Висновки: На початку досліджуваного періоду у підприємства було зниження обороту. Підприємство намагалося вийти з цього стану і для цього використовувало певні кошти. Підприємство стало виходити з кризи, а на дев'ятому місяці стало набирати обороти.

Номер слайду 28

Похідна у біології Форми бактерій

Номер слайду 29

ПОХІДНА У БІОЛОГІЇ Нехай популяція бактерій в момент часу t (час в секундах) нараховує x (t) особин: Знайти швидкість росту популяції: а) в момент часу 1 сек; б) в момент часу 60 сек.

Номер слайду 30

Похідна в біології швидкість росту популяції (ос\сек) (ос\сек)

Номер слайду 31

Математика і література Перша жінка математик С.В.Ковалевська сказала: « Математик  повинен бути поетом в душі». Вкажіть якому процесу функції чи якій властивості функції відповідає зачитане мною прислів'я?

Номер слайду 32

Аукціон задач На рисунку зображено графік функції y = f(x) та дотичні до нього в точках х1 та х2. Користуючись геометричним змістом похідної, знайти f'(x1)+f'(x2)

Номер слайду 33

Аукціон задач

Номер слайду 34

? Логічний лабіринт

Номер слайду 35

? ? Логічний лабіринт

Номер слайду 36

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Ходаківська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Надежда Юрченко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Сердюк Тетяна Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
25 серпня 2018
Переглядів
5371
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку