Презентація 9 клас МИСТЕЦТВО, тема "БІБЛІОТЕКИ"

Про матеріал
Презентація до уроку з мистецтва для 9 класу по темі "БІБЛІОТЕКИ" допоможе учням краще почути, уявити та запам`ятати як з`явилися бібліотеки і які вони є у наші часи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

БІБЛІОТЕКИ

Номер слайду 2

668- 627 рр до н.е.

Номер слайду 3

Найдавніша з відомих бібліотек, заснована у 668-627 роках до н. е. Розташовувалася у місті Ніневія. У фондах бібліотеки було від 5 000 до 25 000 глиняних табличок з клинописними текстами. Свого часу це була найбільша бібліотека Давнього Сходу. Відкриття бібліотеки у XIX столітті мало величезне значення для розуміння культур Месопотамії та для дешифрування клинопису.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Ашшурбаніпал мав намір створити бібліотеку, яка б містила всі знання того часу. левову часту фондів становили тексти замовлянь, пророцтв, магічних та релігійних ритуалів, міфологічних оповідей. Бібліотека мала велике зібрання медичної літератури, більшість книжок якого пропонували магічні або чарівницькі методи лікування. У бібліотеці також було багато праць з математики, філософії та філології. Окрім того тут зберігалися численні списки епічних та міфологічних текстів, а також таблички з молитвами, піснями, юридичними документами астрономічними й історичними працями, записами політичного характеру, списками царів та поетичними текстами. Тексти були написані ассирійською, вавилонською,

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Біля 6 тис років тому. ГЛИНЯНІ КНИЖКИ – самі древні. Робили прямокутні форми із глини..і на м`якій і вологій глині видавлювали гострою паличкою-клинком слова-значки. Потім дощечку сушили і обжигали в печах, як горщики. Таке письмо називали КЛИНКОВИМ.

Номер слайду 8

Бібліотекарі Ашшурбаніпала проводили величезну роботу з каталогізації, копіювання, коментування та дослідження текстів бібліотеки.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Однією з найбільших бібліотек стародавнього світу вважається Олександрійська бібліотека в Єгипті, яка була заснована в 290 р. до н.е. Зі всієї величезної імперії Олександра Македонського до неї привозили сувої, написані різними мовами, а потім цілий штат перекладачів тлумачив наукові та літературні твори грецькою.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Бібліотека нараховувала близько 700 тисяч папірусних сувоїв. Протягом усього часу свого існування — без малого сім століть — бібліотека накопичувала в собі всі найпрогре-сивніші знання людства. За часів свого розквіту вона була швидше академію.

Номер слайду 13

Тут жили і працювали видатні вчені того часу, які займалися як дослідженнями, так і викладанням. У різний час тут працювали Архімед, Евклід і інші. Але бібліотека страждала від пограбувань завойовників, пожеж, недбалого ставлення іновірців.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Найбільші бібліотеки світу й України

Номер слайду 17

Королівська бібліотека Данії була побудована в 1673 році і являє собою найбільшу бібліотеку Скандинавії. У ній знаходяться два з половиною мільйони томів, також тут зберігаються оригінальні манускрипти Ганса Християна Андер-сена. Прибудова до бібліотеки вміщує 200 тисяч книг, а також книжковий магазин, ресторан, шість читальних залів, актовий зал і концертний хол на 600 місць.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Ще одна з найбільших бібліотек світу — Національна бібліотека Великобританії — число одиниць зберігання якої перевищує 150 мільйонів: від стародавніх рукописів, вік яких близько 2 тисяч років до сучасних видань, включаючи ауді-озаписи, журнали, карти, гравюри і багато іншого.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Бібліотека Конгресу США у Вашингтоні є однією з найбільших бібліотек за всю історію людства. Вона налічує понад 75 мільйонів найменувань, включаючи книги, фотографії, записи, музичні композиції. Бібліотеку було відкрито в 1800 р. Національна бібліотека США представляє собою наукову базу Конгресу США, займається обслуговуванням переважно державних структур, наукових та дослідницьких установ, науковців, шкіл.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

В Україні налічується понад 40 000 бібліотек. На сучасному етапі розвитку основні завдання бібліотеки зумовлені напрямами її діяльності, як науково-дослідної установи, державного зберігана унікальних рукописних і друкованих пам’яток української та світової книжкової культури, творів українського та зарубіжного мистецтва, документів на різноманітних носіях інформації та важливого інформаційно-аналітичного і освітнього центру.

Номер слайду 35

Найстарішою бібліотекою в Україні можна вважати Наукову бібліотеку Львівського національного університету імені Івана Франка. Вона заснована в 1608 р. Її фонди становлять більше трьох мільйонів книг, 120 тисяч з яких — унікальні стародруки і рукописи, найстаріші з яких датовані XIII ст.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Перша публічна бібліотека на території України —Одеська національна наукова бібліотека імені Максима Горького — заснована у 1829 р. й є одним з кращих зразків бібліотечної архітектури країни в стилі неокласицизму (архітектор Федір Нестурх). Сьогодні найстаріша публічна бібліотека України зберігає унікальний різноплановий п’ятимільйонний фонд документів з усіх галузей науки майже на 130 мовах світу, будучи невід’ємною складовою національної і світової культурної спадщини. Вона перебуває під охороною держави і ЮНЕСКО.

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Національна бібліотека України імені Володимира Вернадського — бібліотека з найбільшим фондом України. Вона налічує понад 15 мільйонів 480 тисяч книжок та входить до числа десяти найбільших національних бібліотек світуі є найбільшою за своєю площею бібліотекою країни. У наш час вона є активним учасником наукового і культурного життя України: тут організовують виставки, творчі зустрічі, семінари та конференції.

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Харківська державна наукова бібліотека імені Володимира Короленкає другою після бібліотеки імені В. Вернадського за розміром фонду, який нараховує 7 мільйонів видань. Заснована в 1886 р. культурними активістами, які самостійно і за допомогою городян, жертвували гроші або книжки. За перші десять років було зібрано майже40000 томів. У наш час бібліотека активно співпрацює із зарубіжними вузами, відправляє своїх співробітників на міжнародні науково-дослідні конференції, отримує нагороди від держави і харків’ян.

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Електронні бібліотеки, як невід'ємна складова всесвітньої інформатизації суспільства. Уперше поняття «електронна бібліотека» з'явилося в зарубіжних публікаціях в середині 80-х років XX ст. Надалі воно стало конкретизуватися — стали визначатися і уточнюватися її цілі, завдання та функції.

Номер слайду 49

Електронна бібліотека — впорядкована колекція різнорідних електронних документів (утому числі книг, журналів), забезпечених засобами навігації та пошуку. Може бути веб-сайтом, де поступово накопичуються різні тексти (частіше літературні, наукові та інші). Є також і мультимедійні дані, кожні з яких самодостатні і в будь-який момент можуть бути затребувані читачем.

Номер слайду 50

Електронні бібліотеки у мережі Інтернет — це збірки наукової та навчальної літератури з різних галузей знань, а також художня література, фантастика і політика, технічна документація тощо. Бібліотеки бувають різних видів: приватні і державні, навчальні та наукові, шкільні, міські, сільські тощо. Є бібліотеки спеціалізовані, в яких зберігається література з визначених галузей знань: історичні, медичні, технічні, педагогічні, сільськогосподарські.

pptx
Додав(-ла)
Кочерга Галина
До підручника
Мистецтво 9 клас (Назаренко Н.В., Чен Н.В.. Севастьянова Д.О., Мерзлікіна М.М.)
Додано
30 листопада 2022
Переглядів
1977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку