Презентація " Алла Коваль.Наша мова.Якими були люди до винайдення мови? Чому поява мови докорінно змінила людей?

Про матеріал
Презентація розроблена для учнів 3 класу. за підручником Олександри Савченко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

АЛЛА КОВАЛЬ. НАША МОВА. ЯКИМИ БУЛИ ЛЮДИ ДО ВИНАЙДЕННЯ МОВИ? ЧОМУ ПОЯВА МОВИ ДОКОРІННО ЗМІНИЛА ЛЮДЕЙ?

Номер слайду 2

Створення проблемної ситуації.— Як поява мови змінила людей?Вислови своє припущення.

Номер слайду 3

Мотиваційна бесіда— Ви коли-небудь чули вираз: «Яка різниця, як говорити?». Озирніться навкруги і прислухайтеся до мовлення оточуючих. Адже мовлення — чарівний дар, притаманний людина. Без мови й мовлення неможливе спілкування і навіть існування самого суспільства. Культура людини дуже яскраво проявляється в її мовленні, майстерності грамотно, виразно, точно та лаконічно передавати думки. Велике значення мають темп мовлення, інтонація, володіння мімікою та жестами, які допомагають передавати емоційне забарвлення, сенс сказаного. Мовлення — це візитівка людини. Можна слухати людину, навіть не бачачи її обличчя, і скласти про неї враження. На жаль, зустрічаються такі люди, які зловживають сленговими та вульгарними виразами, ще й лихословлять. Людина, яка не може висловити свою думку, вживає нецензурні слова, позбавлена почуття власної гідності.

Номер слайду 4

Мотиваційне читання для себе. Картка, варіант 1 Лихослів’я виникло з давніх-давен. І, на жаль, існує дотепер. Наші предки знали, що злі слова вбивають, калічать душу. Існує безліч життєвих ситуацій, коли лайку вживають без наміру когось образити або для того, щоб розрядити власну агресію, у стані емоційного піднесення. Однак використання у таких ситуаціях саме лихослів’я свідчить про культуру мовця. Релігія вважає лихослів’я гріхом, мораль — аморальним учинком, культура пов’язує вживання «брудних» слів із низьким рівнем розвитку людини.

Номер слайду 5

Мотиваційне читання для себе. Картка, варіант 2 Лихослів’я негативно впливає не лише на здоров’я тих, хто лається, але й тих, хто вимушений слухати лайки. Почувши ненормативну лексику, використовуючи її, ми руйнуємося духовно. Кажуть, що тоді від людини відлітає її ангел-охоронець. Учені перевіряли, як впливають слова на воду: над однією лихословили, над іншою — молилися. Потім досліджували структуру: над якою лихосло-вили — структура деформувалася, а над якою промовляли добрі слова — поліпшувалася, а людина на 60–80% складається з води.

Номер слайду 6

Мотиваційне читання для себе. Картка, варіант 3 Поставте собі запитання: «Чому в розмові у мене з’являється лихослів’я?». У житті ми часто ображаємо словами і кепкуємо. Але вживання грубих і лайливих слів залежить від вольових рис. Культурна людина ніяковіє, чуючи брудну лайку. Перевиховати все суспільство неможливо, а почати із себе можна. До будь-якої людини має бути повага. А повага і добре ставлення до людини несумісні з негідними словами. Щоб не лихословити, варто починати із себе, вживаючи добрі слова...

Номер слайду 7

Прийом «Мікрофон»Прочитавши, я дізнався(лася)...про лихослів’я;воно негативно впливає на людей;щоб не лихословили, починати треба із себе.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Прийом «Мікрофон» Пов’яжіть слова. Слово мова книга. Без слова немає мови, а без мови — книги...

Номер слайду 10

Робота з підручником, с.19 Що нас чекає у розділі «Без слова немає мови, а без мови — книги...»?

Номер слайду 11

Робота зі словосполученням. Прийом «Асоціативний кущ» про давні події про відкриття життя людей ДОСЛІДЖУЮЧИ, ДІЗНАЄМОСЯісторію слів про зв’язки між народами душу народу

Номер слайду 12

Читання І частини вголос «Якими були люди до винайдення мови?» (с. 20). Стіна слів: безпосередньо, боязко, первісна людина, скоцюрбилась, щільніше, сторожко, пращури, геніальне відкриття. Висновок. Наші предки боялися, мешкали в печерах, були одинокими, спілкувалися жестами

Номер слайду 13

Читання ІІ частини вголос «Чому поява мовлення докорінно змінила життя людей?» (с. 21). Стіна слів: порозумітися, корчувати, приручати, нечітким; сленг. Сленг — лексика, поширена серед соціальних низів і певних вікових груп (шкільної молоді). Висновок. Мовлення сприяло порозумінню, допомагало передати досвід, розвивалося і розвивало людей; люди змінювали життя на краще.

Номер слайду 14

Вправа «Запитання — відповідь». Робота в групах. Ставимо запитання. І група. Як звучить наше мовлення щодня? Якою була б Земля без мовлення? Якою була б людина без мовлення? ІІ група. Як допомагало мовлення людям? Чому наступним поколінням було легше? Яким було мовлення первісних людей?

Номер слайду 15

Творча робота1) Вправа «5 думок». Метод «Сенквейн»Первісна мова. Нечітка жестова Не звучала, жестикулювала, малювала. Скрізь було тихо, пусто, сумно Люди зробили геніальне відкриття. Суха і бідна. Сучасна мова. Яскрава милозвучна Допомагає, пояснює, об’єднує Люди зробили геніальне відкриття Безцінний скарб

Номер слайду 16

Сьогодні на уроці я навчився/навчилася…На уроція запам’ятав/запам’ятала…Найкраще мені вдалося…Найбільше мені сподобалося…Урок завершую з настроєм…Труднощі виникали…Рефлексія «Загадкові листи». Обери лист, який ти хочеш відкрити(для відкриття по листі варто натиснути)

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Прочитати тексти А. Коваль разом з батьками (с. 19–21). Розказати батькам, як лихослів’я впливає на людину (текст 2). Дібрати прислів’я/вислови про мову і слово.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. колодій світлана
    Потужна презентація з цікавими завданнями. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 липня 2023
Переглядів
1341
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку