Презентація "Арифметичні та геометричні прогресії. Збірник задач прикладного змісту"

Про матеріал
Презентація пропонує підбірку прикладних задач, яку можна використати на уроках алгебри у 9 класі під час вивчення прогресій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Збірник задач прикладного змісту. Автори – учні 9 класу та вчитель математики Прокопенко О. А. Арифметичні та геометричні прогресії

Номер слайду 2

Прогресії в давниніЗавдання на прогресії, що дійшли до нас із давніх давен, були пов'язані із запитами господарського життя: розподіл продуктів, ділення спадку і др.

Номер слайду 3

Найдавнішою задачею на прогресії є задача про розподіл хліба, записана в єгипетському папірусі Рінда, яка відноситься, можливо, до ІІІ ст. до н.е. Зміст її приблизно такий : «Сто мір хліба слід розділити між п’ятьма людьми так, щоб другий одержав на стільки ж більше від першого, на скільки третій одержав більше від другого, четвертий – більше від третього і п’ятий – більше від четвертого. Крім того, двоє перших повинні одержати в 7 раз менше за трьох інших. Скільки потрібно дати кожному?» 

Номер слайду 4

Задача з вавилонських клинописних текстів ХVІІІ ст.. до н.е. «10 братів, 1 2/3 міни срібла, брат над братом піднімається, на скільки піднімається, я не знаю. Частка восьмого – 6 шекелів. На скільки брат над братом піднімається? ( 1 2/3 міни = 100 шекелів )

Номер слайду 5

Давній Єгипет. Формула, якою користувалися єгиптяни: Завдання з єгипетського папірусу Ахмеса: «Хай тобі сказано: розділити 10 мір ячменю між 10 чоловіками, різниця ж між кожною людиною і його сусідом рівна мірі»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

 Арифметика Магницкого. Багато задач на прогресії можна знайти в першій російській математчній енциклопедії "Арифметика" написаної Леонтієм Магніцьким.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Винагорода воїна ( задача з російського підручника , 1795 р. ) Воїну , що служив , дано винагороду : за першу рану – 1 копійка , за другу – 2 , за третю = 4 і т.д. Виявилося , що воїн одержав винагороду 655 руб. 35 коп . Запитується , яка кількість його ран .

Номер слайду 14

Прогресії в житті та побуті Для вирішення деяких завдань по фізиці, геометрії, біології, хімії, економіці, будівельній справі використовуються формули арифметичної і геометричної прогресій.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Перерва Один з учнів, викликаний до дошки, повинен йти від столу вчителя до дверей по прямій. Перший крок він робить довжиною 1 м., другий 1/2м, третій 1/4 м і так далі так, що довжина наступного кроку в два рази менше довжини попереднього. Чи дійде учень до дверей, якщо відстань від столу до дверей по прямій 3 м?style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 21

Розв'язок Складемо послідовність чисел Знаючи формулу. Значить Висновок: не дійде!Откуда style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 22

БАКТЕРІЇУ сприятливих умовах бактерії розмножуються так, що впродовж однієї хвилини одна з них ділиться на дві. Вказати кількість бактерій, народжених однією бактерією за 7 хвилин.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 23

Розв'язок Знаючи формулу. Дана послідовність є геометричною прогресією із знаменником q =2, n = 7. Отримуємо м

Номер слайду 24

І знову бактерії… Бактерія, потрапивши в організм людини, за 20 хв ділиться на дві, тоді кожна з утворених бактерій знову ділиться на дві і т. д. Скільки бактерій стане в організмі людини за проміжок часу з 8 до 12 години?  

Номер слайду 25

СПАДОК Джентльмен отримав спадок. Перший місяць він витратив 100$, а кожен наступний місяць він витрачав на 50$ більше, ніж в попередній. Скільки $ він витратив за другий місяць? За третій? За десятий? Який розмір спадку, якщо грошей вистачило на рік такого безбідного життя?

Номер слайду 26

Розв'язок Застосувавши формулу,отримуємо: Застосувавши формулу

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Поширення чуток До міста з 50-тисячним населенням о 8-й годині ранку прибув мешканець столиці і привіз свіжу новину. У будинку, де зупинився, він повідомив новину лише трьом жителям. Це зайняло, 15 хв, тобто о 8.15 новина була відома чотирьом: приїжджому і трьом жителям. Довідавшись новину, кожний із трьох громадян розповів про неї трьом іншим. На це знадобилося теж 15 хв. Якщо чутка поширюватиметься з такою швидкістю, то скільки пройде часу, перш ніж усе місто дізнається про неї?

Номер слайду 30

Дама сдавала в багаж…

Номер слайду 31

Хоробрий Кравчик та Змій - Горинич. Хоробрий Кравчик шиє новорічний костюм для Змія – Горинича, який коштує 2002 грн. А чи не можна трохи дешевше? – запитує Змій – Горинич. Гаразд, - відповідає Хоробрий Кравчик, - нехай ти платимеш мені лише за ґудзики : за перший ґудзик – 1 копійку, за другий – 2 копійки, за третій – 4 копійки, за четвертий – 8 копійок і т.д. Твій костюм має 18 ґудзиків. Чи згоден ти?Змій – Горинич із задоволенням погодився, але чи прогадав він?

Номер слайду 32

Побудова теплиціПотрібно виготовити вертикальні стержні для теплиці з дроту так, щоб найменший мав довжину 5 м, а кожний наступний був на 2 М довший ( до 7-ого стержня). Обчисліть довжину дроту, необхідну для виготовлення стержнів. ( 137 м ) 

Номер слайду 33

У пробірці міститься 5 клітин, які розмножуються поділом навпіл. Скільки клітин утвориться після першого поділу, четвертого поділу?

Номер слайду 34

Сто років тому…Було це майже 100 років тому. Селянин продавав 20 овець за 200 крб. Коли один з покупців став надто довго торгуватися, селянин запропонував: «Дай за першу вівцю одну копійку, за другу — 2 к., за третю — 4 к. і далі за кожну вівцю вдвічі більше копійок, ніж за попередню». Покупець погодився. Скільки він заплатив за тих 20 овець?

Номер слайду 35

Задача про скнару. Мешканець маленького містечка був відомий своєю скнарістю. Коли у нього були справи в місті, розташованому в 25 км від цього містечка, він звичайно шукав сусідів, які б підвезли його. Одного разу скнара крутився на площі, шукаючи того, хто підвіз би його «за спасибі» додому. Але цього разу нікого не було і він змушений був шукати платного візника. Скнара обійшов їх усіх, торгуючись з ними і порівнюючи ціни. Один росив 250 руб., другий – 200 руб., а третій – 150 руб. Усі ціни здавалися йому занадто високими. Нарешті він помітив візника з убогим візком і жалюгідною шкапою. Коли скнара запитав його, скільки він візьме за дорогу, той подивився на землю. Почухав потилицю і відповів:«За 1-й кілометр заплатите мені 1 к., за 2-й – 2, за 3-й – 4, за 4-й – 8 і так до кінця шляху».«От дурний, - подумав скнара, ледве стримуючи сміх, - лічить на копійки.» Поспіхом він заліз у візок і гукнув:«Згодний! Поїхали!»Скільки грошей він повинен заплатити за дорогу?

pptx
Додано
19 грудня 2020
Переглядів
918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку