Презентація "1. Фразеологізми, їх лексичне значення. Вживання фразеологізмів у мовленні"

Про матеріал
Мета. Дати уявлення п’ятикласникам про фразеологізми, їх лексичне значення та функціонування в мові, синтаксичну роль; виробляти навички доречного вживання фразеологізмів в мовленні; удосконалити вміння і навички правильно тлумачити фразеологізми; знаходити їх у тексті (текстоцентричний підхід); вчити пояснювати значення фразеологізмів, ознайомити із фразеологічним словником УМ; поповнювати словниковий запас учнів використанням фразеологізмів у своєму мовленні. Тип уроку: урок засвоєння нових знань Форма проведення: урок-квест
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лексикологію Лексикою Лексичне значення Тлумачних Синоніми Антоніми

Номер слайду 2

….. , їх лексичне значення. Вживання ….. у мовленні

Номер слайду 3

І квест «Заморочки не із бочки» Якось малюк почув, що бабуся, яка завітала до них в гості «з’їла собаку» в якійсь справі, дитина швидко заховала від цієї бабці своє улюблене щеня.

Номер слайду 4

Фразеологізми, їх лексичне значення. Вживання фразеологізмів у мовленні

Номер слайду 5

оволодіти поняттям про фразеологізми; розвинути вміння знаходити їх в текстах, розкривати значення; навчитися добирати до фразеологізмів синоніми та антоніми; дізнатися про синтаксичну роль фразеологізмів збагатити свій словниковий запас.

Номер слайду 6

Що таке фразеологізми ? Стійке сполучення слів Можна замінити одним словом Складні за будовою

Номер слайду 7

Номер слайду 8

від гр. "вираз" і "наука" сукупність фразеологізмів даної мови; розділ мовознавства, який вивчає фразеологічний склад мови.

Номер слайду 9

Порівняємо речення. В якому з 2-ох стовпчиків думка у реченнях висловлена виразніше і образніше? Чому? Він утік. Щасти вам і не забувайте свою школу. Мати встала дуже рано. Він п’ятами накивав. Щасти ж вам і не забувайте свою альма матер! Мати встала ні світ ні зоря.

Номер слайду 10

Більшість фразеологічних словників укладено не за алфавітом, а гніздовим способом. Фразеологізми згруповано навколо ключового (опорного) слова у середині ж гнізда вислови подані за алфавітом. Часто у словникових статтях до пояснювальних висловів додано фразеологічні синоніми й антоніми. Наприклад. ВІТЕР: вітер у голові (грає, свище і т. ін.) у когось. Хто-небудь легковажний, несерйозний. – Ти ж у мене виріс під стелю, а в голові ще вітер віє. Синонім: горобці цвірінькають у голові. ВІТЕР У Кишенях свистить (гуде, гуляє і т. ін.). Немає грошей. - Хоч у кишенях вітер гуляє, а тато почуває себе людиною. Синоніми: порожня кишеня, копійки нема за душею. Антоніми: повна кишеня, набитий гаманець.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Птах високого польоту, велика риба, не покладати рук; Бути на сьомому небі, обминати гострі кути, як удруге на світ народитись; Давати хропака, накивати п’ятами, дати тягу; Сон бере, носом клює, хоч ріж; Викинути з голови, напустити пихи, дерти кирпу; Давати наганяй, витикати носа, брати в шори.

Номер слайду 14

Не покладати рук; Обминати гострі кути; Давати хропака; Хоч ріж; Викинути з голови; Витикати носа. Якщо ви виконали правильно хоча б половину завдань, поставте 0.5б Якщо ви виконали правильно половину завдань, поставте 0.5б.

Номер слайду 15

Хоч око виколи За тридев’ять земель Душа в душу; Ні пари з вуст Зарубати на носі Кури не клюють Як кіт наплакав як кішка з собакою рукою подати викинути з голови розпустити язика хоч голки збирай

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Клювати носом Сушити голову Біла пляма Ходити на голові Ліньки напали Змокнути до нитки Діставати з-під землі Зарубати на носі Пійматися на гарячому Дрімати Недосліджені місця Напружено думати Лінуватися Бешкетувати Робити неможливе Запам’ятати Бути викритим на місці злочину Дуже змокнути

Номер слайду 19

1) параграф 43, вправа 359 - обов’язковий мінімум 2) проілюструйте фразеологізм складіть з ним три речення - тренувальний 3) підготувати повідомлення «Джерела фразеології» (індивідуальне завдання)

Номер слайду 20

оволоділи поняттям про фразеологізм; навчилися знаходити фразеологізми в текстах, розкривати їх значення; збагатили свій словниковий запас; навчилися добирати до фразеологізмів синоніми та антоніми, вживати фразеологізми відповідно до їх значення.

Номер слайду 21

ppt
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
2716
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку