Презентація. 7 клас. Зарубіжна література. Тема "Детектив як жанр літератури, характерні ознаки жанру. Жанрове розмаїття детективів. Едгар Аллан По – засновник детективного жанру".

Про матеріал
Під час знайомства з темою уроку учні матимуть уяву про детектив як жанр літератури, будуть вміти виявляти характерні ознаки детективу, познайомляться з представниками жанру, будуть розвивати кмітливість та спостережливість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Детектив як жанр літератури, характерні ознаки жанру. Жанрове розмаїття детективів. Едгар Аллан По – засновник детективного жанру. Найвідоміші представники.

Номер слайду 2

Які літературні твори побудовані на розгадуванні таємниць?Які образи виникають у вас, коли ви чуєте слово «детектив»? Детективний роман – це вища форма загадки. Валерій Брюсов. Детектив – чудова школа допитливості й логіки. Наум Берковський

Номер слайду 3

Очікувані результати. Мати уяву про … детектив як жанр літератури Вміти виявляти … характерні ознаки детективу. Познайомитися з … представниками жанру. Розвивати … кмітливість, спостережливість

Номер слайду 4

Розгадуємо літературні таємниці відомих творів«На березі струмка залишилися два види слідів тварин, третій слід свідчить, що хтось волочив когось по піску – цей слід вів до лісу» «На березі струмка з кришталево чистою водою в один момент виросла невідома до цього часу прекрасна квітка. Що відбулося насправді?»«Цей герой попрощався із знайомими парубками та дівчатами, заповів майно церкві і зник. Що з ним трапилося?» « Одна вельможна пані за допомогою спеціального приладу засовує місце знаходження своєї родички і завдає їй смерті за допомогою отруйного фрукту. Наречений знаходить свою кохану у кришталевій труні. Хто вчинив злочин?»

Номер слайду 5

«Які причини популярності цього літературного жанру?»

Номер слайду 6

Історія детективного жанру Історію детективного жанру можна простежити з глибокої давнини. Його елементи виявляються у Біблії. Елементи детективу ми знаходимо у романі В. Годвіна «Пригоди Калеба Вільямса» (1794 рік).«Записки Відока, начальника таємної Паризької поліції», автор Франсуа Єжен Відок (1828 рік)Історія детективу, як жанру починається тоді, коли в англосаксонських країнах сформувалася дійова система дотримання суспільного порядку. В Англії це сталося на початку ХІХ століття , а вже в середині століття вийшли в світ перші класичні зразки: між 1840 і 1845 роками Едгар Алан По створив п’ять новел, «логічних оповідань»: «Вбивство на вулиці Морг», «Таємниця Марі Роже», «Украдений лист», «Золотий жук», «Ти єси муж, який сотворив сєї». Сучасну історію детективу дослідники відраховують саме від цього часу.

Номер слайду 7

Едгар Алан По. Фундаментальні принципи детективу:детектив-аматор, ексцентричний, з оригінальними манерами, він перевершує поліцію у вмінні спостерігати й узагальнювати, він має товариша, який розказує про нього;каркас сюжету: злочин – дедуктивне розслідування – розкриття – покарання злочинця;сюжетні ходи: вбивство в закритій кімнаті, екскурси в психологію, помилково підозрювана людина, нестандартне вирішення проблеми, формула “найочевиднішого місця”, ланцюжок хибних доказів, вбивця – найменш підозрюваний персонаж;злочин розкривається за допомогою роботи інтелекту; два «золоті» правила детективу: коли виключені всі варіанти, крім одного, іноді найнеймовірнішого, він і є істинним; чим складніше справа, тим простіше її розв’язання;можливість застосування методів дедукції до реальних злочинів.

Номер слайду 8

Словниковва робота. Детектив (англ. detective — агент розшуку, лат. deteсtіо — розкриття) — жанровий різно­вид пригодницької літератури, передовсім прозові твори, в яких розкривається певна таємни­ця, пов'язана зі злочином. Дедукція - (Від латинської deduco – відводжу, виводжу) – метод дослідження, за яким окреме ( деталь, факт) пізнається на основі знання загального ( кінцевого) результату. Дедуктивний метод — спосіб дослідження, при якому окремі положення логічно виводяться із загальних положень (аксіом, постулатів, законів). У літературі його започаткував Е. По. Інтрига - потаємні, переважно непорядні, дії, вчинки, спрямовані на досягнення якої – небудь мети. Пергамент — спеціально оброблена шкіра молодих тварин. До винайдення паперу — матеріал для писання. Криптограма — напис, виконаний тайнописом, зрозумілим тільки для обі­знаних із ним.

Номер слайду 9

Структура детективу{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}     Елементи твору. Характеристика  Тема. Таємниця, злочин  Сюжет. Процес розслідування, розгадування таємниці  Герой. Вигадана розумна особа, яка розгадує таємницю  СтильІнтелектуально-ігрове начало (гра з читачем), стислість описів, виразність дета­лей, увага до найменших дрібниць   Пафос. Боротьба добра і зла з обов'язковою перемогою добра (істини) над злом (лжею)    

Номер слайду 10

Формула детективного оповідання. В основі оповідання - розкриття таємничих обставин, за яких було здійснено злочин. Розслідуванням займається детектив-непрофесіонал. Поруч з ним - друг-оповідач. Мають бути викладені умови розкриття таємниці. Нишпорка, приступаючи до розкриття таємниці, знає стільки ж, скільки й читач, і немов викликає читача на змагання. Розгадка таємниці завжди має дивувати. Автор використовує принцип «очевидного - незвичайного», тобто найтаємничіше має найпростіше пояснення. Підсумкове пояснення, яке відбувається у кабінеті нишпорки, нагадує лекцію.

Номер слайду 11

Детективні історії

Номер слайду 12

Чи погоджуєтесь ви зі словами відомих людей?Детективні оповідання корисно читати хоча б тому, що вони приносять задоволення. Генріх Манн Якщо я за тиждень не прочитав жодного детектива, він минув для мене як для читача даремно. Бертольт Брехт Захоплення читача детективом – від невлаштованості життя. Люди постійно живуть в стресових ситуаціях, їм потрібно розслабитися, вони хочуть врятуватися від реальності. Детективний жанр для цього – чудові ліки. Джеймс Чейз Детективна література водночас і божевільна, і математична. Брати Гонкури Вечір з детективом – це чудово! Тут і побут, тут і світське життя. Анна Ахматова

Номер слайду 13

«Які причини популярності цього літературного жанру?»

Номер слайду 14

Підсумки1. Що нового ви дізналися на уроці?2. Які завдання були для вас найцікавішими і чому? 3. У яких життєвих ситуаціях ви могли б скористатися матеріалом сьогоднішнього уроку?

pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
18 лютого 2022
Переглядів
2301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку